Yolda Logo
Login
Geri Dön
Kara Yolu Taşımacılığı

Tır, Kamyon ve Kamyonet Yük Taşıma Sınırları

Yolda Yolda 22 May 2021, 9 dk okuma süresi
Tır, Kamyon ve Kamyonet Yük Taşıma Sınırları

Günümüzde uzak mesafelere taşımacılığın yaygınlaşması ve üretim kapasitesinin gelişmesi, karayolu taşımacılığında farklı ihtiyaçlara uygun araçların üretilmesini de sağlıyor. Bu kapsamda farklı ihtiyaçlara çözüm sunan tüm araçlar için belirli bir taşıma kapasitesi ve toplam hacim hesabı yapılmaktadır. Böylece araçların taşıma boyunca tüm ilerleyişi de güvenlik altına alınmaktadır. Peki, ağır tonajlı araçlar için tonaj sınırları nelerdir, taşımacılık sırasında hangi detaylara dikkat edilmektedir?

Tonaj Sınırları

Tonaj hesaplaması yapılırken karşımıza yaygın olarak basar tonaj ifadesi çıkıyor. Basar tonaj, taşıma yapılan aracın içine depolanan toplam yükün yükseklik ve ağırlığını ifade etmekte kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu ifade, azami yük yerine de tercih edilmektedir.

Tır, kamyon ve kamyonet gibi araçların taşıyabileceği toplam yük miktarı, her ülkenin kendi yasalarına göre düzenlemekle birlikte, uluslararası alanda da denetlenmektedir. Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.

Tır Yük Taşıma Sınırları

Tır ifadesi, ‘’Transports Internationaux Routiers’’ ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçede ise ‘’Uluslararası Karayolu Ticareti’’ olarak kullanılır. 1975 yılında Cenevre’de Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen anlaşma ile birlikte tırların toplam kapasite ve boyut ölçüleri standartlara alınmıştır. Bu kapsamda tüm dünya genelinde plakası üzerinde ‘’TIR’’ yazan tüm araçların bu ölçüler ve kapasiteler baz alınarak üretilmesi ve taşıma yapması gerekir. Yapılan bu anlaşma sayesinde karayolu ticaretinin güvenliği ve hızı güvence altına alınmıştır. Ülkemizde tır kapasite ve ölçüleri gümrük idareleri tarafından denetlenmektedir.

Tır yük taşıma sınırları, taşıma yapılacak aracın toplam kapasitesinin mümkün olan en yüksek verimde kullanılabilmesi için oldukça önemlidir. Her ne kadar tır şeklinde bir genelleme yapılmış olsa da karayolu taşımacılığında kullanılan römorklar ve bunları çeken çekiciler de tır kapsamına girmektedir.

Tırların toplam taşıma kapasiteleri ile ilgili en net veriler, çekici ya da römork üreticisinden alınmaktadır. Araçların toplam taşıma kapasiteleri üzerine yasalar ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Her ne kadar belirli bir maksimum yük kapasitesi belirlenmiş olsa da genellikle daha uzun süreli ve verimli kullanım için araçlar maksimum kapasitesinin daha üstünde yükleri kaldırabilecek şekilde üretilmektedir. Böylece maksimum kapasitede yüklenen tırların da performansında düşüş görülmez.

Günümüzde Yaygın Olarak Kullanılan Tır Tipleri

Günümüzde taşımacılık alanında farklı ihtiyaçlara karşılık verebilecek tır tipleri kullanılmaktadır. Tırların taşıma kapasiteleri genel olarak birbiri ile benzerlik gösterirken, yükün araca yüklenme yöntemi ya da araçların farklı yollardaki performansı değişiklik göstermektedir. Yaygın olarak kullanılan tır tipleri ise;

Verilen tır tiplerinin yasalar gereği toplam ağırlıkları maksimum 25 tona kadar çıkmaktadır. Ancak ISO standartları çerçevesinde, üretilen konteynerler ile yüklenen tırların toplam ağırlıkları için 44 tona izin verilmektedir. Römorklarla yapılacak olan taşımalarda ise maksimum 40 ton toplam ağırlığa izin verilmektedir. Taşınması gereken yük 40 tondan ağırsa, Karayollarına dilekçe yazılarak özel taşıma izni alınmalıdır.

Tır Taşıma Kapasiteleri

Kırkayak Tonaj Sınırı

Kırkayak kamyonların toplamda 4 adet dingili bulunur. En arkada bulunan dingillerde ise dörder lastik yer almaktadır. Diğer kamyon ve tır tiplerine göre nispeten daha küçük yapıları ile dikkat çeken kırkayak kamyonlar, daha yüksek dingil sayıları sayesinde daha yüksek yük kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda çok sayıda tekerleğinin bulunması bu araçların dar yollarda daha rahat ve hızlı hareket etmesini sağlamaktadır.

Kırkayak kamyonların boyutları belirli standartlar ile belirlenmiş olsa da farklı üreticilere bağlı olarak boyutlar birkaç santim değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak kırkayak kamyonların yükseklikleri 2,7 metre uzunlukları 8,2 metre ve genişlikleri 2,45 metre olarak belirlenmektedir. Kırkayak tonaj sınırı ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 32 ile 38 ton arasında belirlenmiştir.

Kırkayak kamyonlarda genel olarak aynı motor ve aktarma elemanları tercih edilmektedir. Ancak bu araçların daha düşük hacimlerde daha yüksek taşıma kapasitelerini karşılayabilmesi için şasi bölümü güçlendirilmiş, dingil sayısı arttırılmıştır. Araçların motor kapasitesi ile 5000 ile 18000cc arasında değişiklik göstermektedir.

Kamyon Yük Taşıma Sınırları

Kamyonlar, azami yüklü ağırlığı 3500 kilogramdan daha yüksek olan taşıtlara verilen genel isimdir. Kamyonlar, genel olarak karayolu taşımacılığında en çok tercih edilen araçtır. Kamyon ve kamyonetlerde yük taşıma sınırını etkileyen en önemli faktör, araçların dingil sayısı ve toplam kapasitesidir. Kamyon ve kamyonetlerde tüm araçlar için bir genelleme yapmak yerine, aracın teknik detaylarına bağlı olarak bir genelleme yapılmaktadır. Peki, kamyon ve kamyonet türleri nelerdir, kamyon yük taşıma sınırları nedir?

Kamyon ve kamyonetler genel anlamda 6 farklı kategoride incelenmektedir. Bunlar;

Taşıma için Uygun Araç Seçimi

Sürekli olarak yurt dışına yük transfer etmesi gereken firmalar için uygun taşıma aracının seçimi, uzun dönemli kazançlar için büyük önem taşıyor. Taşıma yapılırken aracın mümkün olduğu kadar maksimum seviyede yüklenmesi, ekonomik açıdan firmanın ihtiyacı olan taşıt sayısını azaltmak oldukça önemlidir. Yolda.com sayesinde sen de firman için en uygun avantajları sunan taşıma seçeneklerini görüntüleyebilir, bu sayede en uygun fiyat avantajlarından yararlanabilirsin.

Özellikle karayolu taşımacılığında farklı firmaların birbirinden farklı birçok ihtiyacı bulunmaktadır. Aynı araçta taşınan ürünlerin yol üzerinde farklı noktalara teslim edilmesi gerekiyorsa, aracın tam olarak tüm teslim noktalarından geçmesi gerekmektedir. Aynı zamanda firmanın taşınmasını istediği eşyalar tüm aracı dolduracak kadar fazla değilse, buna uygun ek taşıma seçeneklerinin değerlendirilmesi de gerekmektedir. Yolda.com binlerce farklı tedarikçi firma ile aynı anda çalışmaktadır. Böylece taşımacılık sırasında aracın tamamının tek bir firma tarafından doldurulması beklenmeden, aynı karayolu üzerindeki tüm firmaların ürünleri aynı taşıt içerisinde transfer edilmektedir. Böylece firman için en uygun fiyatlı taşıma seçeneklerini, ihtiyacın olan süre içerisinde elde edebilirsin.

FTL (Komple Taşımacılık) alanında Yolda.com geniş ve güvenilir tedarikçi ağıyla hizmetinizde. Yolda.com olarak Komple Taşımacılık taleplerine tüm araç tiplerinde araç sağlayarak taşımacılık işlerinizin baştan sona problemsiz bir şekilde tamamlanmasını sağlıyoruz.

Farklı uzmanlıklar ve farklı araç tiplerinden oluşan geniş tedarikçi ağımız sayesinde, sadece Yolda.com ile farklı operasyonları tek çatı altında gerçekleştirebilirsin.

Ek olarak Yolda.com farklı uzmanlıklara ve farklı araç tiplerine sahip tedarikçilerle çalıştığı için, bir tek Yolda.com’u kullanarak farklı operasyonlarını tek çatı altında gerçekleştirebilirsin – bu mesajı da verelim uygun bir yerde.

Ek olarak FTL (Komple Taşımacılık) taleplerinde de Yolda.com tüm araç tiplerinde araç sağlayabiliyor, komple vurgusuna da ekleyelim pls.

Yolda.com tarafından hazırlanan kullanıcı ara yüzünde, şirketinin eşya transferi için tercih edebileceğin farklı taşıma seçeneklerini bir arada görüntüleyebileceğin gibi taşıması başlayan eşyanın mevcut konumu hakkında da detaylara ulaşabilirsin. Kullanıcı panelinden tüm incelemelerin yapılabileceği gibi aynı zamanda Yolda.com müşteri hizmetlerinden de eşyaların mevcut konumu ve sürecin işleyişi hakkında bilgi alabilirsin. Firmanın sürekli olarak yurt dışına ürün göndermesi gerekiyorsa, özel entegrasyon sistemi sayesinde firmanın tüm ihtiyaçlarını anlık olarak giderebilirsin. Taşıma detayları, sistemin işleyişi ya da aklına gelen diğer tüm sorular için ise Yolda.com müşteri hizmetlerinden 7/24 canlı destek alabilirsin. Haydi şimdi Yolda.com’a kaydol, avantajlarından hemen faydalanmaya başla!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu

Tır sürücülerinin kış aylarında karlı ve buzlu hava koşullarına uygun olarak hareket etmeleri, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, özellikle soğuk ve zorlu hava koşullarında etkili bir yol tutuşu sağlamak amacıyla tır sürücülerinin kış lastiği kullanımına ilişkin zorunluluklar getirilmiştir. Kış lastikleri, özel tasarım ve malzemelerle üretilerek donmuş zeminlerde daha iyi çekiş ve frenleme […]


13 Ara 2023 , 8 Min Read
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu
Yolda AuthorYolda
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Nakliyat sigortası, taşıma işlemlerinin önemli bir parçası olarak bilinir ve taşınan malzemelerin güvencesini sağlayan kritik bir araç olma görevini üstlenir. Bu sigorta ile birlikte malzemelerin taşınması sırasında oluşabilecek her türlü hasara karşı koruma sağlanmış olur. Taşıma süreci sırasında pek çok riskle karşı karşıya olan mal sahipleri ve taşıma şirketleri için, nakliyat sigortası, olası maddi kayıpları […]


13 Kas 2023 , 7 Min Read
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?