Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

TİO Belgesi Nedir? Hangi Şirketlere Verilir?

Yolda Yolda 1 Nis 2021, 3 dk okuma süresi
TİO Belgesi Nedir? Hangi Şirketlere Verilir?

Taşımacılık organizatörlüğü yapmayı düşünen farklı iş kollarındaki kişi veya firmaların yerine getirmesi gereken bir dizi yükümlülük söz konusu. Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) Yönetmeliği kapsamında ele alınan ilgili yükümlülüklerin temelinde ise TİO belgesi yer alıyor. Peki TİO belgesi nedir, şartları nelerdir ve hangi şirketler bu belgeye sahip olabilir?

TİO Belgesi Nedir?

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinden bu yana verilen TİO belgesi, dört farklı lojistik alanında (karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu) faaliyet gösteren şahıs veya şirketlerin hak ve sorumluluklarını tayin ediyor. TİO belgesi güvenli taşımacılık hizmeti vermek isteyen lojistik firmaları ve şahıslara iş yapabilme yetkisi veriyor.

Ayrıca önceden karayolu lojistiğinde geçerli olan R1 ve R2 onay dokümanları, TİO yetki belgesi ile değiştirilerek yenilenebiliyor. Alınan TİO belgesinin geçerlilik süresi dönüştürülen R1 ve R2 belgelerinin geçerlilik süresine tekabül ediyor. Yine Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği gereğince verilen DD belgesi de TİO belgesine dönüştürülebiliyor. Öte yandan TİO yönetmeliği kapsamında denizyolu ve havayolu ile taşımacılık yapan şahıs ve şirketlerin de bakanlıktan TİO yetki belgesi alması esas kabul ediliyor.

TİO Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar

Kişi ve kurumların taşıma işleri organizatörlüğü yapabilmek için sağlaması gereken birkaç temel şart mevcut.

Hangi Şirketler TİO Belgesi Alabilir?

Farklı alanlarda taşımacılık faaliyeti yürütmek isteyen veya hâlihazırdaki belgesini yenilemesi gereken tüm şirketler, bakanlık tarafından talep edilen şartları yerine getirdikleri takdirde TİO belgesi alabilir.

Taşıma fiyatları ve güvenilirlik açısından dört dörtlük kullanıcı deneyimi sunan Yolda.com, 18.09.2025 tarihine kadar geçerli TİO belgesine sahip. Sigortalı taşımacılık, kargo taşımacılığı, parsiyel taşımacılık, FTL taşımacılık alanlarında hizmet veren Yolda.com, kontratlı taşımacılık ve yurt dışı taşımacılığı konusunda da oldukça işlevsel çözümler sunuyor.

Sen de tüm taşımacılık işlerini Yolda.com’un lojistik uzmanlığı ve gelişmiş teknolojik altyapısını kullanarak gerçekleştirmek istersen bizimle iletişime geçebilirsin.

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler