Yolda Logo
Login
Geri Dön
Kara Yolu Taşımacılığı

Taşımacılıkta Yetki için K1 ve K2 Belgeleri Nedir, Nereden Alınır?

Yolda Yolda 15 Eki 2020, 5 dk okuma süresi
Taşımacılıkta Yetki için K1 ve K2 Belgeleri Nedir, Nereden Alınır?

Taşımacılık yapmak isteyenlerin yetki belgesi bulundurması gerekir. Ulaştırma Bakanlığı’nın yük taşımacılığı yapacaklar için zorunlu kıldığı yetki belgeleri K belgeleri olarak adlandırılır. K belgeleri, K1, K2 ve K3 olarak sınıflandırılır. K belgeleri hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsan doğru sayfadasın. Blog yazımızı okuyarak belge koşulları ve ücreti hakkında bilgi edinebilirsin.

Türkiye’nin illerinden herhangi birinde Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Ziraat Odası’na kayıtlı olup kamyonet, kamyon, çekici, römork ve yarı römork araç sahipleri olanlar K belgesi ile yükümlü tutulur.

K1 belgesi nedir?

K1 belgesi, sahip olduğu araç veya araçlarla ticari olarak taşımacılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken yetki belgesi olup sadece gerçek ve tüzel kişiliklere verilir. Adi ortaklık vasfındaki şirketler K belgeleri alamaz. 3’üncü şahıslar üzerine kayıtlı araçlar için bu belge alınamaz. K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları, tüzel kişilerin ise 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları gerekir.

K1 belgesi tonaj sınırı belirlenirken sadece motorlu taşıtlar dikkate alınır. Çekici cinsi taşıtlardan katar ağırlığı 40 tondan fazla olanların katar ağırlıkları 40 ton, kamyon cinsi taşıtlardan azami yüklü ağırlığı 32 tondan fazla olanların azami yüklü ağırlıkları 32 ton kabul edilir. Toplam yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen taşıtlar ile yapılan eşya taşımaları için yetki belgesi ücretinde yüzde 75 indirim uygulanır. K1 belgesi olmadan hizmet vermeye çalışanlara 1,434 TL para cezası verilir.

K1 yetki belgesi kapsamındaki araçları kullanacak olan şoförlerde şu nitelik ve şartlar aranır:

2023 yılı için ücretlendirmeler şu şekildedir; K1 belgesi ücreti 44,264 lira olarak belirlenmiş olup yüzde 75 indirimli K1 belgesi için 11,066 TL ödenir. Araç başına ise 1324 TL taşıt kartı ödenir. Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler gereğince K belgesi işlemlerinin bir kısmı Ticaret Odası’na gitmeden e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir.

K2 belgesi nedir?

Yurt içinde, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, hususi eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak şahıslara, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen yetki belgesi K2 belgesi olarak adlandırılır. K2 yetki belgesi için başvuranların en az, 1 birim taşıta (kamyonet, kamyon, tır, kırkayak vs) sahip olmaları gerekir. K2 belgesine sahip olan kişilerin adına kayıtlı araçların gereçli ve dönemlik muayenelerinin olması şartı da aranır.

Kamyonet / kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere başvuranların yetki belgesi ücretlerinde yüzde 75 indirim uygulanır. Her 5 yılda bir yenilenmesi gereken K2 belgesi bir dilekçe ile birlikte Karayolları Müdürlüğüne başvuru yapılarak alınabilir.

K2 yetki belgesi kapsamındaki araçları kullanacak olan şoförlerde şu nitelik ve şartlar aranır:

 

Güvenli Dijital Taşımacılık

Lojistik aşamaların her basamağında güvenle yol almak için Yolda.com yanında. Gönderici veya taşıyıcı olun, baştan sona her adımını dijital olarak takip edebileceğiniz güvenli sistem sayesinde herkesten bir adım önde olmanın keyfini yaşayın. Henüz lojistik alanında dijital dünyanın avantajlarını keşfetmemiş taşıyıcılar, sistemin verdiği pratiklik sayesinde işlerini daha kolay yapabilecek. Taşıma evraklarını Yolda.com sistemine yüklemen yeterli. Bu sayede ödemelerin peşine düşmeniz gerekmez. Sistem üzerinden kısa sürede ödemeler hesabınıza geçer. Aklınıza takılan sorular için dilediğin zaman bizimle iletişime geçebilirsin. 

 

Sen de şirketin için en doğru, güvenli ve ideal taşımacılık hizmetinden faydalanmak için müşteri odaklı ve kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışıyla fark yaratan Yolda.com’a kaydolabilir, hemen fiyat alabilir, raporlama ve takip avantajlarından yararlanabilirsin! Bütün taşımalarında kolay belge kontrolü Kontrol Paneli’nde, şimdi kaydol ve Yolda.com‘un kolaylıklarını keşfetmeye başla!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu

Tır sürücülerinin kış aylarında karlı ve buzlu hava koşullarına uygun olarak hareket etmeleri, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, özellikle soğuk ve zorlu hava koşullarında etkili bir yol tutuşu sağlamak amacıyla tır sürücülerinin kış lastiği kullanımına ilişkin zorunluluklar getirilmiştir. Kış lastikleri, özel tasarım ve malzemelerle üretilerek donmuş zeminlerde daha iyi çekiş ve frenleme […]


13 Ara 2023 , 8 Min Read
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu
Yolda AuthorYolda
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Nakliyat sigortası, taşıma işlemlerinin önemli bir parçası olarak bilinir ve taşınan malzemelerin güvencesini sağlayan kritik bir araç olma görevini üstlenir. Bu sigorta ile birlikte malzemelerin taşınması sırasında oluşabilecek her türlü hasara karşı koruma sağlanmış olur. Taşıma süreci sırasında pek çok riskle karşı karşıya olan mal sahipleri ve taşıma şirketleri için, nakliyat sigortası, olası maddi kayıpları […]


13 Kas 2023 , 7 Min Read
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?