Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Incoterms Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yolda Yolda 2 Eki 2021, 8 dk okuma süresi
Incoterms Hakkında Bilmeniz Gerekenler

ICC tarafından ithalat ve ihracat işlemlerinin düzenlenmesi için tasarlanan Incoterms, genel anlamda ticaret işlemlerindeki teslim şekillerini kapsamaktadır. 1936 yılından bu yana yürürlükte olan ve geliştirilerek günümüze kadar gelen Incoterms, işlemlerin nasıl gerçekleşeceğine dair ifadeleri düzenlemek için ortaya çıkarılmıştır. Incoterms kapsamında teslim şekilleri, kodlandırma, eşyaların devri sırasında yapılacak işlemler gibi birçok ifade düzenlenmektedir. Peki, Incoterms nedir ve teslim şekilleri nelerdir?

Incoterms Nedir?

Incoterms, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından 1936 yılında oluşturulan ve ülkeler arasında gerçekleştirilecek tüm ticari işlemlerin teslim şekillerini düzenleyen standartlaştırma programı olarak ifade edilmektedir. Yayınlandığı yıllardan günümüze kadar artan ürün çeşitliliği ve çeşitli lojistik türlerine göre değişmeye devam eden Incoterms en son 2010 yılında yeniden düzenlemiş ve 2011 yılında yürürlüğe girmiştir.

ICC tarafından 2010 yılında güncellenen Incoterms, 4 ana başlık altında toplamda 11 farklı ifadeyi kapsamaktadır. Bu kapsamalar belirli şartlar altında yeniden değerlendirilmiş ve önceden kullanılan Incoterms’de yer alan DAF, DES, DEQ ve DDU ifadeleri bu programdan kaldırılmıştır. Bunun yerine ise DAT ve DAP olmak üzere 2 farklı ifade getirilmiştir.

Incoterms Teslim Şekilleri

Incoterms kapsamında tüm ithalat ve ihracat işlemleri için çeşitli teslim şekilleri belirlenmiştir. Belirtilen durumların hangi şartları kapsadıkları, bununla birlikte firmaların üzerine düşen tüm sorumluluklar da farklı kategoriler ve içerikler ile belirlenmiştir. Incoterms teslim şekilleri, belirli durumlarda alıcı ya da satıcı firmaların işlem risklerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Incoterms’in 4 ana grubu kısaca şu şekilde ifade edilebilir:

Her grubun içerisinde bulunan açıklamalar ise şu şekildedir:

Incoterms Kuralları

Incoterms kuralları ICC tarafından belirlenmektedir. Günümüzde ortaya çıkan yeni taşımacılık yöntemleri ve teslim türlerine göre Incoterms kuralları da belirli periyotlar ile geliştirilmektedir. Farklı teslim türlerinde, alıcı ve satıcı firmaların üzerine düşen yükler ve masraflar da değişiklik göstermektedir. Firmaların kendine en uygun avantajları sunan taşımacılık ve teslim seçeneklerini tercih etmesi bu noktada oldukça önemlidir. Aynı zamanda, yapılacak uygun lojistik planlamaları sayesinde masrafları daha da azaltmak mümkündür.

Incoterms kuralları kapsamında firmanın ihracat ve ithalat işlemlerinden çok daha yüksek kazanç elde etmesini sağlamak için, bu kurallar çerçevesinde yapılacak olan işlemlerde daha profesyonel lojistik ağı kurulması gereklidir. Yolda.com tarafından verilen tüm hizmetler sayesinde firmanın ticaret işlemlerini çok daha uygun maliyetler ile karşılamasını sağlayabilirsin. Böylece firmanın uluslararası alanda tüm kurallara uyarak zamanla prestij kazanmasını sağlayabilir, aynı zamanda sorunsuz taşımacılık hizmetleri ile müşteri memnuniyeti de elde edebilirsin.

Haydi şimdi Yolda.com’a kaydol, avantajlarından hemen faydalanmaya başla!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler