Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Türkiye’de Intermodal Taşımacılık

Yolda Yolda 20 Nis 2021, 9 dk okuma süresi
Türkiye’de Intermodal Taşımacılık

Özellikle uluslararası alanda taşımacılık, ihracat ya da ithalat yapacak firmaların aklına gelen ilk sorular arasında Intermodal taşımacılık nedir sorusu yer alıyor. Intermodal taşımacılık ise genel anlamda bakılacak olursa farklı taşımacılık yöntemleri kullanılarak aynı malın transfer edilmesi işlemidir. Örnek verecek olursak, konteynerlerin taşınmasına kara yolu ile başlandıktan sonra demir yolu ile taşımaya devam edilmesi Intermodal taşımacılığın içerisindedir.

Intermodal taşımacılıkta hangi taşıma yöntemlerinin kullanılması gerektiği taşınacak malın içeriği ve kapasitesinin yanı sıra farklı birçok etkene de bağlıdır. Mümkün olan en uygun maliyetli ve en hızlı taşıma yöntemlerinin tercih edilmesi, firmaların kazancını doğrudan etkilemektedir. Bununla birlikte taşınacak malın mevsim şartlarından etkilenmemesi gibi etkenler de taşınan malın içeriğine göre değişiklik göstermektedir.

Türkiye’de Intermodal Taşımacılık

Türkiye’de Intermodal taşımacılık her geçen gün çok daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Bunun en temel nedenleri arasında Intermodal taşımacılığın geniş taşıma seçenekleri ve bununla birlikte gelen ekonomik avantajlar yer alıyor. Her ne kadar firmalara ekonomik anlamda fayda sağlasa da Intermodal taşımacılığın özellikle çevre ve doğaya büyük avantajları bulunmaktadır.

Intermodal taşımacılığın çevresel etkilerine en büyük örnek ise normalde sadece kara yolu ile taşıması gerçekleştirilen malların, bir noktadan sonra demir yolu ile taşınması ile ortaya çıkan fosil yakıt tüketimleridir. Normalde İstanbul ile Hamburg arasında mal taşımacılığı yapılması için gidilmesi gereken toplam kara yolu mesafesi yaklaşık 2500 km’dir. Ancak Intermodal taşımacılık devreye girdikten sonra 2500 km’lik mesafenin sadece 150 km’si kara yolu ile sağlanmaktadır. Geriye kalan mesafenin demir yolu ile karşılanması, fosil yakıt tüketimini minimum seviyelere indirerek taşımacılığın daha çevre dostu bir hale gelmesini sağlamaktadır.

Intermodal Taşımacılık Avantajları

Intermodal taşımacılık hem maliyet ve zaman avantajları hem de çevre dostu taşımacılık yöntemleri ile günümüzde popüler hale gelmeye devam ediyor. Peki, Intermodal taşımacılık avantajları nelerdir, firmanıza hangi avantajları sunmaktadır?

Intermodal TaşımacılıkIntermodal Çözümleri

Intermodal taşımacılık çözümleri genel olarak taşıma sırasında firmaların karşısına çıkabilecek tüm sorunlara karşı önceden alınan önlemleri kapsamaktadır. Taşımacılığın tek bir kanal üzerinden gerçekleştirilmemesi ve farklı taşıma yöntemlerinin aynı güzergahta tercih edilmesi, taşımacılığın her noktasında firmaların profesyonel hareket etmesini zorunlu hale getirmektedir. Intermodal taşımacılığın başarılı şekilde gerçekleştirilmesi ve süreç sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için malın ilerleyeceği tüm güzergahın önceden planlanması ve ulaşım ağlarının birbiri ile olan entegrasyonunun planlanması gerekmektedir.

Intermodal taşımacılıkta farklı taşıma kanallarını içeren ülkeler arası transferlerde, tüm ülke prosedürlerine göre mallar düzenlenmeli ve istenilen belgeler taşıma öncesinde oluşturulmalıdır. Bu sayede mallar taşıma sırasında taşıma kanalı değişimlerinde karşılaşılabilecek sorunların da önüne geçilmektedir. Günümüzde gelişmeye devam eden Intermodal taşımacılık sektörüne özellikle Avrupa Birliği tarafından yapılan yatırımlar ve ağ geliştirmeleri de tüm güzergahın kusursuz çalışmasına destek olmaktadır.

Intermodal taşımacılık çözümlerinde dikkat edilmesi gereken en temel etkenlerden bir tanesi de taşınacak malın bir lojistik birimden diğerine aktarılması sırasında yaşanabilecek sorunları önceden planlayarak buna göre hareket etmektir. Sadece taşıma sırasında gerçekleşecek lojistik birim değişikliklerinin planlanması değil aynı zamanda bu süreçte ihtiyaç duyulacak tüm ekipmanların sağlanması da firmalara zaman tasarrufu sunmaktadır. Bu noktada firmaların transfer planlama işlemlerinde daha profesyonel adımlar atması gerekmektedir.

Multimodal ve Intermodal Taşımacılık Farkı

Intermodal taşımacılık, günümüzün en sık tercih edilen taşıma yöntemlerinden birisi olsa da Multimodal taşımacılık da sunduğu farklı avantajlar ile tercih edilmektedir. Intermodal taşımacılığın en belirgin özelliği, taşınacak ürünün sadece taşıma kanalının süreç içerisinde değiştirilmesidir. Ancak transfer edilecek malın taşıma sırasında kabı her zaman kapalı kalmaktadır. Taşıma başlangıcında konteyner ya da benzeri taşıma kabına aktarılan mallar, taşıma sonuna kadar aynı kap içerisinde kalmaktadır. Yani, Intermodal taşımacılıkta malın taşındığı kap sabit kalırken sadece taşıma kanalı değişmektedir.

Multimodal ve Intermodal taşımacılık farkı ise Multimodal taşımacılıkta malların taşınması esnasında lojistik birimlerin değişmesinin yanı sıra malların taşındığı kapların da değişiklik göstermesidir. Kara yolu ile taşınan bir ürünün ilerleyen süreçlerde deniz yolu ya da demir yolu ile taşınmasına geçilirken Multimodal taşımacılıkta malların tutulduğu konteyner ve kaplar da değiştirilmektedir.

Taşıma yöntemlerinin yanı sıra taşıma işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayan prosedürler de değişim göstermektedir. Intermodal taşımacılıkta farklı lojistik birimler arasında değişimler gerçekleşirken taşıma süreci malları o an taşıyan birim tarafından yönetilmekte ve kontrol edilmektedir. Ancak Multimodal taşımacılık sırasında malın taşınması süreci tek bir taşıyıcı firma tarafından yönetilmektedir. Bu nedenle Intermodal taşımacılıkta malın taşınması sırasında yaşanabilecek aksaklıklara karşı önlem alınması gerekmektedir.

Intermodal Taşımacılık Örneği

Intermodal taşımacılıkta genel olarak yapılan taşımanın farklı lojistik birimlerine devredilerek istenilen hedef noktaya taşınması gerekmektedir. Intermodal taşımacılık örneği verecek olursak; bir malın kara yolu ile limana taşınarak burada konteyner gemilerine yerleştirilmesi ve gemi ile teslim edildiği limandan demir yolu ile varış noktasına nakledilen taşıma yöntemleri Intermodal taşımacılığı kapsamaktadır.

Intermodal Taşımacılıkta Kusursuz Süreç Yönetimi

Uluslararası taşımacılık, süreçlerin profesyonel yürütülmemesi halinde firmaları ekonomik yönden olumsuz etkilemektedir. Taşınması gereken malların zamanında yerine ulaşmaması, taşıma sırasında gereken belgelerin eksikliği ya da lojistik birim değişimleri sırasında yaşanan aksaklıklar malların teslim süresini geciktirebilir ya da malların çeşitli gümrüklerde takılmasına neden olabilir.

Yolda.com ise tüm süreci firmalar için özel olarak planlayarak gerek standart transfer işlemlerinde gerekse Intermodal transferlerde yaşanabilecek tüm sorunların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Yapılan taşımalarda farklı yolların tercih edilmesi gerekiyorsa, Yolda.com tarafından geliştirilen ara yüz panelinde tüm planlar anlık olarak gerçekleştirilerek firmaların tüm güzergahları en avantajlı şekilde ortaya çıkarılmaktadır.

Intermodal taşımacılıkta sık karşılaşılan sorunların başında, transfer güzergahının belirlenmesi ve taşımanın uygun şartlar ile gerçekleştirilmesidir. Bununla birlikte bir diğer sorun ise her ne kadar güzergah kusursuz şekilde planlanmış olsa da taşıma sırasında malın transfer ve gümrük işlemlerinde çıkan ek masraflardır. Yolda.com olarak sunduğumuz panelde, taşımanın kapasitesi ve içeriğine göre firmana en uygun taşıma seçeneklerini bir arada görüntüleyebilir, bununla birlikte tüm ek masraflar ile birlikte toplam maliyetleri de elde edebilirsin. Böylece, taşıma sonrasında karşılaşılan ek maliyetler bir sürpriz olmaktan çıkarılmakta ve maliyet hesaplamasının sürecin en başında bile gerçekçi verileri göstermesi sağlanmaktadır.

 

Sen de şirketin için en doğru, güvenli ve ideal parsiyel taşımacılık hizmetinden faydalanmak için müşteri odaklı ve kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışıyla fark yaratan Yolda.com’a kaydolabilir, hemen fiyat alabilir, raporlama ve takip avantajlarından yararlanabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler