Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Mikro İhracat Kapsamında Karayolu ETGB li Gönderim

Yolda Yolda 11 May 2022, 7 dk okuma süresi
Mikro İhracat Kapsamında Karayolu ETGB li Gönderim

İhracat ülkeler arası ticaretin önemli bir parçasıdır. İhracat ile bir ülke dış ticaret gerçekleştirmektedir. Burada mal sınırlaması olmamakta olup çeşitlendirmeye de açıktır. İhracat bir ülkede var olan bir malın dış bir ülkeye satılması üzerine tanımlanan sürecin genel adıdır. Ancak ihracat her zaman tek aşamalı olmadığı gibi oldukça eklemli bir süreçten söz etmek gerekmektedir. Aynı zamanda ihracat birçok farklı yöntemin kullanıldığı genel bir kapsamdadır. Bu nedenle ihracat araştırılırken aslında ihracatın alt basamakları ve sürecini de bilmek gerekmektedir. Dünyada git gide artan ve yoğunlaşan ihracat çeşitlenerek pek çok alana uygun hale getirilmektedir. Mikro ihracat ise buna iyi bir örnek olarak verilmektedir. Mikro ihracat ve makro ihracat, ihracatın boyutlarına göre sınıflandırılmış versiyonudur. Aslında yapılan işlem ihracat olsa da artan ihracat sürecini daha kolay bir hale getirmek amacı ile tercih edilmiştir. Mikro ihracat daha küçük ağırlıklardaki ve maliyet olarak da daha düşük olan ürünlerin dışa satış sürecini kapsamaktadır. Burada sınırlama ülke bazında değişim gösterebilmektedir. Aynı zamanda buradaki sınırlamayı ülkeler arası iletişim ve anlaşmalar da etkileyebilmektedir. Anck genel olarak 300 kilo ve 15.000 Euro olarak sınırlandırma yapılmaktadır. Bu sınırlandırma ile ihracat boyutu itibari ile daha kısa sürede süreci tamamlamaktadır. Özellikle düşük maliyet eya ağırlıktaki malların gümrükte zaman kaybetmesini ve gümrük sürecini yoğunlaştırmasını önlemek açısından odlukça avantajlıdır. Bu süreci ETGB ile yürütmek ise yeni bir teknolojidir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi olarak da bilinen ETGB ile dijital ortamda ihracat süreci belgelenmektedir. 

Mikro İhracat Nedir?

İhracat bir malın bir ülkeden çıkarak başka bir ülkeye satılması sürecidir. Bu süreçte taşıma oldukça önemlidir. Bilindiği üzere aşamada ihracat, ticaretin bir parçasıdır. İhracat ile ticaret, çok daha yüksek katma değere ulaştığı için ülke yönetimlerince de desteklemektedir. İhracata konu olan mallar, oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. İhracat ve ithalat ile ülkeler arası alınacak ve verilecek mallar büyük ve küçük ölçekli olabilmektedir. Burada boyut ve maliyet esas alınmaktadır. Mikro ihracat da bu aşamada ön plana çıkmış bir terimdir. Artan ticaret ve ihracat süreci ile birlikte bazı malların ayrımının yapılması gerekmiştir. Burada bu gereksinimi doğuran esas şey, ihracatı hızlandırmak ve gümrük sürecini de aynı biçimde pratik kılmaktır. Bu nedenle mikro ihracat terimi ortaya çıkmıştır. Mikro ihracat, özellikle süreci hızlandırması avantajı ile öne çıkar. Mikro ihracat aynı zamanda hızlı ihracat olarak da nitelendirilmektedir. 

Mikro İhracat ile Standart İhracat Farkı Nedir?

Mikro ihracat diğer adı ile hızlı ihracat olup standart ihracattan ayrılmaktadır. Mikro ihracatın bu adı almasının sebebi, hem daha ekonomik hem de daha hızlı olmasıdır. Burada ekonomik olmasını sağlayan şey, mikro ihracatın birçok bedelden muaf olmasıdır. Bunu ETGB yolu ile sağlamak mümkündür. Mikro ihracat ile standart ihracat arasındaki fark esas olarak burada ortaya çıkmaktadır. Bu sistemde gümrük beyanı sizin adınıza yapılırken sizin orada olmanıza gerek olmamaktadır. Burada sadece kargo ücreti ödenmektedir. Bu her durumda ödenecek bir ücret olsa da bunun dışında bir ücret söz konusu olmamaktadır. Yani gümrük müşavirlik ücreti ile birlikte ihracatçı birliği aidatı gibi ücretler de ödenmemektedir. Aynı zamanda ek bir belge almaya gerek kalmadan gümrükten eşyaları geçirmek mümkündür. Bu durumda ETGB belgesi ile ürün teslimi ardından KDV iadesi de alabilirsiniz. Bunların birçoğu standart ihracat sürecinde olmamaktadır. Tüm bunlara gereksinim olmadığından ve ek ücretler de bulunmadığından ihracat çok daha hızlı olmaktadır. Yani aslında hızlı ihracat olarak adlandırılması bu süreçler sonucunda gerçekleşmektedir. Elbette ücret ve kilo sınırlamasını atlamamak gerekmektedir. Belirlenen sınırın üstünde olduğunda gümrük süreci bütünüyle standart olarak işlemektedir.

ETGB Nedir?

ETGB gelişen teknolojinin bir ürünü olduğundan ETGB nedir sorusu sıkça sorulmaktadır. Özellikle e-ihracat sürecinin artışı ETGB gibi birçok özelliğin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ticaretin internet üzerinden gerçekleşmesi ve dünyanın pek çok yerinden yapılan alışverişler burada belirleyicidir. Bu sayede ihracat süreci de internet üzerinden planlanmaktadır. ETGB ise bu sürede sizin adınıza yapılan gümrük ve kargo sürecini göstermektedir. ETGB geniş adı ile Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi olarak nitelendirilmektedir. ETGB tamamen dijital ortamda bir belge olup yine dijital ortamda düzenlenebilmektedir. İhracat sürecinin ardından kargo firmasına ETGB belgesinin iletilmesi yeterli olmaktadır. ETGB üzerinde bir sorgulama numarası da bulunduğundan bu numara ile KDV iadesi yapılabilmesi mümkündür. 

ETGB belgesi üzerinde yer alan birtakım bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler ile başvuru yapmak mümkündür:

Mikro İhracat Kapsamında Karayolu ETGB li Gönderim

Mikro ihracat ile daha kısa sürede ve daha hızlı bir biçimde karayolu aktarımı yapılabilmektedir. Özellikle karayolu ihracat sürecinde ETGB faktörünü de dikkate almak gerekmektedir. Hatta burada belirleyici olan ETGB belgesi olmaktadır. Mikro ihracat daha küçük çaplı ihracatları içerirken bunun belirlenmesi açısından ETGB önem arz etmektedir. ETGB ile birlikte mikro ihracat hız kazanmaktadır. Aynı zamanda birçok ek ödemeden de muaf olunmaktadır. Bununla birlikte ihracatçılar birliğine ihracat sürecini bildirmek ve bir onay almak gibi uzun bir süreç de gerçekleşmemektedir. Bu nedenle mikro ihracat hız kazanan ihracat sürecinin önemli bir parçası haline gelmiştir.

İhracat son yıllarda gün geçtikçe artarken bunu daha hızlı hale getirmek ve kargo sürecini desteklemek açısından mikro ihracat tercih edilmektedir. Sonrasında ülke içerisinde kargo sürecine dahil olunmaktadır. Bu aşamada ETGB belgesini belirtmek yeterli olmaktadır. Mikro ihracat kapsamında karayolu ETGB li gönderim ile yurt dışına gönderilen ürünler kısa süre içerisinde adrese ulaşmaktadır. 

Mikro İhracat Kapsamında Karayolu ETGB li Gönderim Fiyatları

Mikro ihracat kapsamında karayolu ETGB li gönderim fiyatları oldukça değişkendir. Çünkü burada belirleyici olan kargo ücretidir. Elbette kargonun gittiği ülke ve gidiş yolu da ön plana çıkmaktadır. Karayolu ile yapılan kargo sürecinde kaç kilometrelik bir yol kat edildiği kargo ücretini belirlemektedir. Bunlar öncesinde belli olan ücretler olduğundan alıcının veya satıcının ödemesi mümkündür. Bunlarla birlikte ETGB kısa süreli olduğundan gümrük sürecindeki ödemelerden de muaf olunmaktadır. Bu süreçte bir KDV ücreti yansımaktadır. Elbette bu da yüke bağlı olarak değişim göstermektedir. Ama KDV ücreti sonrasında geri alınabilmektedir. Bunun için de ETGB belgesine gerek duyulmaktadır. Burada yer alan numara ile ödeme yapılabilmektedir. Mikro ihracat ile ihracat süreci hız kazanırken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için ekonomik açıdan da avantaj sağlamaktadır. 

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler