Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

İhracata Yönelik Devlet Destekleri

Yolda Yolda 14 May 2022, 7 dk okuma süresi
İhracata Yönelik Devlet Destekleri

İhracat, ülkeler için önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır. Türkiye’de de küçüklü büyüklü pek çok firma ihracatta belli oranlarda söz sahibi olmaktadır. Bu da ihracat yapan firmanın büyümesi ve beraberinde ülke kalkınması için önemlidir. Ancak her firma ihracat için yeterli donanıma sahip değildir. İhracata uygun donanıma ulaşmak için ihracat prosedürlerini öğreten eğitim desteği almak gerekir. Ayrıca uluslararası pazarlama çalışmaları, nakliye ve diğer süreçler için bütçe de gerekir. İhracatta Devlet teşvikleri ile engeller aşılabiliyor. 

İhracata yönelik devlet destekleri gün be gün çeşitlenmekte ve değişiklik göstermektedir. Daha fazla dijitalleşme ile ihracata yönelik Hükümet destekleri de eskiye oranla çeşitlenmiştir. Burada altı çizilmesi gereken konu, ihracat teşviklerinin ülke ekonomisine olan olumlu geri dönüşleridir. Çünkü bu teşvikler yapılmadığında pek çok işletme, ihracattan geri kalmaktadır. Peki, ihracat için Devlet teşvikleri nelerdir?

İhracata Yönelik Devlet Destekleri Nelerdir?

İhracata yönelik devlet destekleri, sürekli olarak yapılıyor. Ancak her yıl farklı kapsamlarda teşvikler sunuluyor. Bu nedenle ihracata yönelik devlet destekleri nelerdir ekseninde yıl bazında araştırma yapmak gerekiyor. Genel bir yaklaşımla hemen her yıl verilen destekleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

Yurt dışında yapılan pek çok fuar, ihracat yapabilmek için oldukça önemlidir. Bu fuarlarda stand açmak ve ürünleri sergilemek firmaların ihracat süreçlerini hızlandırmaktadır. Ancak bu alanda deneyimli ve yeterli bilgiye sahip olmayan pek çok firma, bunu gerçekleştirememektedir. Yurtdışı fuar katılım Devlet desteği verilmektedir. Özellikle belli başlı ülkeler ile yapılan ticaretlerde hemen her yıl teşvik kapsamında fuar organizasyonları yer alır.  Yurtdışı fuar katılım desteği; sektörel fuarlar, genel ticari fuarları ve Türk ihraç fuarları olarak gruplandırılmaktadır. Buradaki destek oranı değişkendir. Şirketinize ve söz konusu olan fuara özel teşvik oranını öğrenmek üzere araştırma yapmanız gerekir.  

İhracat yapan firmaların ilgili ülkede markalarını tanıtmaları önemlidir. Söz konusu tanıtım için yapılacak faaliyetlerde de Devlet teşvikleri sunulmaktadır. İhracatçılara yurtdışı marka ve tanıtım desteği verilmektedir. Bu destek ile firmaların yurtdışında bir marka haline gelebilmesi için gerekli maddi ve manevi destek sağlanmaktadır. İhracatçı marka tanıtım yardımı kapsamında yurtdışına açılan şirketlere kira ve yurtdışı marka tescil giderleri desteği de dahil olmaktadır.Yurt dışında mağaza, ofis, depo veya reyon açılışı için teşvik sunulmaktadır.

İhracatçılara belge desteği oldukça kapsamlı olmaktadır. Özellikle ihracat yapılacak ülke ve ülkelere göre belge değişimi görmek mümkün olduğundan oldukça önemlidir. Bunun için hali hazırda Türkiye’de sınai ve ticari faaliyette bulunuyor olmak gerekmektedir. Burada iki tip destek bulunmaktadır. Bunlardan biri şirketlerin yurtdışında pazara girebilmesi için zorunlu olan veya avantaj sağlama ihtimali bulunan durumlarda alması gereken belgeleri kapsamaktadır. Pek çok analiz raporu da bu belge desteğine dahil olmaktadır. Bir diğer destek ise firmanın üretimini arttırmak amaçlıdır. Proje odaklı bir destekleme söz konusudur. 

Tasarım desteği oldukça geniş kapsamlıdır. Bu kapsam içerisine ilk olarak istihdam desteği girmektedir. Firmaların tasarım yapan tasarımcı ve mühendis gibi alanlardan çalışan alması buna bir örnektir. Bir diğer destek ise malzeme ve yazılım desteğidir. Bu malzeme firma bazında değişime açıktır. Ancak gelişen teknoloji her firma için yazılımın önemini sergilemektedir. Bu nedenle yazılım alanında pek çok firma maddi olarak da desteklenmektedir. İhracatçılara tasarım desteği web siteleri ve seyahatler ile de gerçekleşmektedir. Özellikle e-ticaret ve e-ihracatın artışı web sitelerinin önemini artırmaktadır. Bunlar için belirlenen limit firma bazında olmaktadır. 

İhracatçılara Turquality desteği neredeyse sürecin bütününü kapsamaktadır. Turquality, yurt dışında ve birçok ülkede bir Türk markasının markalaşma sürecini desteklemenin genel adıdır. Bu süreçte markalaşma için gereken pek çok eylem bulunmaktadır. Maddi ihtiyaçları ve harcamaları kapsayan bu destek ile firmalar yurt dışında göz önünde olma fırsatı bulmaktadır. Bu desteğe başvuranların bir başka destek kapsamına dahil edilmesi mümkün değildir. 

İhracatçılara pazar desteği 5 bin dolar ile sınırlı olmaktadır. Bu aşamada ihracatçıların pazarı deneyimlemek amaçlı yapması gereken seyahatlerin karşılanması söz konusudur. Bu destek ile ihracatçı açılmak istediği pazar veya pazarları gezip görme şansına sahip olmaktadır. 

İhracata Yönelik Devlet Desteği Nasıl Alınır?

İhracata yönelik devlet desteği nasıl alınır merak edilen diğer sorulardan oluşmaktadır. Öncelikle bu desteği hangi birimden almak gerekir bunu bilmek önemlidir. İhracata yönelik devlet destekleri Ticaret Bakanlığı üzerinden alınmaktadır. Bazen direkt Bakanlığa başvuru yapmak gerekse de bazen ise müdürlükler aracılığı ile başvuru yapmak gerkemektedir. Bu nedenle süreci takip etmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda İhracatçı Birliklerine de başvuru yapılabilmektedir. Devlet desteğinin çeşidi burada belirleyici olmaktadır. Başvuru süreci için gerekli belgeler tamamlandıktan sonra başvuru yapılabilmektedir. Sonuçlar yoğunluğa göre değişim göstermektedir ve bu nedenle düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. İhracata yönelik devlet destekleri pek çok zaman alabileceğiniz önemli desteklerdir.

İhracata Yönelik Devlet Desteği Kimlere Verilir?

İhracata yönelik devlet desteği kimlere verilir ve kimler alamaz gibi sorular da sıkça sorulmaktadır. İhracata yönelik devlet desteğinin verildiği kişiler öncelikle aktif olarak ticaret yapan kişilerdir. Bu kişilerin Türkiye pazarında bir payı olması oldukça önemlidir. Küçük ve büyük ölçekli tüm firmalar bu gruba girmektedir.Türkiye içerisinde sınai ve ticari faaliyetli olanları kapsamaktadır. Bazı projelere malın dağıtımını sağlayanların da katılması için imkanlar bulunmaktadır. Bir destek içerisinde ek destekler bulunduğundan ayrıntılı bir inceleme şarttır. Bazı durumlarda firmaların Türkiye’de yerleşik olarak ticaret yapmaları istenirken bazı durumlarda ise yerleşik olarak ticaret yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Bu fark özellikle artan e-ticaret ile çok daha görünür hale gelmiştir. 

İhracata Yönelik Devlet Destekleri Avantajları

İhracata yönelik devlet destekleri avantajları ile daha görünür hale gelmektedir. Devlet destekleri pek çok firma ve kişiye avantaj sağlaması için ortaya çıkarılmıştır. Kapsama alanların da geniş olan pek çok destek ile herkes bundan faydalanabilmektedir. Aynı zamanda devlet destekleri maddi ve manevi bir süreci kapsamaktadır. Yani ihracata yönelik devlet destekleri firmalar için olumlu bir yönlendirme de sunmaktadır. Beraberinde yurt dışına giderek firmaların burada deneyim edinmesi imkanı sunulmaktadır. Yurtdışı fuarları ve yurtdışı pazar seyahatleri bu nedenle oldukça önemlidir. Aynı zamanda desteklerin gruplandırılması da doğru destek alma imkanı sunulmasını sağlamaktadır. Sizlere en uygun desteğe erişim artık çok daha kolaydır. Bunlara ek olarak ihracata yönelik devlet destekleri gelişen teknoloji ile paralel ilerlemektedir. Yani yazılım, web tasarımı gibi birtakım desteklerinin bulunması ile firmalar çok daha hızlı bir gelişim yaşamaktadır. 

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler