Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Ordino İle İlgili Merak Edilen Her Şey

Yolda Yolda 24 Kas 2021, 9 dk okuma süresi
Ordino İle İlgili Merak Edilen Her Şey

Ordino, poliçenin ciro edildiği kişiye ödenmesi için yazılan emir olarak adlandırılmaktadır. Özellikle dış ticaret uygulamalarında sıklıkla kullanılan ordino, ithalatçı firma tarafından ülkeye getirilen tüm mal ve eşyaların gümrükten alınabilmesi için taşıyıcı firmadan alması gereken havale olarak da kabul edilmektedir. Ordino belgesi ya da taşıyıcı firmadan alınması gereken havale, yük konşimentosu karşılığında alınmaktadır.

Ordino Nedir?

Ordino nedir sorusu özellikle uluslararası alanda hizmet veren firmaların en çok sorduğu sorulardan birisidir. Genel olarak ordinonun günümüzde 3 farklı kullanımı bulunmaktadır. En yaygın kullanım olarak ordino; herhangi bir ürün ya da hizmet için hazırlanan poliçenin ciro edilen kişiye ödenmesi için hazırlanan havale emridir. Bununla birlikte ordinonun bir başka anlamı ise ithalatçı firmanın kendisine gönderilen mal ve eşyaları gümrükten teslim alabilmesi için gereken belgedir. Ordino belgesinin alınabilmesi için yük konşimentosunun gümrüğe teslim edilmesi gerekir. Ordinonun bir diğer kullanımı ise denizcilikte karşımıza çıkmaktadır. Denizcilikte ordino terimi ise gemi adamlarının gemiye çıkması için gereken belge olarak tanımlanmaktadır.

Günümüzde ordino hem denizcilik sektöründe hem de sigorta ve uluslararası ticarette sıklıkla kullanılmaktadır. Her ne kadar denizcilik ile alakalı bir terim olsa da ordino tüm ticaret yolları ile yapılan ödeme ve eşya transferlerini kapsamaktadır. Denizyolunun yanı sıra karayolu ve havayolu gibi diğer nakliyat yöntemleri ile ülke sınırları içerisine giren eşyaların ithalatçı firma tarafından teslim alınabilmesi için de ordino belgesi kullanılmalıdır. Gümrüklerde bulunan eşyaların gümrükte bulunduğu depodan teslim alınabilmesi için gümrüğe yük konşimentosu teslim edilmeli ve ordino belgesi alınmalıdır.

Ordino Belgesi

Ordino belgesinin hazırlanması ve ithalatçı firma tarafından alınabilmesi için öncelikle ihracatçı firma tarafından ithalatçı firmaya bir yük konşimentosu verilmesi gerekir. Ordino hazırlandıktan sonra eşyaların bulunduğu gümrüğe eşyaların alıcı firmasının başvuru yapması gerekir. Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir. İhracatçı firma tarafından verilen yük konşimentosu bulunmadan gümrükten ordino belgesi almak mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle ordino belgesinin alınması ve bunun ardından gümrükte bulunan eşyaların teslim alınması gerekir.

Yük konşimentosunun gümrüğe teslim edilmesinin ardından ithalatçı firmaya gümrük tarafından ordino belgesi hazırlanır. Hazırlanan bu ordino belgesi ile birlikte gümrükte bulunan eşyalar ithalatçı tarafından alınabilir. Yük konşimentosunun teslim edilmesinden sonra ordinonun hazırlanma süreci gümrüğün değil, eşyaların taşıyıcısı olan gemi ya da taşıtın sorumluluğundadır. Bu nedenle ordino gümrük tarafından değil, eşyaların gümrüğe taşınmasından sorumlu nakliye firması ya da kişi tarafından hazırlanmalıdır. Ordino belgesi hazırlandıktan sonra eşyaların sahibi ordinonun tamamlanması için belgeyi imzalamalıdır. Ordino belgesi imzalandıktan sonra ithalatçı firma eşyaların tamamını gümrükten alarak kendi birimlerine nakledebilir. Ordino belgesinin ithalatçı firmaya teslim edilmesi sürecinde, ordino belgesine karşılık olarak nakliye firmasına yük konşimentosu teslim edilmelidir. Yük konşimentosunun nakliye firmasına, ordinonun da ithalatçı firmaya devredilmesi ile birlikte eşyaların transfer sürecine geçilmektedir. Bu noktadan sonra ithalatçı firma elindeki ordino belgesi ile birlikte gümrüğe başvurarak kendine ait olan tüm malları gümrükten alma hakkına sahiptir. Belgelerin tamamlanması ile birlikte eşyaların da alındı işlemleri tamamlanmaktadır.

Konşimento Türleri

Ordino hazırlanması için nakliye firmasına öncelikle konşimento teslim edilmesi gereklidir. Konşimentoların ise birkaç farklı duruma özel olarak hazırlanan türleri bulunmaktadır. Konşimentolar bu noktada uygun taşıma, ürün ya da ödeme çeşitlerine göre hazırlanmalıdır. Konşimento türleri ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

Ordino Örneği

Gümrükte bulunan eşyaların ithalatçı firma tarafından alınabilmesi için mutlaka yük konşimentosu ve ordino bulunmalıdır. Hazırlanan yük konşimentosu, eşyaların taşıyıcısı olan nakliye firmasına teslim edildikten sonra bu firmanın yetkilisi ya da transferi gerçekleştiren geminin kaptanı tarafından ordino hazırlanarak ithalatçı firmaya teslim edilir. İthalatçı firma, elinde bulunan ordinoyu gümrüğe teslim ederek gümrükte kendine ait olarak bulunan eşyaların tamamını alma hakkı elde eder. Ordino ve konşimento hazırlanırken belirli bir şablon bulunmadığı için firmaların direkt olarak kendisinden istenilen belgeleri üzerinde barındıran bir ordino belgesi hazırlaması gerekir. Bu noktada ise ordino örneği daha önce hiç belge hazırlamayan ve ithalat sektörüne yeni başlayan firmaların en büyük yardımcılarından biridir. Ordino üzerinde mutlaka yer alması gereken genel bilgiler ise şu şekilde belirtilmektedir:

Ordino Ücreti

Ordino ücreti farklı liman ya da hizmetlere göre değişiklik göstermektedir. Limanlarda verilen ek hizmetler, eşyaların toplam içeriği ya da belgenin üzerinde yer alan bilgilere göre ordino ücretlerinde farklılıklar görülmektedir. Ancak genel olarak ordino ücretleri yaklaşık olarak 250 TL ile 350 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ordino fiyatlarının belirlenmesinde nakliye firması ya da gümrük tarafından verilen ek hizmetler ya da taşımanın detaylarının rolü oldukça büyüktür. Bu nedenle ordino bedeli hakkında detaylı bilgilere nakliye firması tarafından yapılan anlaşmalar ile ulaşılmaktadır.

Taşımacılığın Her Alanında Profesyonel Destek

Yolda.com tarafından sunulan profesyonel lojistik hizmetleri sayesinde sen de firmanın tam olarak ihtiyacı olan lojistik hizmeti alabilir, firma kazancını kısa süre içerisinde üst seviyelere çıkarabilirsin. Yolda.com’un kullandığı gelişmiş kullanıcı paneli sayesinde sen de taşınacak tüm ürünlerin için en uygun güzergahı seçebilir, eşyaların taşınması için en uygun fiyat avantajlarından yararlanabilirsin.

Taşınmasını istediğin ürünler için tüm detayları sisteme girmen halinde sistemde 3 farklı fiyat ve taşıma seçeneği oluşturulmaktadır. Bu sayede sen de firmana en uygun taşıma seçeneklerini görüntüleyebilir, uygun fiyat avantajlarından ve taşıma seçeneklerinden yararlanabilirsin.

Esnek taşıma seçeneğinde taşımaların teslim süresi birkaç gün aralığı olarak verilmektedir. Tek bir kamyonu doldurmayacak kadar düşük miktarda eşyanın taşınması gereken durumlarda en uygun fiyat avantajları esnek taşıma seçeneğinde verilmektedir. Bu taşıma yönteminde aynı güzergah üzerinde alınması ve teslim edilmesi gereken tüm eşyalar aynı taşıtta bir araya getirilmekte ve sıra ile teslim edilmektedir. Bu sayede tüm firmaların taşıma masrafları minimum seviyelere düşürülmektedir.

Sen de şirketin için en doğru, güvenli ve ideal taşımacılık hizmetinden faydalanmak için müşteri odaklı ve kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışıyla fark yaratan Yolda.com’a kaydolabilir, hemen fiyat alabilir, raporlama ve takip avantajlarından yararlanabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler