Yolda Logo
Login
Geri Dön
Kara Yolu Taşımacılığı

Taşımacılığa En Uygun Dorse (Treyler) Tipleri

Yolda Yolda 10 May 2021, 8 dk okuma süresi
Taşımacılığa En Uygun Dorse (Treyler) Tipleri

Özellikle lojistik sektöründe dorse ya da treyler, sıklıkla kullanılan terimlerdir. Dorse ise genel anlamına bakacak olursak kasalı taşıma araçlarının arka kısmında bulunan kasa kısmına verilen isimdir. Her ne kadar dorse ifadesi genel olarak bu kasalar için kullanılan isim olsa da ismin kökeni bu kasaların ilk üreticisi olan ‘’Dorsey Trailer’’ adlı firmadan gelmektedir. Türkiye’de ise hem dorse hem de treyler kelimeleri kullanılmaktadır. Peki, dorse nedir ve hangi alanlarda hangi dorse tipleri kullanılmalıdır?

Dorse Nedir?

Dorse, kasalı taşıma araçlarının arka kısmında bulunan kasa kısmına verilen isimdir. Dorse kısmının bir diğer ismi ise treylerdir. Dorsenin araca bağlanması sırasında bağlantı noktalarının sızdırmaması için kingpin flanşlı olarak tasarlanmaktadır. Bu flanşların 2 ve 3,5 inç olmak üzere 2 farklı aparatı bulunmaktadır. Dorse kısmının çekici araca güvenli şekilde bağlanması için çekici araç kısmında kingpinin bağlanabileceği tabla kısmı bulunmaktadır.

Dorse, özellikle karayolu taşımacılığında sıklıkla kullanılmakta ve geniş hacimdeki ürün gruplarının tek seferde transfer edilmesini sağlamaktadır. Dorselerin farklı ihtiyaçlara yönelik üretilen tipleri sayesinde, lojistik firmalarının ve üreticilerin ihtiyacı olan transfere uygun taşıma seçeneklerine sahip olmasını sağlamaktadır.

Dorse Tipleri

Dorseler farklı ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde tasarlanan kasa bölümleridir. Kasa denildiğinde akla sadece standart tırlarda görülen kapalı kasalar gelse de Sal tipi dorse tarzında üretilen dorse tipleri de bulunmaktadır. Bununla birlikte içerisinde donmuş gıda ve çeşitli ürünlerin taşınmasını sağlayan dondurucu özellikli dorseler de üretilmektedir. Genel olarak kullanılan dorse tipleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Farklı dorse tipleri, lojistik firmalarına da farklı ürün gruplarını ya da farklı boyutlarda ürünleri taşıma imkanı sunmaktadır. Bu sayede firmalar da araç içerisinde taşınacak ürüne uygun dorseler sayesinde daha rahat ve sorunsuz lojistik hizmeti vermektedir.

Sal tipi dorseler, klasik dorse tasarımından farklı olarak yan ve üst kapakları olmadan üretilen dorse tipleridir. Bu tip dorseler özellikle farklı boyutlarda ya da üst kısmı kapalı dorseler ile taşınamayacak kadar yüksek ürünlerin taşınmasında tercih edilmektedir.

Sal dorselerin kullanıcılara sunduğu en büyük avantaj, istenilen ürünlerin rahatça dorseye yüklenebilmesidir. Dorsenin üst ve yan kısımları tamamen açık olduğu için dorseye yapılacak yüklemeler istenilen her noktadan gerçekleştirilmektedir. Böylece direkt olarak dorsenin kapak kısmından yüklemenin yapılması zor olan ürünlerde de zaman tasarrufu elde edilmektedir. Sal dorseler genellikle üstten ya da dış kısımdan yükleme yapılması gereken ürünlerin taşımasında tercih edilmektedir. Sal tipi dorselerin farklı ihtiyaçları karşılayacak boyut seçenekleri de üretilmektedir. Ancak bu tip dorseler genellikle maksimum 18 metre uzunluğa kadar tasarlanmaktadır.

Lowbed dorse de sal dorse ile benzer şekilde üst ve yan kapakları bulunmayan dorse tipidir. Lowbed dorsenin sal tipi dorseye kıyasla en büyük farkı ise Lowbed dorse ile çok daha yüksek tonajlı ürünlerin rahatça taşınabilmesidir. Lowbed dorse tipinde, dorsede kullanılan dingil ve tekerlek sayısına göre yüklenebilecek maksimum ağırlık da değişiklik göstermektedir. Lowbed tipi dorselerin üretiminde belirli bir uzunluk sınırlaması bulunmamaktadır. Bu sayede çok uzun ve yüksek ürünlerin taşınmasında da Lowbed dorseler tercih edilmektedir.

Tenteli dorse sistemi, kapalı dorse ile taşınması gereken ürünlerin dorseye yandan yüklenmesine de imkan sunmaktadır. Dorselere arkadan yükleme yapılabileceği gibi aynı zamanda yan kısımda bulunan tente de tamamen açılarak yan kısımdan ürün yüklemesi yapılmaktadır. Böylece normal şartlarda dorsenin arka kapağından yapılması gereken yüklemeler yan tenteden yapılarak firmalara daha hızlı çözümler sunulmaktadır.

Römorklar genel olarak klasik dorse sistemlerine verilen isimdir. Aracın arka kısmına bağlanan dorse kısmının, ön kısımda bulunan taşıyıcı araç ile çekilmesi ile oluşan araçlara genel olarak römork adı verilmektedir. Römorklarda ön ve arka olmak üzere 2 parçadan oluşan dorse sistemleri kullanılmaktadır. Tek dorsenin kullanıldığı yarı römork taşıma araçlarına ise genel olarak kamyon adı verilmektedir. Römork boyutları ve taşıma kapasiteleri de ihtiyaca göre çeşitli boyutlarda tasarlanmaktadır.

Dorse Ölçüleri

Her dorse tipinin kanunlar gereği kendi ölçü standartları bulunmaktadır. Bu nedenle bir dorse tipi ile taşınması daha dezavantajlı olacak ürünler için aynı dorsenin farklı boyutları yerine farklı bir dorse tipi seçilmesi daha doğru olacaktır. Dorselerde taşıma kapasitesi ve hacimler de dorse tipine göre farklılık göstermektedir. Peki araçlar için dorse ölçüleri nelerdir ve dorselerin taşıma kapasiteleri nedir?

Tenteli tırların optima ve maxima olmak üzere 2 farklı türü daha bulunmaktadır. Tenteli optima tırların yüksekliği yaklaşık olarak 2,45 metre olarak üretilmektedir. Klasik tenteli tırlardan farklı olarak genişlik ise 2,72 metredir. Taşıma kapasitesi de yaklaşık olarak 90 metreküptür. Tenteli maxima tırlarda ise yükseklik 2,85 metreye çıkmaktadır. Taşıma kapasitesi de artan yüksekliğe göre 95 metreküpe çıkmaktadır.

Taşımacılıkta Uygun Araç Seçimi

Özellikle lojistik sektörüne yeni başlayan kişilerin, taşıma için uygun araç seçimi konusunda profesyonel destek alması yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Yolda.com olarak lojistik sektöründe yıllardan bu yana verdiğimiz profesyonel hizmetler sayesinde sen de firmanın kısa süre içerisinde kar etmesini sağlayabilirsin.

Taşınmasını istediğin ürünün türü ve kapasitesine uygun taşıma araçlarını seçerek, fazla maliyetlerden kurtulabilir ve en uygun fiyatlar ile lojistik işlemlerini gerçekleştirebilirsin. Yolda.com tarafından kullanılan gelişmiş kullanıcı panelinde taşınmasını istediğin ürünlere dair tüm detayları kullanarak gelişmiş parsiyel taşıma seçenekleri alabilirsin. Taşınmasını istediğin ürüne dair temel ölçü birimlerini sisteme girdikten sonra, karşına çıkan 3 farklı fiyat arasından istediğin hizmeti seçerek firmanın ihtiyaçlarına anlık olarak çözüm bulabilirsin. Taşıma işlemlerini Yolda.com kullanıcı paneli üzerinden tamamlayarak, telefon ya da mail trafiğine takılmadan tüm taşımacılık işlemlerini sadece birkaç dakikada gerçekleştirebilirsin.

Taşımacılık sırasında ödenmesi gereken tüm ücretlerin hangi hizmetlerin bedeli olduğu ise sistem üzerinde açıkça gösterilmektedir. Bu sayede ödenecek ücretleri şeffaf şekilde inceleyerek ek masrafların da önüne geçebilirsin.

Aklına takılan tüm ulaşım soruların için bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğun bilgilere ulaşabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu

Tır sürücülerinin kış aylarında karlı ve buzlu hava koşullarına uygun olarak hareket etmeleri, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, özellikle soğuk ve zorlu hava koşullarında etkili bir yol tutuşu sağlamak amacıyla tır sürücülerinin kış lastiği kullanımına ilişkin zorunluluklar getirilmiştir. Kış lastikleri, özel tasarım ve malzemelerle üretilerek donmuş zeminlerde daha iyi çekiş ve frenleme […]


13 Ara 2023 , 8 Min Read
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu
Yolda AuthorYolda
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Nakliyat sigortası, taşıma işlemlerinin önemli bir parçası olarak bilinir ve taşınan malzemelerin güvencesini sağlayan kritik bir araç olma görevini üstlenir. Bu sigorta ile birlikte malzemelerin taşınması sırasında oluşabilecek her türlü hasara karşı koruma sağlanmış olur. Taşıma süreci sırasında pek çok riskle karşı karşıya olan mal sahipleri ve taşıma şirketleri için, nakliyat sigortası, olası maddi kayıpları […]


13 Kas 2023 , 7 Min Read
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?