Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

U-ETDS Nedir?

Yolda Yolda 15 Ara 2021, 8 dk okuma süresi
U-ETDS Nedir?

U-ETDS sistemi, Karayolları Taşıma Kanunu ve Karayolları Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde, taşımacılık alanında faaliyet gösteren tüm firmaların taşıyacakları yük ve eşyalar ya da yolcuların elektronik ortamda anlık olarak takip edilmesi için oluşturulan bir sistemdir. Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi olarak ifade edilen U-ETDS kavramı, KTK ve KTY çerçevesinde faaliyet gösteren tüm taşımacılık firmalarını kapsamaktadır. Bu firmaların taşıdığı yük, eşya ya da yolcuların anlık konumlarının takip edilmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesi gibi tüm işlemler, U-ETDS üzerinden gerçekleştirilmektedir. 

U-ETDS Zorunlu Mudur?

U-ETDS sistemine bilgi göstermek, geçtiğimiz yıllarda firmaların kendi tercihine bağlı bir durum olarak görünüyor olsa da yapılan yeni değişiklikler ile birlikte çeşitli işletmeler ve taşımacılık türleri için zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle ilgili alanlarda taşımacılık yapan firmaların, U-ETDS sistemine bilgilerini göndermesi gereklidir. 

U-ETDS çerçevesinde firmaların sisteme bilgi gönderme zorunluluğu, farklı taşımacılık türleri için farklı prosedürler çerçevesinde ilerleme göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapılan durumlarda, başka bir değişle A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 belgeleri çerçevesinde yapılan tüm taşımacılıklarda 2019 yılı itibari ile birlikte firmaların U-ETDS sistemine bilgi gönderme zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak veri yönetiminin yük taşımacılığı yapan firmaları kapsayan kısımlarındaki zorunluluk ise 2021 yılına kadar ertelendi. Yük ve eşya taşımacılığı yapan firmaların ise 2021 yılının Ocak ayından itibaren U-ETDS verilerini sürekli olarak göndermesi gerekiyor. Yük ve eşya taşımacılıklarında bilgi gönderimleri, yük alındıktan en geç 6 saat sonraya kadar yapılması gerekiyor. Bu süreyi aşan durumlarda ise firmalar U-ETDS bilgilerini, sisteme göndermemiş olarak kabul ediliyor. 

U-ETDS Kimleri Kapsıyor?

U-ETDS sistemi, taşınan yük ve yolcuların anlık olarak takip edilmesi için oldukça önemlidir. U-ETDS kapsamına giren firma ve taşımacılık işlemleri için bu sisteme kayıt olarak evrakları göndermek ise zorunlu olarak tutulmaktadır. Bu zorunluluk ise genel olarak aşağıda verilen firmaları kapsamaktadır:

Yukarıda belirtilen işletme sınıflarına giren tüm işletmelerin, gerekli evrakları U-ETDS sistemine göndermesi ve bu kapsamda sisteme kayıt olması gereklidir. Bilgi gönderimlerinin taşımacılık türüne ve işletmeye göre farklı prosedürler izlenerek yapılması gereklidir. 

U-ETDS Faydaları Nelerdir?

U-ETDS kapsamında hem firmalara hem de taşımacılık sektörüne çeşitli avantajlar da sunuluyor. U-ETDS’nin firmalara, trafik durumuna ve denetleyici kurumlara olan avantajları ise genel olarak aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

U-ETDS Bilgi Gönderimi Nasıl Yapılır?

U-ETDS bilgi gönderimi nasıl yapılır sorusu, farklı alanlarda taşımacılık yapan firmaların ortak soruları arasında yer alıyor. Hem taşımacılık türleri hem de başvuru yöntemi olarak bakıldığında U-ETDS’ye veri gönderimi genel olarak iki farklı yol izlenerek gerçekleştirilebiliyor. Bunlar kısaca şu şekilde ifade edilebilir:

U-Net Otomasyon sisteminin firma tarafından kullanılabilmesi için, firma yetkililerinin U-Net ekibi ile iletişime geçerek, entegrasyon işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Entegrasyon işleminin gerçekleştirilmesi ile birlikte firmalar da direkt olarak kendilerine özel olarak tasarlanan panel üzerinden veri girişlerini çok daha kısa sürede ve zahmetsiz şekilde gerçekleştirebiliyor. 

U-ETDS Cezası

U-ETDS sistemine veri gönderimi çeşitli taşımacılık türüne göre çeşitli firmaların sisteme bilgi gönderme zorunluluğu bulunmaktadır. Bilgi gönderme zorunluluğu bulunan firmaların, kendileri için ayrılan süre boyunca gerekli bilgileri sisteme iletmemiş olmaları durumunda da çeşitli U-ETDS cezası ve benzeri yaptırımlar uygulanmaktadır. Bununla birlikte sistemi düzenli olarak kullanan ve kendisinden istenen bilgileri sisteme anlık olarak veri girişi yapan firmalara da çeşitli ödüller verilmektedir. 

Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde, U-ETDS’ye bildirim yapma zorunluluğu bulunan, ancak bu zorunluluğu yerine getirmeyen yetki sahiplerine 10 uyarma verilmektedir. Kişi ya da firma tarafından U-ETDS’ye verilen bilgilerin eksik olması ya da yapılan kontroller sonucunda bu bilgilerin yanlış olduğunun tespit edilmesi halinde ise belge sahiplerine 5 uyarma cezası verilmektedir. Ancak her takvim yılının ardından üç aylık dönemler boyunca U-ETDS’ye yapılması gereken tüm bildirim ve bilgi paylaşımlarının gerçekleştirilmesi halinde, bu firmalar ile ilgili tüm kontroller yapılarak firmalardan 20 uyarma silinmektedir. Bu sayede firmaların daha önceden verilen ve henüz kaldırılmayan uyarma sayıları da azaltılmaktadır. 

 

Bu ve bunun gibi konularda aklına takılan tüm ulaşım soruların için bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğun bilgilere uzman ekibimiz aracılığı ile ulaşabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler