Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

U-ETDS Kullanımında Sağlanan Faydalar Nelerdir?

Yolda Yolda 9 May 2022, 7 dk okuma süresi
U-ETDS Kullanımında Sağlanan Faydalar Nelerdir?

Ulaştırma elektronik takip ve denetim sistemi olarak da bilinen U-ETDS sistemi, sektör için çok önemlidir. U-ETDS sistemi faydaları düşünüldüğünde söz konusu önemin nedeni daha iyi anlaşılır. Bu sistem, özellikle taşınan yolcu ve yük hareketlerinin elektronik ortamda takibinin yapılması açısından önem arz etmektedir. Tüm taşımacılık firmalarını ilgilendiren ve kapsama altına alan U-ETDS anlık takip açısından tercih edilmektedir. Kanunen de zorunlu olan U-ETDS sistemi, ile her çeşit yükün ve yolcuların hareketleri hakkında bilgi edinilebilmektedir. 

2018 yılına kadar zorunlu olmayan ve firmaların kendi tercihlerine bağlı olarak kullandıkları ulaştırma elektronik takip ve denetim sistemi, 2018 yılında zorunlu bir hale gelmiştir. Ancak özellikle 2019 yılında tamamlanarak onaylanmıştır. Taşımacılık yapan firmalar U-ETDS sistemine gerekli her bilgiyi göndermek zorundadır. Taşınan her çeşit şey sisteme eklenmektedir ve bu sayede anlık olarak takip sağlanabilmektedir. Bu aşamada U-ETDS faydaları da merak edilmektedir. U-ETDS sistemi 2018 yılından beri bu alanda çalışan firmaların iş yaşamlarının bir parçası olmuştur. Bu nedenle U-ETDS faydalarının faydaları hem kargo firmaları açısından hem de kargo hizmetinin yapıldığı kişiler açısından önem kazanmaktadır. Gün geçtikçe artan internet üzerinden alışveriş sürecinin oldukça etkilediği U-ETDS sistemi ile takip süreci hızlanmaktadır. Yolcu takibi bir yana özellikle alışverişlerin takibinin yapılması açısından tercih edilmektedir. Bu sistem sayesinde paket veyahut da kargo nerede, ne durumda bunları öğrenmek mümkün olmaktadır. Tahmini varış zamanı hakkında da bu açıdan bir bilgilendirme sunmaktadır. 

U-ETDS Nedir?

08.01.2018 tarihinde 30295 sayılı olarak bilinen Resmi Gazete’de belirtilen Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi olarak yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde ise 24.04.2019 tarihli Resmi Gazete’de de Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliği başlığı altında tanımlanmıştır. 

2019 yılı ile artık zorunlu hale gelen U-ETDS sistemi yük firmalarını kapsayan bölüm için daha sonrasına ertelenmiştir. U-ETDS sistemi farklı taşımacılık sistemlerine bağlı olarak farklı kurallara sahiptir. Bu nedenle iyi bir araştırma gerektirmektedir. 

U-ETDS sistemi KTK yani Karayolları Taşıma Kanunu ve KTY yani Karayolları Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde bir gruplandırması bulunmaktadır. A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 tarifeli ve tarifesiz yolcu grubu olarak geçerken K1, K3, C2 ve C3 eşya taşımacılığı olarak sisteme işlemektedir. Buna ek olarak U-ETDS sistemi lojistik, kargo, dağıtım, nakliyat, terminaller ve taşıma organizasyon işletmelerini de kapsamaktadır.

U-ETDS sistemi özellikle kargoların ve yolcuların her aşamadaki takibinin yapılmasını sağlamaktadır. Bu, güvenlik açısından oldukça avantajlı bir durumdur. Olası bir kayıp veya kaza durumlarında bilgi edinmek ve sürece hakim olmak açısından oldukça önemlidir. Uluslararası düzlemde de avantajlı bir durum olması nedeni ile öne çıkmaktadır. Özellikle ülkeler arası yolcu, yük ve kargo trafiğinin bütününü kapsaması pek çok olumsuz durumun önüne geçmektedir. Bu ülke içinde de geçerli olup kişilerin güvenliğini korumak açısından tercih edilmektedir. 

Artık 2021 yılının Ocak ayından itibaren tüm sürecin sisteme işlenmesi gerekmektedir. Özellikle yük ve kargo işlemleri için belirlenen süreç 6 saatten fazla olmamaktadır. Bu sayede olası bir adli durum da kolayca takibi yapılabilir bir hale gelmektedir. U-ETDS sistemi taraflar ve firmalar arası güven ve işlem süreci açısından önemli bir sistem olarak görülmektedir. 

U-ETDS Bilgi Aktarımı Süreci Nasıl İşlemektedir?

U-ETDS kadar bu sürecin nasıl ilerlediği de merak edilmektedir. U-ETDS bilgi aktarımı için atlanmaması gereken aşamalar bulunmaktadır. Aynı zamanda bu aşamaların yönetmelik ve kanun içerisinde geçtiği hali ile uygulanması gerekmektedir. Firmalar bu konuda dikkatli olmalıdır ve aksatılmaması gereken bir süreçtir. Bu aşamada iki farklı süreç bulunmaktadır. Bunlardan hangisi yapılırsa yapılsın işlem tamamlanmış olacağından bu yeterlidir. Özellikle çok fazla yük ve kargo süreci olan firmalar tek ve kendilerine göre en basit olan yöntemi tercih etmektedir. 

E-Devlet sisteminden U-ETDS girişi için bir panel bulunmaktadır. E-Devlet sisteminden bilgi aktarımı için var olan panel kolaylık sağlamaktadır ve sizleri direkt bir sisteme yönlendirmektedir. Sonrasında sistemde istenen bilgiler vardır ve bunlar girildiği takdirde sisteme giriş sağlanacaktır. Bu işlemi yapan kişi veya kişilerin yetki almaları ile bu süreç onlar tarafından sağlanmaktadır. A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 için özel olarak tasarlanmıştır ve bu sayede çok daha kolay bir kullanıma sahiptir. Buraya girilen bilgiler taraflardan diğerine de ulaşarak kargo, yük ve yolcu takibini kolaylaştırmaktadır. 

Web sitesi bakanlık tarafından düzenlenmiştir ve U-NET Otomasyon sistemi üzerinden veri girişi yapılabilmektedir. Web üzerinden giriş için yine birtakım bilgilerin girilmesi önem kazanmaktadır. Bu aşamada taşımacılık türünün belirlenmesi gerekmektedir ve ardından buna bağlı olarak bilgiler girilmektedir. Yolcu için yolcu bilgilerine ek olarak kalkış saatleri ve güzergah gibi bilgiler gerekmektedir. Yük ve kargo için de benzer bir durum söz konusu olmaktadır. Bu işlem için E-Devlet sistemine gerek bulunmamaktadır. 

U-ETDS Kullanımında Sağlanan Faydalar Nelerdir?

U-ETDS sistemi avantajları nedeni ile tercih edilmektedir. Özellikle U-ETDS sisteminin yokluğu pek çok taşıma sürecini zora sokmuştur. Kargo, yük ve yolcu taşıma sürecinin nasıl ilerlediği ne zaman yola çıktığı ve ne zaman ulaşacağına dair net bir bilgi bulunmaması güven açısından olumsuz etkilemiştir. Ancak günümüzde kanunen de onaylanan U-ETDS sistemi ile taşıma sürecinin tamamı görülebilir ve takip edilebilir bir düzlemdedir. Bu da beraberinde pek çok avantajı getirmektedir. 

U-ETDS sistemi daha pek çok kolaylığı ile taşımacılık işleminin büyük bir bölümünü sergilemektedir. Bu sayede yük, yolcu ve kargo taşıma süreçlerinin tamamı hakkında ayrıntılı ve en doğru bilgilere hem devlet hem de taraflar erişilebilmektedir. 

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler