Yolda Logo
Login
Geri Dön
Kara Yolu Taşımacılığı

Takograf Cihazı Nedir? – Detaylar

Yolda Yolda 23 Nis 2021, 8 dk okuma süresi
Takograf Cihazı Nedir? – Detaylar

Takograf cihazı, özellikle uluslararası taşımacılıkta büyük öneme sahip bir denetleme cihazıdır. Araç sürücülerinin anlık olarak hızının denetlenmesinin yanı sıra sürücünün toplam araç kullanma süresi de takograf sayesinde belirlenmektedir. Peki, takograf nedir ve hangi bilgilere ulaşılmasını sağlar?

Takograf Nedir?

Takograf, kullanıldığı aracın hızının istenildiği zaman denetlenmesinin yanı sıra sürücünün kaç saat boyunca araç kullandığına kadar detaylı birçok veriye ulaşılmasını sağlamaktadır. Takograf cihazının hafızasında her araç sürücüsü için farklı kayıtlar oluşturulabilmektedir. Sürücünün kimlik bilgileri kullanılarak oluşturulan bu kayıtlar sayesinde değişmeli olarak gerçekleştirilmesi gereken sürüşlerde de farklı kayıtlar aynı anda incelenebilmektedir.

Takograf cihazında sürücünün hız ve dinlenme gibi birçok verisi, rapor ya da grafik olarak alınabilmektedir. Yasalar çerçevesinde uzun yol şoförlerinin günlük belirli bir araç sürme limitleri bulunmaktadır. Takograf cihazları sayesinde araç sürücülerinin kanunen belirlenen limitleri aşmamaları sağlanarak dikkatsizlik ve uykusuzluğa dayalı olarak gerçekleşen kazaların da önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

Takograf cihazı çalışırken sürücü ya da başka bir kişi tarafından çalıştırılmasına gerek yoktur. Araç harekete geçtiğinde, takograf da otomatik olarak çalışmaya ve verileri kaydetmeye devam eder. Bu sayede hem firma hem de güzergah üzerinde gerçekleştirilen denetimlerde direkt olarak doğru sonuçlar alınmaktadır. Takograf tarafından elde edilen verilerde herhangi bir değişiklik yapmak ise yasaktır.

Takograf Hangi Verileri Kaydeder?

Takograf tarafından kaydedilerek raporlanan veriler aşağıdaki gibidir;

Dijital Takograf

Dijital takograf, günümüzde kullanılan ve en kapsamlı raporları sunan takograf sistemleridir. Sayısal takograf olarak da bilinen dijital takografların, yolcu ve eşya taşımacılığı yapan tüm ticari araçlarda kullanılması zorunludur.

Dijital takograf cihazları sayesinde araçların tüm sürüş periyotları ve hız kayıtları anlık olarak takibe alınmaktadır. Böylece sadece firma tarafından değil aynı zamanda herhangi bir kaza durumunda da takograf kayıtları polis tarafından denetlenerek şoförün herhangi bir hatası olup olmadığına bakılmaktadır.

Takograf kayıtları firmanın taşıma yapan aracı takip etmesinin yanı sıra polis kayıtları için de bir zorunluluk oluşturmaktadır. Herhangi bir durumda yapılan incelemelerde takograf kayıtlarından elde edilen hız ve ortalama hız ile birlikte şoförün dinlenme ve sürüş verileri incelenmektedir. Böylece hız ya da günlük araç kullanma sınırının aşılıp aşılmadığı kolaylıkla belirlenmektedir.

Sayısal takograf cihazlarının bakım, onarım ve inceleme işlemlerinin en az 2 yılda bir gerçekleştirilmesi ve verilerin yedek bir ortama kaydedilmesi gerekmektedir. Takograf cihazından elde edilen verilerin en az 5 yıl boyunca saklanması gereklidir.

Takograf Cihazı Nasıl Çalışır?

Takograf cihazları genel olarak akıllı kartlar kullanılarak çalışmaktadır. Bu kartlar hem araç şoförlerinde hem de şirket ve yetkili servis görevlilerinde bulunmaktadır. Şoför ve diğer yetkililerde bulunan akıllı kartlara tanımlanan özel izinler ise birbirine kıyasla farklılıklar içermektedir.

Şoförlerde bulunan akıllı kartlar, şoförün tüm yolculuk verilerinin kaydedilmesinde kullanılmaktadır. Şirket ve yetkili servis görevlilerinde bulunan akıllı kartlar ise istenildiği zaman şoför tarafından kaydedilen yolculuk kayıtlarının incelenmesinde kullanılmaktadır.

Takograf Zorunlu mudur?

Takograf zorunlu mudur sorusu, özellikle uluslararası yolcu ve yük taşıması gerçekleştiren firmalar tarafından sorulmaktadır. Takograf cihazının kullanılması olası her türlü olumsuz şartlarda şoför, firma ve alıcı kuruma çeşitli kolaylıklar sunarken kullanılması da zorunludur.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin üçüncü bölümünde yer alan Madde 99’da, takograf cihazı ile sürücü çalıştırma belgesi bulundurma ve kullanma zorunluluğu yer almaktadır. Buna göre araçlarda kullanılacak takograf cihazlarının Sanayi ve Ticaret bakanlığı tarafından teknik özellikleri onaylanması gerekmektedir. Araçlarda bulunan takograf cihazlarının tüm yolculuk boyunca çalışması ve dinlenme süreleri de dahil tüm yolculuk verilerini kaydetmesi gerekmektedir. Takograf cihazı şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm otobüs, kamyon ve çekicilerde bulunmalıdır.

Hangi Araçlarda Takograf Cihazı Bulunma Zorunluluğu Yoktur?

Takograf cihazı bulundurma zorunluluğu tüm şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığı firmaları için bir zorunluluk olsa da bu noktada kullanılan aracın üretim yılı da büyük önem taşıyor. 1984 yılından daha eski yıllarda üretilen araçlar taşımada kullanılıyorsa, bu araçlarda takograf kullanılması zorunlu değildir. Ancak takograf ile birlikte araçta bulunması gereken sürücü çalıştırma belgesi, bu araçlarda da bulunmalıdır. Takograf cihazı üzerinden erişilebilen tüm sürüş kayıt bilgileri sürücü çalışma belgesi üzerinde de yer almalıdır. Kullanılan sürücü çalışma belgesinin en az 1 yıllık kayıtları içerebilecek kadar fazla sayfa içermesi gerekmektedir.

Takograf Kağıdı Nasıl Doldurulur?

Takograf Ehliyeti

Şehirlerarası yolcu ya da mal taşımacılığı yapacak olan şoför ve firmaların takograf ehliyetine ihtiyacı vardır. Takograf ehliyeti başvurusu yapabilmek için kişinin SRC 1, 2, 3, 4 ve 5 belgelerinden herhangi birine sahip olması gerekmektedir. Bunun ardından yapılacak başvurularda ise ehliyetin alınma amacına göre servis, şirket, sürücü ya da denetim kartı olmak üzere 4 farklı takograf ehliyetinden ilgili olana başvuru yapılması gerekmektedir.

Takograf ehliyeti başvuruları direkt olarak TOBB’nin resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kart başvuruları TOBB üzerinden gerçekleştirilirken kartların üretilmesi ve teslimatı da Emniyet Genel Müdürlüğü ve TOBB iş birliği ile gerçekleştirilmektedir.

Takograf ehliyetlerinin geçerlilik süreleri normal sürücü belgelerinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle aldığınız takograf ehliyetlerinin süresi tamamlanmadan yeniletmeniz, farkında olmadan karşılaşabileceğiniz sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Sürücü ve şirket için alınan takograf kartlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Ancak denetim kartlarının geçerlilik süresi 2 yıl iken, servis kartlarının geçerlilik süresi ise 1 yıl ile sınırlandırılmıştır.

Takograf Ehliyet Başvurusunda Hangi Evraklar Gerekir?

Takograf sürücü kartı için yapılacak başvurularda;

Takograf servis kartı için yapılacak başvurularda;

Takograf şirket kartı için yapılacak başvurularda;

Şirketin için en doğru, güvenli ve ideal taşımacılık hizmetinden faydalanmak için müşteri odaklı ve kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışıyla fark yaratan Yolda.com’a kaydolabilir, hemen fiyat alabilir, raporlama ve takip avantajlarından yararlanabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu

Tır sürücülerinin kış aylarında karlı ve buzlu hava koşullarına uygun olarak hareket etmeleri, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, özellikle soğuk ve zorlu hava koşullarında etkili bir yol tutuşu sağlamak amacıyla tır sürücülerinin kış lastiği kullanımına ilişkin zorunluluklar getirilmiştir. Kış lastikleri, özel tasarım ve malzemelerle üretilerek donmuş zeminlerde daha iyi çekiş ve frenleme […]


13 Ara 2023 , 8 Min Read
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu
Yolda AuthorYolda
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Nakliyat sigortası, taşıma işlemlerinin önemli bir parçası olarak bilinir ve taşınan malzemelerin güvencesini sağlayan kritik bir araç olma görevini üstlenir. Bu sigorta ile birlikte malzemelerin taşınması sırasında oluşabilecek her türlü hasara karşı koruma sağlanmış olur. Taşıma süreci sırasında pek çok riskle karşı karşıya olan mal sahipleri ve taşıma şirketleri için, nakliyat sigortası, olası maddi kayıpları […]


13 Kas 2023 , 7 Min Read
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?