Yolda Logo
Login
Geri Dön
Kara Yolu Taşımacılığı

Tır İçin Navigasyon Nedir?

Yolda Yolda 19 Ara 2021, 8 dk okuma süresi
Tır İçin Navigasyon Nedir?

Özellikle uluslararası lojistik işlemlerinde kullanılan tırlar, teknolojinin de gelişmesi ile birlikte artık kullanıcılarına çok daha gelişmiş özellikler sunuyor. Geçmiş yıllarda kullanılan tır ve diğer taşımacılık araçlarında araçların anlık konumlarının takip edilmesi neredeyse imkansız bir düzeydeydi. Ancak günümüzde kullanılan çeşitli navigasyon uygulamaları, hem araç sürücülerinin anlık olarak konumlarını takip etmesini ve güzergahı daha profesyonel şekilde takip etmesini hem de lojistik firmalarının araçlarının konumlarını anlık olarak takip etmesine imkan sağlıyor. Tır navigasyonu uygulamaları ise akıllı telefonlar üzerinden araç sürücülerinin navigasyona erişmesine imkan sağlıyor. Böylece kullandığınız aracın aktif olarak kullanılabilen bir navigasyonu olmasa bile, akıllı telefonunuzda bulunan navigasyon uygulaması ile aracın konumunu anlık olarak takip edebilirsiniz. 

Tır Navigasyonu Neden Önemlidir?

Tır navigasyonları, araçların içerisinde direkt olarak fabrika çıkışında bulunabileceği gibi, sonradan da araçlara eklenebiliyor. Ancak teknolojik imkanların da gelişmesi ile birlikte artık tır ve kamyon sürüclerinin, araçlarında navigasyon bulundurma zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Tır navigasyonu uygulamaları, araç sürücülerinin kullandıkları akıllı telefonlar üzerinden anlık olarak navigasyona erişmesine imkan sağlıyor. Böylece uzun yolculuklarda daha verimli güzergahları takip edebilir ya da tır ve kamyonlar için giriş yasağı olan yollara girmeden önce bildirim alabilirsiniz. 

Tır navigasyonu uygulamaları, tır sürücülerinin kendi konumlarını takip edebilmesine imkan sağlarken aynı zamanda lojistik firmalarının da bu araçların yerini takip etmesini kolaylaştırıyor. Böylece uluslararası sınırlara yük taşımacılığı yapan tırların konumları da firma tarafından detaylı olarak incelenebiliyor. Aynı zamanda firmaların altyapılarında kullanılan sistemler ile birlikte, lojistik firmaları da kendi müşterilerine de takip imkanı sunuyor. Böylece hizmet alan tüm diğer ihracatçı firmalar da transfer edilen mal ve yüklerinin konumlarını navigasyon üzerinden ya da direkt olarak firmanın kendi platformu üzerinden izleyebiliyor. 

Tırlarda kullanılabilecek farklı birçok navigasyon uygulaması çeşidi bulunmaktadır. Bu sayede tır sürücüleri de kendi akıllı telefonlarının sistemine ve kullanım alışkanlıklarına göre bir uygulama seçimi yapabiliyor. Tır navigasyonları olarak kullanılan bu uygulamalar, araç sürücülerine sadece konum takibi değil aynı zamanda en ideal güzergah önerisi gibi ek hizmetler de sunuyor. Böylece araç kullanırken anlık konum öğrenmek ya da kendinize bir rota oluşturmak için sadece uygulamaya giriş yapmanız ve bulunduğunuz konum ile birlikte yeni bir varış noktası seçmeniz yeterli oluyor. Peki, tır için navigasyon uygulamaları nelerdir ve hangi uygulamalar kullanıcılara hangi avantajları sunuyor?

Tır için Navigasyon Uygulamaları

Tır için navigasyon uygulamaları, kullanıcıların uygulamalara olan beklentilerine göre değişiklik gösterebiliyor. Farklı akıllı telefon işletim sistemleri ile uygun olarak çalışacak şekilde tasarlanan bu uygulamalar sayesinde siz de kendi akıllı telefonunuza uygun navigasyon uygulamalarına kolaylıkla erişebilirsiniz. Navigasyon uygulamalarında sadece aracın anlık konumunun takip edilmesi ya da araçlar için en uygun rota belirlemenin yanı sıra farklı ek hizmetler sunan seçenekler de bulunuyor. Araç içerisinde taşınan yükün türüne, araç boyutlarına ya da yol üzerindeki kısıtlamaları da göz önünde bulundurarak, daha profesyonel yol tarifi sunan uygulamalar sayesinde araç sürüş deneyiminizi çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Tır sürücülerinin, araç kullanırken yararlanabileceği navigasyon uygulamaları ise kısaca şu şekilde sıralanabilir:

PTV Navigator uygulaması genel olarak tır ve kamyon sürücüleri için özel olarak tasarlanan navigasyon uygulamalarından bir tanesidir. Binek araç sürücüleri için çok daha temel düzeyde hizmetler sunulan PTV Navigator uygulamasında, tır ve kamyon sürücülerinin yol boyunca ihtiyacı olacak birçok hizmet bulunmaktadır. Aracın taşıdığı yükün türü, araç türü ve araç boyutları direkt olarak uygulama içerisine yazılabiliyor. Bu sayede seçtiğiniz araç türüne, boyuna ya da taşınan maddeye göre güzergah üzerindeki tüm kısıtlamaları da takip edebilir, kendinize daha profesyonel bir rota çizebilirsiniz. PTV Navigator uygulaması genel olarak tır ve kamyon sürücülerinin kendilerine daha verimli bir rota hesaplamasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çeşitli platformlardan anlık olarak alınan trafik bilgileri de uygulamanın hafızasında sürekli olarak güncellenmektedir. Böylece ilerleyeceğiniz güzergahtaki trafik durumunu da takip ederek kendinize alternatif rotalar oluşturabilirsiniz. 

PTV Navigator uygulamasında, diğer tır için navigasyon uygulamalarından farklı olarak park asistanı ve varış saati hesaplama gibi özellikler de bulunmaktadır. Böylece araç kullanırken dinlenmeniz gereken durumlarda size en yakın park noktalarını öğrenebilirsiniz. Varış saati hesaplama özelliği ise seçtiğiniz varış noktasına olan uzaklığınıza bağlı olarak tahmini varış süresinin hesaplanmasında kullanılmaktadır. Varış saati hesaplama, anlık olarak güncellenmekte ve bu sayede uygulama tarafından öngörülen varış süresi, aracı kullanma hızınıza göre yenilenmektedir. PTV Navigator uygulaması, hem Android hem de iOS cihazlara uygun olarak tasarlanmıştır. Böylece tüm akıllı telefon kullanıcıları da uygulamadan yararlanabiliyor. 

Günümüzün en çok tercih edilen navigasyon uygulamalarından birisi olan Waze, tır ve kamyon sürücülerinin kendine rota belirleme işlemlerini oldukça kolay bir arayüz ile birleştiriyor. Bu sayede araç sürücüleri de varış noktalarına göre kendine en uygun rotaları belirleme imkanı buluyor. Aynı zamanda uygulamada güzergah üzerindeki kapalı yollar, trafik durumu, trafik kazaları ve farklı birçok bilgi de yer alıyor. Waze uygulaması, araç sürücülerinin belirledikleri varış noktalarına en kısa sürede ulaşması için özel olarak tasarlanmıştır. Uygulama üzerinde belirlenen varış noktası için önerilen rotadan çıkılması durumunda ise Waze, rotayı tekrar oluşturarak ilerlenen yön için en uygun güzergahı tekrar oluşturmaktadır. Yol üzerindeki yakıt fiyatları, park alanları ve benzeri bölümlerin takibi de Waze ile gerçekleştirilebiliyor. Uygulamanın hem iOS hem de Android üzerinden kullanılabiliyor olması da Waze’nin tüm akıllı telefon kullanıcıları tarafından tercih edilmesini sağlıyor. 

Tır Navigasyon Tavsiyesi

Tır navigasyonları ise akıllı telefon uygulamalarından farklı olarak sadece navigasyon işlemi için kullanılabilen cihazlardır. Bu navigasyonlarda, farklı tasarımlara ve teknik özelliklere sahip ürün çeşitliliği de bulunmaktadır. Tır navigasyonlarında fiyatlar da genel olarak navigasyonun tasarım kalitesine ya da içerisinde bulunan özelliklerin kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Tır navigasyonları, akıllı telefon uygulamalarından farklı olarak sadece rota belirlenmesinde değil aynı zamanda durak bilgileri, harita güncellemeleri ve tartım istasyonları gibi farklı birçok bilgiyi de barındırmaktadır. Avrupa’nın en büyük navigasyon sistemleri firması TomTom tır navigasyonu veya diğer önemli bir marka olan Garmin tır navigasyonu ürünlerini kullanabilirsiniz. 

Tır navigasyonları genellikle farklı bölgelere özel olarak tasarlanmaktadır. Ülkemizde satışa sunulan birçok tır navigasyonu, hem Asya hem de Avrupa ülkelerinin harita bilgilerini içerisinde barındırmaktadır. Bu sayede tır sürücüleri de hem Türkiye içerisinde hem de uluslararası alanlarda birçok noktaya yapacakları yük transferlerinde kendileri için en uygun rotaları çok daha kolay şekilde belirleyebiliyor. Aynı zamanda bu navigasyonlar içerisinde, tır sürücülerinin park yeri, dinlenme tesisi ve yakıt alabilecekleri bölgeler gibi birçok ihtiyaçları da karşılanmaktadır. 

Tır navigasyonu alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, navigasyon içerisinde kayıtlı olan ülke ya da bölge miktarıdır. Böylece siz de navigasyon sayesinde farklı ülkelere yapacağınız yolculuklar için ek navigasyonlara ihtiyaç duymadan, sahip olduğunuz navigasyon sistemini tüm özellikleri ile farklı bölgelerde kullanabilirsiniz. Bununla birlikte navigasyonların daha geniş ve yüksek dokunmatik panel kalitesine sahip ekranı bulunan modelleri, kullanım sırasında da çeşitli avantajlar sunmaktadır. Bu nedenle alacağınız navigasyonlar için öncelikle farklı markalar tarafından tasarlanan modelleri gözden geçirmeniz, en ideal sisteme sahip olmanızı sağlayacaktır.

 

Bu ve bunun gibi konularda aklına takılan tüm ulaşım soruların için bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğun bilgilere uzman ekibimiz aracılığı ile ulaşabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu

Tır sürücülerinin kış aylarında karlı ve buzlu hava koşullarına uygun olarak hareket etmeleri, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, özellikle soğuk ve zorlu hava koşullarında etkili bir yol tutuşu sağlamak amacıyla tır sürücülerinin kış lastiği kullanımına ilişkin zorunluluklar getirilmiştir. Kış lastikleri, özel tasarım ve malzemelerle üretilerek donmuş zeminlerde daha iyi çekiş ve frenleme […]


13 Ara 2023 , 8 Min Read
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu
Yolda AuthorYolda
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Nakliyat sigortası, taşıma işlemlerinin önemli bir parçası olarak bilinir ve taşınan malzemelerin güvencesini sağlayan kritik bir araç olma görevini üstlenir. Bu sigorta ile birlikte malzemelerin taşınması sırasında oluşabilecek her türlü hasara karşı koruma sağlanmış olur. Taşıma süreci sırasında pek çok riskle karşı karşıya olan mal sahipleri ve taşıma şirketleri için, nakliyat sigortası, olası maddi kayıpları […]


13 Kas 2023 , 7 Min Read
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?