Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Lojistiğin Dijitalleşmesi & Mobil Teknolojiler

Yolda Yolda 10 Şub 2021, 4 dk okuma süresi
Lojistiğin Dijitalleşmesi & Mobil Teknolojiler

Dijital dönüşüm artık bütün sektörler için vazgeçilmez bir kavram. Blockchain teknolojisinin ödeme sistemlerinde değişim yaratması veya otonom araç modellerinin hızla artması geleceği şekillendiren gelişmeler arasında yer alır. Lojistik de dijitalleşmenin oldukça hızlı yaşandığı sektörlerden biridir. Lojistik ve taşımacılıktaki dijital dönüşüm, sektördeki firmaların yeni teknolojilerden yararlanmasına ve sürekli genişleyen bir pazarda daha rekabetçi bir hale gelmesine yardımcı olur.

Dijital teknolojilerin yüksek oranda benimsenmesi, nakliye ve lojistik şirketlerinin yanı sıra tedarik zincirlerinin güçlü bir şekilde kullanılmasını sağlar. Lojistik ve taşımacılık sektöründeki dijital dönüşümün 2021 yılı itibarıyla neler getireceğini merak ediyorsan bu yazıyı mutlaka okumalısın.

Lojistikte Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşüm, dijital ve mobil teknolojileri benimseyerek ürün, hizmet ve bütün iş modellerini yeniden şekillendirme sürecidir. Lojistikte dijital dönüşüm ise sektör içerisindeki tüm faaliyetlerde dijital ve mobil araçların kullanılmasıdır. Lojistikte dijitalleşme genel olarak büyük bir yatırım hacmi gerektirir. Fakat tüm lojistik şirketleri kendi kapasiteleri ölçüsünde çalışma modellerini yeniden keşfedebilir ve müşterilerine değer sunmak için dijital araçlardan yararlanabilir.

Lojistik Sektörü için Dijital Dönüşüm Neden Önemlidir?

Lojistik ve ulaşım sektöründe varlıkların yetersiz kullanımı, tedarik zincirinde verimlilik eksikliğinin yanı sıra farklı cihazlar ve sistemler arasında bağlantı problemleriyle karşılaşma olasılığını yükseltir. Lojistikte dijital dönüşüm girişimleri, şirketlerin karşılaştığı bu sorunları çözen sağlam bir platform oluşturmasına olanak tanır. Ayrıca lojistik sektörü için optimizasyon, hız, verimlilik ve zamanlama gibi değerler ön plandadır. Bu yüzden dijital lojistik ve mobil teknoloji kavramlarının 2021 yılında büyük bir hızla sektöre dahil olması beklenebilir.

Lojistik Şirketleri için Dijitalleşmenin Faydaları Nelerdir?

Lojistikte dijitalleşme, sektör içerisindeki şirketlere aşağıdaki konularda fayda sağlayabilir:

Lojistik sektöründe hız ve zaman en temel iki faktördür. Minimum zaman ve yüksek hız, bu sektördeki şirketler için rekabet avantajı sağlar. Zaman alan süreçleri otomatikleştirmek için robotik süreç otomasyonunu kullanan şirketler sektör içerisinde daha iyi rekabet etme ve lider konuma yükselme şansı elde edebilirler.

Dijital dönüşüm cihazlar arasında çok hızlı bağlantı kurulmasına izin verir. Nesnelerin interneti ve mobil teknoloji yardımıyla şirketler, kritik bilgileri tek bir ağ üzerinden diğer cihazlara gönderebilir. Böylece lojistik süreçlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanabilir.

Şirketler lojistik süreçlerini dijitalleştirerek veri hacimlerinde artış sağlayabilir. Veri analizi, iş zekası ve yapay zeka gibi teknolojilerin kullanılması tedarik zinciri yönetimi, maliyet kontrolü, süreç optimizasyonu ve müşteri deneyiminin iyileştirilmesi gibi pek çok açıdan fayda sağlar.

Gördüğün gibi lojistik ve taşımacılık sektöründe ayakta kalmanın yolu dijital dönüşüm stratejilerine yatırım yapmaktan geçer. Sen de dijital dünyanın güncel yetkinliklerini kullanan bir lojistik firması ile çalışıp, Yolda.com’un sektöre özel çözümlerinden dilediğin anda faydalanmak için hemen kaydol!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler