Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Soğuk Zincir Kargo Taşımacılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Yolda Yolda 11 Oca 2021, 3 dk okuma süresi
Soğuk Zincir Kargo Taşımacılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Donmuş ve hazır yiyeceklere olan ihtiyacın global çapta artış göstermesi ve pandemi ile mücadele için üretilen aşıların nasıl nakledileceği soğuk zincir kargo taşımacılığı nedir sorusunu gündeme getirdi. Soğuk zincir kargo taşımacılığı hakkında merak edilenleri yazdık.

Nüfus artışı ve teknolojik gelişmeler soğuk zincir lojistik sistemlerinin önem kazanmasını sağladı. Özellikle gıda ve ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu soğuk zincir kargo taşımacılığı tedarik zincirinin ısı kontrollü yönetimini ifade eder. Soğuk zincir taşıma operasyonları kalifiye personel tarafından uygun ekipman (frigorifik araç ve özel saklama kapları) kullanılarak ATP Konvansiyonuna, HACCP Standartları’na, gıda güvenliğine, ilgili kurumların mevzuat ve yönetmeliklerine uygun olacak şekilde gerçekleştirilir.

Soğuk Zincir Nedir?

Hızlı bozulabilen gıdaların ve ilaçların özelliklerinin bozulmaması için muhafaza ve taşıma işlemleri belirli standartlara göre uygulanır. Soğuk zincir taşımacılığında CEMT standartlarında 13.60 m uzunluğunda yarı-römork (semi treyler) frigorifik araçlar kullanılır. Kullanılan araçlar 18 °C ile -26 °C’ye kadar ayarlanabilir soğutuculara sahip olduğundan bu taşımacılık frigorifik taşıma, frigo taşımacılığı olarak da bilinir ve iklim kontrollü taşıma olarak ifade edilir. Soğuk zincirde fiziksel ya da kimyasal bozulma olması raf ömrünü azaltır. Bu nedenle soğuk zincir taşımacılığında her adım sıkı kontrol edilir.

Soğuk Zincir Taşıma Dereceleri

Bozulabilir kargo olarak kabul edilen ürünler (yiyecek ve içecekler, süt ve süt ürünleri, çeşitli et ürünleri, yumurta ve türevleri, organ veya kan numuneleri, bitkiler ve bitkilerden elde edilen ürünler) soğuk zincir taşımacılığı ile nakliye edilir. Taşınan ürünlerin türüne göre farklı taşıma dereceleri kullanılır. Örneğin, taze etler 0 ile +5 derece arasında taşınırken donmuş etler -12 derecenin altındaki sıcaklıkta taşınabilir. Bununla birlikte taşıma dereceleri şu şekilde sıralanır:

Soğuk Zincir Taşıma Fiyatları

Ürün hacmi, sayısı ve nitelikleri ile nakliye mesafesi soğuk zincir taşıma fiyat üzerinde belirleyici olur. Örneğin, aşılar havalimanına soğutmalı kamyonlarla gider ve havalimanına ulaştığında uçağın kalkışına kadar olan sürede bozulmayacak şekilde muhafaza edilir. Aşılar özel kaplarda muhafaza edilir ve taşıma maliyeti koşullar doğrultusunda değişir.

Farklı coğrafi koşullara sahip Türkiye’nin 81 ilinde soğuk zincir koşullarında mikro ve makro dağıtım yapabilen firma sayısı azdır. İnsan sağlığı için hassasiyet taşıyan soğuk zincir taşımacılığını özenle gerçekleştiriyoruz. Soğuk zincir taşıma işlerinde daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsin.

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler