Yolda Logo
Login
Geri Dön
Blog

Part Kargo Nedir? & Avantajları Nelerdir?

Yolda Yolda 19 Şub 2022, 8 dk okuma süresi
Part Kargo Nedir? & Avantajları Nelerdir?

Taşımacılık sistemi temelde gönderinin bir yerden başka bir yere transfer edilmesi üzerine kuruludur. Bu taşıma sistemi sırasında taşınan gönderinin güvenli bir şekilde ulaştırılması birinci derecede önem taşır. Aynı zamanda bu gönderinin maliyetinin ekonomik olması da istenir. Özetle; daha az maliyetle ekonomik ve güvenli bir gönderim, perakende satış için oldukça kıymetlidir. Önemli olan bir diğer husus ise taşımanın verimli ve hızlı bir şekilde sağlanabilmesidir. Firmalar gönderilerinin taşınması için özellikle büyük tonajlı gönderilerde taşıma yapacak aracın tamamını kiralamakla yükümlüdür. Fakat gönderi, boyutu büyük değilse aracın tamamını kiralamaya gerek olmamaktadır. Küçük tonajlı gönderiler için kargo şirketlerinin sunduğu alternatif bir yöntem vardır. Bu yöntem ile gönderiler daha ekonomik bir şekilde taşınırken beraberinde birçok avantajı da sunmaktadır. İşte bu noktada part kargo konusu öne çıkmaktadır. Yazının devamını okuyarak part kargo sistemini tüm detaylarıyla inceleyebilir ve merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabilirsiniz. 

Part Kargo Nedir?

Firmaların yüklerinin taşınması sırasında güvenlik, maliyet, serilik gibi meseleler üzerinden taşıma şirketleri her geçen gün farklı metodlar geliştirmektedir. Gönderilerin gönderi merkezine güvenli bir şekilde ulaşması ve düşük maliyetli olması bu metotların gelişme sebepleri arasında yer almaktadır. Gönderi yapacak firmanın ürünleri küçük tonajlı olduğu zaman büyük bir aracı kiralamak yerine part kargo sistemini tercih etmesi maliyet açısından oldukça önemlidir. Part kargo sistemi ile gönderiler ekonomik bir şekilde merkezlere ulaştırılır. Peki part kargo nedir ve nasıl çalışır? 

Part kargo, isminden anlaşıldığı üzere bir bölüm kargo ya da kısmi taşıma sistemidir. Farklı firmaların teslimatlarını tek bir araç ile taşınması için geliştirilen bir sistemdir. Örneğin küçük tonajlı gönderiler için birden çok firma birer tane taşıma aracı kiralamak yerine birleştirilmiş yük taşıması ile daha ekonomik bir şekilde gönderilerini sevkiyata hazırlayabilirler. Bu teslimatlarda kullanılan konteynerler, tırlar, kamyonlar, vagonlar part kargo sistemi ile çalışmaktadır. Bir aracın içerisinde birden çok firmanın ya da bireysel gönderinin bulunması ve bütün bu gönderilerin tek bir araç ile sağlanması sistemi part kargo sistemidir. Gönderileri taşınan firmalar part kargo sistemi ile maliyeti paylaşabilir ve bu sayede ekonomik bir sevkiyat mümkün olabilir. Bu nedenlerle part kargo sistemi dünyada en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Yüklerin kara, deniz ya da havayolu ile taşınması firmaların tercihlerine göre değişkenlik gösterir. Part kargo sistemi tüm taşıma yöntemleri için geçerlidir. Firmalar güvenlik, hız ve maliyet konularını göz önünde bulundurarak taşımanın nasıl yapılacağına karar verir.

Part Kargo Avantajları

Part kargo avantajları taşıma yönteminin sunduğu faydalar ile mümkün olmaktadır. Farklı firmaların gönderilerini tek bir araç ile taşınması işlemi ile gerçekleşen part kargo sistemi birçok avantajı beraberinde sunmaktadır. Part kargo sisteminin öne çıkması taşıma öncesinde, taşıma sırasında ve taşıma sonrasında sunduğu avantajlarla ilgilidir. Taşımacılık yönteminin göndericilere ve alıcılara sunduğu avantajlara yazının devamında değineceğiz.

Part kargo sistemi sayesinde avantajlı hale gelen bir konu da maliyettir. Araç kiralamak yerine birleştirilmiş yük sistemini tercih etmek maliyeti düşürür. Gönderici firmalar arasında paylaştırılan maliyet, sevkiyatın daha ekonomik bir şekilde gerçekleşmesine imkan sunar. Böylelikle gönderici firmalar yalnızca yüklerinin kapladığı alan için ödeme yaparlar. Gönderilerin aynı güzergahta giden araçlarda paylaştırılması gönderinin teslimatına kadar geçen süreden de tasarruf sağlar. Oldukça hızlı bir şekilde ve aktarmasız gönderinin istenilen bölgeye ulaşması sağlanır. Gönderici firmalar takip kodları ya da iletişim numaraları üzerinden taşınan yükün güncel durumunu anlık olarak takip edebilir ve bilgi sahibi olabilir. Tek bir araç kiralanarak yapılan taşımadan farklı olarak pratiklik sunması da part kargo sisteminin avantajları arasında yer almaktadır. Ürünlerin gönderimi sırasında yükleme işlemleri, taşınma işlemleri ve boşaltma işlemleri part kargo sisteminde daha hızlı bir şekilde ilerler. Özetle; part kargo sistemi birçok açıdan avantajı sunmaktadır. Hızlı, güvenli, düşük maliyetli bir gönderimi tercih eden firmalar sık sık part kargo sistemini tercih etmektedir. Part kargo ile daha az taşımaya bağlı olarak karbon ayak izi azaltma konusunda da önemli bir avantaj elde edilmektedir. 

Part Kargo Taşımacılığında Nelere Dikkat Edilir?

Part kargo taşımacılığı sırasında bazı konulara çok dikkat edilmelidir. Profesyonel bir şekilde dikkat edilmesi gereken bu konular part kargo sisteminin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Part kargonun önemi birden çok firmanın ürününün birlikte taşınması olduğu için dikkat edilmesi gereken meseleler öne çıkmaktadır. Yükleme öncesinde dikkat edilmesi gereken en önemli mesele, belgelerin ve evrakların düzenli bir şekilde kontrol edilmesi, eksiksiz ve net bir şekilde tamamlanması gerekliliğidir.

Yükleme sırasında ürünlerin indirilme sırasında göre dizilmesi de önemli meselelerden bir diğeridir. Bu işlem ürünlerin birbirine karışmaması ve kaybolmaması için elzemdir. Paketleme işlemleri de titizlikle yürütülmelidir. Karışıklıkların önüne geçebilmek için etiketleme işleminin de özenle yapılması gerekir. Ayrıca yükleme sırasında gönderilerin ağırlıkları da göz önünde bulundurulmalıdır. Ağır olan yükler aşağıda, hafif olan yükler yukarıda kalmalıdır. Faturalar saklanmalı ve kontrol edilmelidir. Bu ve benzeri hususlar profesyonel bir şekilde yapıldığı takdirde part kargo taşıma işlemi başarıyla sonuçlanacaktır. Aynı şekilde hava koşulları, şoför, aracın durumu da taşıma sırasında oldukça önemlidir ve taşıma işlemi başlamadan önce kesinlikle kontrol edilerek harekete geçilmesi gerekmektedir.

Part Kargo İle Yük Taşıma Hesaplaması

Kargoların taşınması sırasında kimi taşıma yöntemleri pratiklikleri ile öne çıkarken kimi taşıma yöntemleri de maliyetleri tarafında öne çıkmaktadır. Özellikle part kargo taşımacılığı maliyet tarafında oldukça önemli faydalar sunmaktadır. Güvenli bir şekilde taşımacılığı düşük maliyetlerle yapmak isteyen firmalar part kargo sistemini tercih eder. Peki part kargo ile yük taşıma hesaplaması nasıl yapılır? 

Part kargo ile yük taşıması hesaplamasında çeşitli başlıklar öne çıkıyor. İlk olarak öne çıkan başlık malzemenin ağırlığı ve hacmi oluyor. Malzemenin ağırlığı ve hacmi göz önünde bulundurularak part kargo ile yük taşıma hesaplaması yapılıyor. Part kargo taşımacılığındaki bu hesaplama yöntemi aracın büyüklüğü, çeşidi, gideceği mesafe gibi hususlara da dikkat ediliyor. Yük taşıma hesaplaması en kolay şekilde ürünün eni, yüksekliği ve boyu alınarak kaç adet olduğuna göre çarpma işlemi yapılmasıyla mümkün oluyor. Bu sayede taşınacak yükün metreküp değeri ortaya çıkıyor. Metreküp bazlı hesaplama bu şekilde yapılıyor. Ayrıca ağırlık ve desi bazlı ölçümler de yapılabiliyor. Part kargo ile yük taşıma için hesaplama yaparken en doğru sonucu yükü taşıyacak firma verebilir. Çeşitli yöntemler ve bilimsel verilerle yapılan hesaplamalar sonucunda part kargonun yük ve hacim ölçümleri yapılır ve buna göre maliyet hesaplanır. 

Bu yazıda part kargonun nedir ekseninde bir inceleme yaptık. Part kargonun avantajlarından ve taşıma öncesi dikkat edilmesi gereken konulardan söz ettik.

Bu ve bunun gibi konularda aklına takılan tüm ulaşım soruların için bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğun bilgilere uzman ekibimiz aracılığı ile ulaşabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Lojistik Sektörünün Rekabet Gücüne Etkisi ve Lojistikte Kalite

Ekonomik göstergelerin alınmasında lojistik önemli bir pay sahibidir. Geleneksel taşımacılığı üst seviyelerde sunan lojistik sektörünün rekabet gücüne etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Ülke bazında ekonomik, sosyolojik, kültürel ve küresel alanlarda söz sahibi olma ayrıcalığı veren önemli bir unsurdur. Küresel dünyada rekabet gücü sağlayan model, lojistik üs projeleri ile daha kapsamlı bir işleyişe ilerler. Büyüme oranlarının artmasında […]


4 Eki 2023 , 4 Min Read
Lojistik Sektörünün Rekabet Gücüne Etkisi ve Lojistikte Kalite
Yolda AuthorYolda
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

Günümüzde dijitalleşmenin hız kazandığı ve elektronik ticaretin (e-ticaret) öneminin giderek arttığı bir çağda yaşıyoruz. Elektronik ticaret, internetin gücünü kullanarak ürün ve hizmetlerin alım-satımının gerçekleştirildiği modern bir ticaret modelidir. Elektronik ticaretin büyümesiyle birlikte, küresel pazarda rekabetçi olmak ve hızlı işlem yapmak isteyen işletmeler için gümrük süreçlerinin de dijitalleştirilmesi gerekmektedir. İşte bu noktada ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük […]


17 Ağu 2023 , 8 Min Read
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
Yolda AuthorYolda
Tedarik Zinciri Verimliliği için Yapay Zeka Destekli Dispatching Stratejileri Nedir?

Tedarik zinciri yönetimi, günümüz iş dünyasında büyük öneme sahip bir konudur. Şirketler, tedarik zincirlerini etkin bir şekilde yöneterek, stok yönetimi, teslimat süreleri ve müşteri memnuniyeti gibi faktörlerde önemli kazanımlar elde edebilirler. Tedarik zinciri verimliliğini artırmak için yapay zeka teknolojileri son yıllarda büyük ilgi görmektedir. Bu teknolojiler, tedarik zincirinin birçok aşamasında kullanılarak daha iyi ve daha […]


18 Tem 2023 , 8 Min Read
Tedarik Zinciri Verimliliği için Yapay Zeka Destekli Dispatching Stratejileri Nedir?