Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Dijital Çağ: Lojistik 4.0 Nedir?

Yolda Yolda 30 Eyl 2021, 8 dk okuma süresi
Dijital Çağ: Lojistik 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 ile birlikte teknoloji, insan hayatına çok daha fazla dahil oluyor. Gelişen bilgi sistemlerinin ışığında değişen endüstri kavramı, kendisi ile birlikte birçok sektörün de gelişmesini sağlıyor. Kendi kendini yönetebilen sistemlerin geliştirilmesi, özellikle fabrika gibi üretim ortamlarında birimlerin birbiri arasında sensörler gibi akıllı sistemler ile daha kısa sürede haberleşebilmesini sağlıyor. Böylece firma içerisinde tüm birimler, birbiri ile daha yakından iletişime geçebiliyor. Endüstri 4.0 ile birlikte insanın kas gücü de yerini beyin gücüne bırakmaya başlıyor. Endüstri 4.0 ile birlikte lojistik sektöründe de yeni atılımlar ve oluşumlar kendini gösteriyor. Lojistik 4.0 kavramı da bu endüstri adımı ile birlikte ortaya çıkmış durumda. Peki, lojistik 4.0 nedir ve lojistik sektöründe gelişen kavramlar nelerdir?

Lojistik 4.0 Nedir?

Lojistik sektörünün en önemli gereksinimleri arasında tedarik zincirinin tüm adımları ile birlikte düşünülmesi, tedarikçiler ile olan iletişimlerde kopukluklar yaşanmaması, depolama hizmetlerinin geliştirilmesi, araçlar ve diğer birimler arasındaki iletişimin sürekli olarak devam etmesi gibi birçok kavram yer alıyor. Firmanın stok seviyelerinin yanı sıra firmanın toplam hammadde varlığı gibi birçok verinin net olarak bilinmesi de lojistik sektöründe üretim planlaması için oldukça önemlidir. Lojistik 4.0 ile birlikte, nesneler daha algılanabilir hale geliyor, böylece lojistik stratejilerinde daha dijital ve net cevaplar alınabiliyor. Yapılan en büyük yeniliklerin başında, tamamen kendini yönetebilen akıllı sistemler yer alıyor. Bu sayede üretim birimleri ile yönetim birimleri arasındaki iletişim sürekli olarak devam edebiliyor ve firmanın üretim verimliliği maksimum düzeye çıkarılıyor.

Lojistik 4.0 nedir sorusunun direkt olarak net bir cevabı olmamakla birlikte, Endüstri 4.0 atılımı ile birlikte lojistik sektöründe yaşanan tüm gelişmeler, bu kapsamda değerlendirilmektedir. Geçmişte endüstri ve lojistik sektöründe kullanılan yöntemlerden farklı olarak, Endüstri 4.0 atılımının ardından her alanda görülen teknolojik gelişmeler firmaların çok daha yüksek hızla gelişmesine imkan sağlıyor. Genel olarak rekabetin ön planda olduğu tüm sektörlerde yaşanan bu teknolojik gelişim, lojistik sektöründe de kendini göstermeye devam ediyor.

Lojistik sektöründe geçmiş yıllarda tamamen fiziksel yöntemlerin kullanılıyor olması, süreçlerin daha dikkatli kontrol edilmesine ve buna bağlı olarak sürecin uzamasına neden oluyordu. Bu fiziksel yöntemlere ek olarak lojistik yöntemlerinin dijitalleştirilmeye başlanması ise sektörün her alanda iyileştirilmesini sağlıyor. Zamanla bu dijitalleşme sürecinin gerisinde kalan firmalar ise rekabetin gerisinde kalmaya devam ediyor. Dijitalleşme akımında ön sıralarda yer alan lojistik firmaları ise rekabetin tüm avantajlarından yararlanarak büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Endüstri 4.0 Lojistik Sektörüne Etkileri

Endüstri 4.0 gelişimi ile birlikte, lojistik alanında görülen en büyük yenilikler genellikle karşımıza taşımacılık ve çapraz fonksiyonel koordinasyon işlemlerinde çıkıyor. Yapılan tüm yenilikler, teknolojinin imkanları ve dijitalleşme süreci ile birleşerek lojistik şirketlerinin müşterilerine ve üretici firmalara çok daha profesyonel hizmet vermesi sağlanıyor.

Endüstri 4.0 lojistik sektörüne etkileri kendini her alanda göstererek, lojistik sektörünün de gelişmesini sağlıyor. Firmaların taşıma verimliliği artarak bünyesinde hizmet verdiği tüm firmaların lojistik sektörünün tüm avantajlarından yararlanması sağlanıyor. Karayolu taşımacılığı gibi daha karmaşık lojistik alanlarında, firmalar dijital ekipmanlar ile süreci yöneterek en verimli yolları tercih edebiliyor. Bu sayede hem lojistik firmaları çok daha düşük maliyet ve zaman harcaması ile aynı işlemleri gerçekleştirebilirken bu firmalardan hizmet alan tüm müşteri ve üreticiler de daha düşük maliyetler ile karşılaşıyor. Taşımacılık işlemlerinin standartlaşan sürelerden daha hızlı tamamlanması ise firmaların zaman kazanmasını sağlayarak verimliliklerinin artmasını sağlıyor.

Lojistik 4.0 ile birlikte teknolojinin her avantajını kullanan lojistik firmaları, müşterilerine çok daha üst düzey hizmet vererek bu firmaların da kendileri ile birlikte büyümesini sağlıyor. Karayolu taşımacılığında ön plana çıkan parsiyel taşımacılık gibi daha karmaşık ağ yapısına sahip taşımacılıklarda tüm transfer güzergahları profesyonel şekilde planlanarak firmaların en verimli şekilde işlemleri tamamlaması sağlanıyor. Parsiyel taşımacılıkta, taşımacılık maliyetlerinin azalması için tüm taşıma aracı tek bir firma tarafından kiralanmasına gerek yoktur. Bunun yerine her firma araç içerisinde kendi eşyalarının kapladığı alanın maliyetini karşılayarak tüm aracın masraflarını kendi aralarında bölüşerek masraflarını azaltabilir. Ancak parsiyel taşımacılıkta tüm firma eşyalarının farklı gümrük ya da adreslere teslim edilmesi gerektiği için eşya yükleme ve boşaltma süreçlerinin profesyonel olarak planlanması gereklidir.

Geçmiş yıllarda her ne kadar yol planlaması düzgün yapılmış olsa da bu yollar üzerindeki çalışmalar, daha kısa yollar ya da benzeri faktörler fiziksel olarak yapılan analizlerde tespit edilemiyordu. Ancak Lojistik 4.0 gelişimi ile birlikte teknolojiyi sektörün her alanında kullanan lojistik firmaları, sürekli olarak dijital yazılımlar ile destekleniyor. Böylece parsiyel taşımacılık gibi teslimat ağının detaylı şekilde oluşturulması gereken durumlarda bile üstün başarı ve verimlilik elde edilebiliyor. Dijital yazılımlar ile gerçekleştirilen teslimat ağı sayesinde araç içerisinde farklı firmalara ait eşyalar, planlı şekilde teslim edilerek zaman kaybı minimum seviyeye indiriliyor. Böylece neredeyse komple taşımacılık ile benzer bir teslimat süresi, çok daha uygun fiyatlar ile sağlanabiliyor.

Yolda.com ile Dijital Çağa Adım Atın

Günümüz lojistik sektöründe başarılı adımlar atmak için tedarik zinciri planlaması oldukça önemlidir. Başarılı şekilde kurulan tedarik zinciri, firmaların özellikle uzun dönemde kar oranını büyük ölçüde arttırırken, aynı zamanda müşteri memnuniyetinin de artarak firmanın piyasadaki varlığını garanti altına almaktadır. Öyle ki, Endüstri 4.0 bir fabrika için ne kadar önemli ise Lojistik 4.0 kavramı da tedarik zinciri için bir o kadar önemlidir. Doğru adımlar atılarak oluşturulan tedarik zinciri, dijital altyapı ile desteklenmediği süre boyunca günümüzün gerisinde kalması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle Yolda.com sürekli olarak müşterilerine sunduğu kullanıcı panelini, kendi yazılımları ile geliştirmeye devam ediyor. Yolda.com tarafından özel olarak geliştirilen kullanıcı paneli, firmanın ihtiyacı olan tedarik zincirini kurmana yardımcı olacaktır. Firmana özel olarak uygulanan API entegrasyonu sayesinde sen de firmanın tüm ürünlerinin transfer işlemlerini kullanıcı paneli üzerinden gerçekleştirebilirsin.

API entegrasyonu sayesinde firmanın tüm ürünlerini anlık olarak kullanıcı panelinde görüntüleyerek tüm tedarik zincirinin yönetimini bu panel üzerinden gerçekleştirebilirsin. Böylece firmanın tüm gönderilerini sadece birkaç dakika içerisinde oluşturabilir, anlık fiyat teklifleri alabilirsin. Yolda.com sayesinde, dijital dönüşümün tüm avantajlarını lojistik sektöründe de kullanabilir, böylece firmanın aynı sektördeki diğer firmalardan bir adım öne geçmesini sağlayabilirsin. Yolda.com tarafından taşınan tüm eşyalarının anlık konum bilgilerine de kullanıcı paneli üzerinden ulaşabilirsin. Bu sayede firmanın tüm gönderilerinin anlık konumlarını öğrenebilir, tahmini teslim süresi üzerinden firmanın ilerleyen dönem planlarını gerçekleştirebilirsin.

Yolda.com’da Lojistik 4.0 ile birlikte gelen bir diğer avantaj ise tüm kullanıcıların sadece birkaç saniye içerisinde taşımaları için fiyat teklifleri alabilmesidir. Lojistik 4.0’ın şeffaflık ilkesi ile benzer şekilde, Yolda.com’da da taşımaların tüm hizmet bedelleri panel üzerinde görülmektedir. Yol üzerinde karşılaşılacak olan tüm ek masraflar ve benzeri maliyetler, ilk fiyat tekliflerinde gösterilmektedir. Böylece taşıma sırasında karşılaşılacak ek maliyetlerin de önüne geçilmektedir. Aynı zamanda taşımalarının her biri için farklı hizmetleri kapsayan 3 farklı fiyat teklifi alarak, firman için en yüksek avantajları sunan taşımacılık hizmetleri ile hizmet alabilirsin. Böylece tek bir fiyata bağlı kalmadan önce firmanın avantajlarını düşünerek hareket edebilirsin.

Haydi şimdi Yolda.com’a kaydol, avantajlarından hemen faydalanmaya başla!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler