Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Konteyner Hacimleri Hakkında Tüm Detaylar

Yolda Yolda 3 Eki 2021, 8 dk okuma süresi
Konteyner Hacimleri Hakkında Tüm Detaylar

Özellikle denizyolu ile gerçekleştirilen taşımacılık seçeneklerinde konteynerler sıklıkla kullanılmaktadır. Konteyner, farklı boyutlarda tasarlanabildiği için taşımacılığı gerçekleştirecek tüm ürünlerde kullanılabilmektedir. Bununla birlikte farklı ihtiyaçları karşılayabilecek özel tarzda hazırlanan konteyner sistemleri de bulunmaktadır. Günümüzde taşımacılık için kullanabileceğiniz farklı tipte ve hacimde konteyner sistemleri kullanılmaktadır. Peki, günümüzde kullanılan konteyner tipleri nelerdir ve bu konteynerler hangi ürünlerin taşınmasında kullanılmaktadır?

Konteyner Hacimleri Nelerdir?

Konteynerlerin genel olarak 4 farklı türü bulunmaktadır. Klasik, üstü kapalı konteyner sistemlerinin yanı sıra farklı ihtiyaçları da karşılayabilmek için üstü açılır konteynerler ya da Flat Rack tarzda üretilen konteynerler de bulunmaktadır. Farklı konteynerler, hem içerisine yerleştirilen ve normalde konteyner içerisine sığmayacak eşyaların taşınmasını kolaylaştırırken aynı zamanda farklı noktalardan yükleme avantajları da sunarak rahat ve kısa süren bir yükleme ve boşaltma deneyimi sunuyor. Bu nedenle konteyner seçiminde hacimler ile birlikte konteynerin türüne de dikkat edilmelidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan konteyner tipleri şu şekilde sıralanabilir:

Yukarıda verilen tüm konteyner tipleri, müşterilerin lojistik işlemlerinde çeşitli sorunlar ile karşılaşmaması için özel olarak tasarlanmaktadır. DC ve HC konteynerler genel olarak standart konteyner tipleri arasında yer almaktadır. Ancak üstü açılık ve Flat Rack konteynerler daha spesifik lojistik işlemlerinde tercih edilmektedir. Peki, standart konteyner ölçüleri nelerdir ve bu konteynerlerin toplam taşıma kapasiteleri nelerdir?

20’lik DC Konteyner: Standart konteynerlerin en ufak versiyonu olarak ifade edilmektedir. 20’lik DC konteynerin toplam genişliği 2.35 metre, uzunluğu 5,90 metre ve yüksekliği de 2,37 metre olarak tasarlanmaktadır. Daha ufak hacimlerde ve çok miktarda olan eşyaların transferinde tercih edilen DC konteynerlerin hacmi ise 33 metreküptür. Konteyner üretiminde kullanılan malzemeler değişiklik gösteriyor olsa da genel olarak bu tipteki konteynerlerin yaklaşık olarak boş ağırlıkları 2,3 ton, toplam taşıma kapasiteleri ise 21,7 ton olarak belirlenmiştir. Ancak tam yük kapasitesine kadar doldurmak kimi durumlarda riskli olacağı için bir miktar pay bırakılmasında fayda vardır.

40’lık DC Konteyner: Standart DC konteyner sistemlerinin daha uzun versiyonu olarak tasarlanan 40’lık DC konteyner, genişlik ve yükseklik ölçüleri olarak 20’lik konteyner ile benzerlik gösteriyor. Ancak 20’lik konteynerin uzunluğu 5,90 metre iken 40’lık DC konteynerde uzunluk yaklaşık olarak 12 metredir. Bu sayede 40’lık DC konteynerin taşıma kapasitesi bir miktar artmış olsa da genel olarak daha uzun ve 20’lik konteyner ile taşınamayacak yüklerin transferinde tercih edilmektedir. Boş ağırlığı 3,7 ton olan konteynerin toplam taşıma kapasitesi ise yaklaşık olarak 27 tondur.

40’lık HC Konteyner: DC konteynerler ile benzer amaçlar ile kullanılan 40’lık HC konteynerlerin boyut ölçüleri de genel olarak DC konteynerler ile benzer şekildedir. Ancak HC konteynerlerin yüksekliği 2,35 metreden 2,70 metre olacak şekilde üretilmektedir. Taşıma kapasitesi olarak 40’lık DC konteyner ile benzer değerlere sahip olan 40’lık HC konteynerin toplam hacmi 76 metreküptür. Daha yüksek taşıma hacmi, aynı ağırlıktaki büyük hacimli eşyaların da transferinin kolaylaşmasını sağlamaktadır.

45’lik HC Konteyner: Uzunluğu 12 metreden 13,5 metreye çıkarılan HC konteynerlere 45’lik HC konteyner adı verilmektedir. Uzunluk ve yükseklik değerlerinin bir miktar artması, daha geniş yüklerin taşınmasına imkan sağlar. Toplam taşıma kapasitesi ise nerede ise diğer DC ve HC konteyner tipleri ile benzemektedir.

20’lik ve 40’lık Üstü Açılır Konteynerler: Üstü açılır konteyner tipleri genel amaçlı DC ve HC konteynerler ile neredeyse aynı miktarda yük taşıyabilir. Taşıma kapasiteleri ve toplam iç hacimleri bu konteynerler ile benzerlik göstermektedir. Ancak üstü açılır konteyner tiplerinde eşya yüklemeleri daha rahat şekilde gerçekleştirilmektedir. Konteyner çatısının branda ya da benzer bir eşya ile kapatılabiliyor olması, eşya yüklemelerinin de konteyner çatısından gerçekleştirilebilmesine imkan sağlıyor. Bu sayede eşya yüklemeleri çeşitli taşıtların yanı sıra vinç gibi daha pratik araçlar kullanılarak gerçekleştirilebiliyor. Üstü açılır konteyner tipleri, genellikle üstten kaldırılarak yüklenmesi daha rahat olacak yüklerin transferinde kullanılmaktadır. Genellikle DC ve HC konteynerlere kıyasla daha ağır yüklerin transferinde kullanıldığı için bu konteynerlerin taşıma kapasiteleri de diğerlerinden daha yüksektir. Üstü açılır konteynerlerin taban kısmı ise ağır yüklerin sorun yaratmaması için daha kalın metal plakalardan üretilmektedir.

20’lik ve 40’lık Flat Rack Konteynerler: Flat Rack konteyner tipleri, ağır yüklerin ve standart konteynerlere yüklenmesi zor olan eşyaların transferinin kolaylaştırılması için tasarlanmıştır. Genel amaçlı konteyner tiplerinden farklı olarak Flat Rack konteyner tipinde konteynerin hem çatı kısmı hem de 2 köşesi boş olan bir yapı görülür. Bununla birlikte ihtiyaç olan durumlarda yükleme sırasında konteynerin kalan 2 duvarı da çıkarılıp, yükleme sonrasında tekrar yerine takılabilir. 20’lik Flat Rack konteynerlerin uzunluğu standart olarak 5,60 metre olarak tasarlanırken, 40’lık Flat Rack konteynerlerin uzunlukları da 13 metreye kadar uzanmaktadır. Taşıma kapasiteleri genel amaçlı DC ve HC konteynerlerden daha yüksek olduğu için bu konteynerlerin taban kısmı da daha kalındır.

40’lık ve 45’lik High Cube Reefer Konteynerler: Özel amaçlarla kullanılan konteyner tipleridir. Konteynerlerin bir kısmında bulunan elektrik ya da dizel motoru sayesinde soğutma ünitesinin çalışması sağlanır. Konteyner içerisinde genellikle uzun aylar süren deniz yolculuklarında bozulma riski bulunan dondurulmuş ürünler taşınmaktadır. Gıda ya da tıbbi malzemelerin bozulma riskini ortadan kaldırmak için bu eşyaların taşınmasında soğutucu ya da dondurucu ünitesi bulunan High Cube Reefer konteyner tipleri kullanılmaktadır. Uzunluk ölçüleri standart Flat Rack konteynerler ile benzerlik gösteren bu konteynerlerin taban kısmı yükün daha rahat şekilde taşınabilmesi için oldukça kalındır.

 

 

Konteyner Hacmi Hesaplama

Konteyner hacmi hesaplama yapılırken, klasik olarak uzunluk, yükseklik ve genişlik ölçülerinin birbiri ile çarpılması yeterlidir. Standart 20’lik DC ve HC konteyner tiplerinde taşıma kapasitesi diğer konteynerlere göre daha düşük seviyededir. Konteynerlerin iç hacmi ise genellikle 33 metreküp ile 66 metreküp arasında değişiklik göstermektedir.

40’lık konteyner tiplerinin birçoğunda taşıma kapasitesi standart olarak 66 ile 67 metreküp arasında değişiklik göstermektedir. Ancak üstü açılır konteynerler ve Flat Rack gibi özel tasarlanan konteynerlerde yükseklik ölçüleri standart konteynerlerden daha uzun olduğu için bu tip konteynerlerin taşıma kapasitesi 90 metreküpe kadar çıkabiliyor.

Eşyaların transferi sırasında lojistik işlemleri mümkün olduğu kadar verimli yürütebilmek için uluslararası ticaret işlemleri ile ilgilenen firmaların konteyner seçimine özen göstermesi gerekiyor. 20’lik konteyner tipleri standart olarak 33 metreküpe kadar eşya transferi gerçekleştirebiliyor. Ancak konteyner içerisine yerleştirilecek olan eşyaların verimli istiflenememesi, yükler arasında boşluklar kalmasına neden olacağı için alan tam olarak kullanılamayabiliyor. Bununla birlikte 6 metreden daha uzun eşyaların transferi sırasında da eşyalar konteyner içine tam olarak sığmayacağı için 20’lik konteynerler kullanılamıyor. Daha yüksek hacimli konteynerlerin transferi için ise genellikle 40’lık konteynerler tercih edilmektedir. 40’lık konteynerler, standartları aşan uzun yüklerin taşınması için oldukça ideal bir seçim olacaktır. Bununla birlikte üstü açılabilir, Flat Rack, High Cube gibi farklı konteyner tipleri de 40’lık ve 45’lik konteynerler kullanılırken daha verimli yükleme ve taşıma avantajları sunmaktadır.

Bu ve bunun gibi konularda aklına takılan tüm ulaşım soruların için bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğun bilgilere uzman ekibimiz aracılığı ile ulaşabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler