Yolda Logo
Login
Geri Dön
Yolculuk Rehberi

Uluslararası Taşımacılık için Yaratıcı Çözümler

Yolda Yolda 16 Nis 2021, 8 dk okuma süresi
Uluslararası Taşımacılık için Yaratıcı Çözümler

Uluslararası taşımacılık nedir? sorusu, özellikle yurt dışı ile ortak çalışan insanların kafasında oluşan bir sorudur. Uluslararası taşıma, bir ülkeden diğerine hava, kara ya da deniz yolu ile yapılan her çeşit taşıma yöntemidir. Uluslararası taşımacılık ve lojistik, günümüzde global hale gelen ticareti çok daha hızlı ve kolay bir hale getirmektedir. Yurt dışı ile gerçekleştirilen ticaretin verimli bir şekilde sağlanabilmesi için iyi bir lojistik desteği alınması gerekmektedir. Tüm bu hizmetlerin uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapılabilmesi için profesyonel nitelikte bir çalışma disiplini gerekmektedir. Küçük ya da büyük işletme fark etmeksizin her kurum ya da kişi uluslararası taşımacılığın hizmetlerinden yararlanır.

Uluslararası Taşımacılık Yöntemleri

Yurt dışı ile gerçekleşmesi gereken ticarette, sevkiyat yapmak için pek çok farklı yöntem vardır. Doğru ve en ekonomik olan sevkiyat seçeneğini tercih etmek, operasyonel verimliliği doğrudan etkiler. Sevkiyatın gerçekleşmesi için bir veya birden fazla yol tercih edilebilir. Bu yönteme multimodal denmektedir. Uluslararası taşımacılık yöntemleri için kullanılan 4 tane temel yöntem vardır. Bunlar; kara yolu, hava yolu, deniz yolu ve raylı sistemler taşımacılığıdır.

Kara Yolu Taşımacılığı

Kara yolu taşımacılığı en sık kullanılan uluslararası taşımacılık yöntemlerindendir. Bunun nedeni diğer taşıma yöntemlerine göre nispeten daha ekonomik olmasıdır. Bir ülkeden diğer bir ülkeye yapılacak olan kara yolu taşımacılığı güzergahı siyasi ve hava şartlarının durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Araçların kalkış ve varış süreleri deniz yolu taşımacılığında olduğu gibi çeşitli şartlara bağlı değildir. Sevkiyat programı hazırlandıktan sonra GPS sistemi ile aracın nerede olduğunu anbean takip edilebilmesi mümkündür. Kara yolu taşımacılığı profesyonel kişilerle yapılırsa oldukça güvenli bir yöntem haline gelir. Kara yolu taşımacılığının bazı riskleri de mevcuttur. Mesafe uzaksa ürünün ulaşması biraz zaman alır. Kara yolu taşımacılığını tercih eden biri her türlü trafik sıkışıklığını da hesaba katmalıdır. Yol koşullarında oluşacak araç arızası ya da sarsıntıdan yükün zarar görmesi de muhtemel riskler arasındadır. Bazı ülkelerde bulunan yük sınırı da gecikmelere sebep olabilir.

Deniz Yolu Taşımacılığı

Deniz yolu sevkiyatı kara yolu sevkiyatına oranla daha çok yükü taşınmasını sağlar; ancak gemilerin kalkış ve varış saatleri liman işletmeciliğine uygun olarak yapıldığı için biraz süre alabilir. Deniz yolu taşımacılığı kara yolu taşımacılığına göre daha yavaş hareket eder. Düşük maliyeti, aynı anda binlerce ton yükü taşıma kapasitesi ve diğer taşımacılık yöntemleri ile bağlantılı olmaları deniz yolu taşımacılığının avantajları arasındadır. Deniz yolu taşımacılığı tercih edilecekse bazı şartların göz ardı edilmemesi gerekir. Kötü hava şartları teslimatın gecikmesine neden olur. Liman masrafları, ardiye masrafları gibi masraf kalemleri mevcuttur. Deniz yolu taşımacılığı yalnızca liman bölgeleri ile kısıtlıdır. Teslimatın gönderildiği ya da alınması gereken yerde liman yoksa en yakın limana kara ya da raylı sistem aracılığı bir sevkiyat daha yapılması gerekir.

Raylı Sistem Taşımacılığı

Demir yolu taşımacılığı olarak da bilinen bu sistem ile demir yolu bağlantısı olan her yere taşımacılık yapılabilmektedir. Demir yolu taşımacılığı yük taşımak için verimli ve ekonomik bir yoldur.

Özellikle Avrupa içinde yapılan teslimler, bu kıtadaki demir yolu bağlarının gelişmiş olması nedeni ile oldukça hızlı ve güvenli yapılabilmektedir. Demir yolu taşımacılığı, kara yoluna göre biraz daha maliyetli olabilir. Endüstriyel eylemler ya da mekanik arızalar teslimatta gecikme yaşanmasına neden olabilir. Demir yoluna ek sevkiyat yapılması gerektiği durumlarda masraf da artacaktır. Demir yolu taşımacılığı tercih edilmeden bu riskler göz önünde tutulmalıdır.

Hava Yolu Taşımacılığı

Hava yolu taşımacılığı ihtiyaca bağlı olarak uluslararası ticaret için pek çok avantaj sağlar. Hava yolu taşımacılığında yükte hafif pahada ağır olan ürünler tercih edilir. Hava yolu taşımacılığı ile uzun mesafeli sevkiyatlar kısa sürede gerçekleştirilir. Hassas ve değeri yüksek olan ürünlerin sevkiyatı için oldukça güvenli bir ortam sunar. Hava yolu taşımacılığı diğer taşımacılık yöntemlerine göre daha maliyetli olur. Tüm mallar için uygun olmaması bir diğer dezavantajıdır. İstenilen her ürünü hava yolu ile taşıyamazsınız. Havaalanlarındaki hizmet bedeli çok yüksek olur. Havaalanına yapılacak iç nakliye masrafları da göz ardı edilmemelidir.

Uluslararası Taşımacılıkta Kullanılan Alternatif Yöntemler

Uluslararası nakliyatta kullanılan alternatif yöntemler de mevcuttur.

Kuryeler: Küçük malların, paketlerin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlar.

Yükleyiciler: Tesislerden yükleri alarak liman, havaalanı, tren garı ya da kara yolu taşımacılığı yapacak araca götüren kişilere yükleyici denir. Bir diğer ismi ile iç nakliye işlemdir.

Freight Forwarders: Yükleri konsolide eden ve taşıma işlemi için en uygun yol ve hizmetlerden yararlanılmasını sağlayan sistemdir. Müşteri odaklı olan bu çalışanlar, operasyon takibi için özel hizmet verirler.

Deniz yolu Hat Sahipleri: Yıllık kontrat ile çalışırlar. Yüksek çaplı sevkiyatlar için uygundurlar.

Uluslararası Taşımacılıkta Nakliye Sigortası

Nakliye sigortası, malların taşınma sırasında, herhangi bir kaza, kaybolma, çalınma, hasar görme durumunda devreye girer. Kara yolu taşımacılığı, kara yolu ile teslimat yapacak olan kişilerce, kara yolu ile mal taşımacılığına ilişkin koşulları belirleyen Convention des Marchandises Routiers kapsamı altında yapılır. Kendi adınıza yapacağınız bir sigorta da önerilen sigorta şekilleri içindedir. Sevkiyatı yapılacak madde, tehlikeli bir madde ise Tehlikeli Maddelerin Kara yolu ile Uluslararası Taşınmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin kapsamına girdiği unutulmamalı. Tehlikeli madde taşıyan araç sürücülerinin, bu malları taşımak için sertifikası bulunmalıdır. Tehlikeli olarak sınıflandırılan maddeler şunlardır.

Uluslararası Taşımacılık Belgeleri

Uluslararası taşımacılık belgeleri, uluslararası ticaret için gerekli olan belgelerdir. Gerekli belgeler nakliye hattı, hava yolu şirketleri, uluslararası nakliye şirketleri, demir yolu nakliye şirketleri ve lojistik şirketleri tarafından sağlanır. Her taşıma yolu için farklı bir taşıma belgesi istenmektedir. Kara yoluna bu belge CMR taşıma belgesi olarak geçer. CMR taşıma belgesinin kullanım zorunluluğu vardır. Hava yolu konşimentosu, yükün havaalanından havaalanına taşınmasına yardımcı olan belgedir. Çok modlu olan taşımacılık konşimentosu almak da mümkünüdür. Çoklu modda kara yoluyla ve hava yoluyla nakliyat gibi iki farklı türü kapsayan belgelerde alınabilmektedir. Sigorta belgeleri, ticari fatura, çeki listesi, teslimat notu belgeleri de, uluslararası taşımacılık yönetiminde gerekli olan belgeler arasındadır.

Uluslararası taşımacılık için güvenilir ve işinde uzman bir lojistik firması ile anlaşmak işlerin daha hızlı ve sorunsuz ilerlemesini sağlar. Yolda.com, uluslararası sevkiyatta güvenilir ve tecrübeli kadrosu ile daima hizmet etmeye hazırdır. Yolda.com ekibine güvenerek, profesyonel bir nakliyat için ilk adımını atmak için hemen kaydol!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?
Yolda AuthorYolda
E-İhracat için Vergi Muafiyeti & Vergi Avantajı

Devlet ve yerel yönetimler tarafından bazı hizmet ve ürünlerden alınan gelir, vergi olarak tanımlanır. Kamu hizmetlerinin aksaksız  yapılabilmesi için gelir elde etme amacına yönelik olarak belirlenen vergiler, farklı kalemlerde alınır. Vatandaş ve şirketlerden alınan vergiler zorunlu olarak kesilir. Bazı durumlarda şirketler ve tüzel kişiler için vergi muafiyeti uygulanır. E-ihracat için vergi muafiyeti uygulamaları ile küçük […]


8 Eyl 2022 , 8 Min Read
E-İhracat için Vergi Muafiyeti & Vergi Avantajı
Yolda AuthorYolda
Emtia (Mal Sigortası)

Ticarette satışı yapılabilen tüm mallar emtia olarak tabir edilir. Satışından belli oranlarda gelir elde edilen eşyaların hepsi bu kapsamda değerlendirilir. Ülkelerin ve kişilerin birbirleri ile yaptıkları alışveriş, emtia adı altında toplanır. Buradaki ayrıntı ticarete konu olan malın maddi değerinin fazla olmasıdır. Doğalgaz, altın, tarım ürünleri, petrol ve değerli madenler ekonomik gelişmelere katkı sağlayan emtialar arasında […]


31 Ağu 2022 , 10 Min Read
Emtia (Mal Sigortası)