Yolda Logo
Login
Geri Dön
Kara Yolu Taşımacılığı

Hususi Araçla Yük Taşıma Cezası

Yolda Yolda 15 Haz 2021, 8 dk okuma süresi
Hususi Araçla Yük Taşıma Cezası

Motorlu taşıtların tamamında araçların teknik özelliklerine ve türüne uygun ruhsatlar bulunmaktadır. Ruhsatlar, araca dair tüm detayları içermekte ve araçların bu kapsamda kullanılması gerekmektedir. Motorlu taşıtlarda araç ruhsatında aracın toplam ağırlığı, motor gücü, alabileceği kişi sayısı, kullanım türü ve toplam yük kapasitesi gibi farklı birçok bilgi yer almaktadır. Araç ruhsatlarında yer alan bu bilgiler, aracın kullanım detaylarına dair bilgi vermektedir. Tüm motorlu taşıtların da ruhsatta belirtilen bu kullanım detaylarına göre kullanılması gereklidir. Hususi araçla yük taşıma cezası da bu noktada karşımıza çıkıyor. Araçların ruhsatlarında ticari olarak yük taşımaya uygun ibaresi yer almadan yapılan yük taşımaları için araç sahiplerine para cezası uygulanmaktadır.

Hususi araçlarla yapılan yük taşımalarına uygulanan ceza uygulamalarının yanı sıra araçların diğer detaylarına da dikkat edilmelidir. Araç ruhsatlarında toplam taşıma kapasitesi belirtilmektedir. Araçlar her ne kadar ticari olarak yük taşıma ruhsatına sahip olsa bile bu araçların toplam taşıma kapasitelerinin aşılması halinde de araçlara ceza işlemi uygulanmaktadır.

Araç ruhsatlarında aracın toplam yolcu kapasitesi belirtilmektedir. Yolcu kapasitesinin aşılması durumunda ise araç sahibine ceza işlemi uygulanmaktadır. Bu noktada araç içerisinde bulunan kişi sayısının ne kadar aşıldığı önemli değildir. Aracın toplam yolcu sayısının 1 aşılması ile 5 aşılması durumunda da aynı miktarda para cezası uygulanmaktadır.

Hususi Araçlarda Yolcu Kapasitesinin Aşılması

Hususi araçlara ruhsat üzerinde yer alan tüm detayların aşılması durumunda ceza işlemi uygulanmaktadır. Hususi araçlarda en sık görülen ceza türü, yolcu kapasitesinin aşılmasıdır. Yolcu kapasitesi direkt olarak aracın ruhsatında belirtilmekte ve aracın türüne göre değişiklik göstermektedir. Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirtilen maddelere göre araç içerisinde yolcu kapasitesinin aşılması durumunda araç sahibine yaklaşık olarak 110 TL’lik para cezası uygulanmaktadır.

Araç sahibine uygulanan yolcu kapasitesinin aşılması durumundaki idari para cezası, araçta aşılan yolcu kapasitesi ile ilgili değil, direkt olarak yolcu kapasitesinin aşılması şeklindedir. Yolcu kapasitesinin bir ya da birden fazla aşılması durumunda araç sahibine uygulanan para cezasının miktarı değişmemektedir. Bununla birlikte araca da 10 ceza puanı uygulanmaktadır. Yolcu kapasitesinin aşılması durumunda, ceza işleminin uygulanmasının ardından araç içerisindeki fazlalık yolcuların en yakın yerleşim yerinde indirilmesi gerekir. Bununla birlikte bu yolcuların tüm yol masrafları ve diğer giderleri de araç sahibi tarafından karşılanmalıdır.

Araç içerisinde seyahat eden yolcu sayısının ruhsatta belirtilen miktardan fazla olmasının yanı sıra bu yolcuların can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılması durumu da söz konusu ise araç sahibine uygulanan ceza miktarında artış görülmektedir. Yolculuk sırasında araçta bulunan tüm yolcuların hayati tehlikesinin bulunması ya da yolcuların aracın bagajında seyahat etmesi durumunda uygulanacak olan para cezası da 110 TL’den yaklaşık olarak 4 bin TL’ye kadar artmaktadır.

Araç İçerisindeki Yolcuların Can Güvenliğini Tehlikeye Atmak

Araç içerisinde bulunabilecek toplam yolcu kapasitesi direkt olarak araç ruhsatında belirtilmektedir. Bununla birlikte araç içerisinde bulunan yolcuların, yolculuk sırasında can güvenliğinin tehlikeye atılması durumunda da araç sahiplerine ceza işlemi uygulanmaktadır.

Araç içerisinde bulunan yolcuların can güvenliğinin tehlikeye atılması durumunda, uygulanan ceza işleminde farklı prosedürler izlenmektedir. Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 179. Maddeye göre taşıma yöntemi fark etmeksizin kara, deniz, demir ve havayolları üzerinde yapılan seyahatlerde taşıt içerisinde bulunan yolcuların can, mal ya da sağlıklarının tehlikeye atılması durumunda araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulanmaktadır. Tehlikenin risk durumuna göre uygulanan para cezası 20 bin TL’ye kadar, hapis cezası ise 2 yıla kadar çıkmaktadır.

Hususi Araçla Yük Taşıma Cezası

Hususi araçlar ile yapılan yük taşımalarında da araç sahiplerine para cezası uygulanmaktadır. Araç ruhsatında yer alan bilgilere göre aracın sadece hususi kullanıma tahsis edilmiş olması durumunda bu araç ile yük taşıması yapılması yasaktır. Araçta yük taşındığının tespit edilmesi halinde ise araç sürücüsüne para cezası uygulanmaktadır. Hususi araçla yük taşıma cezası almamak için ise kişilerin araç ruhsatına ek olarak K belgesi alması gerekir. K belgesi bulunmadan yapılan yük taşımaları için para cezası uygulanmaktadır.

Hususi araçla yük taşıma cezası almamak için araç sahibinin ilgili araç ya da araçlar için K belgesi alması gerekir. K belgesinin araç türüne ve kullanım amaçlarına göre ise farklı türleri bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında K belgelerinin 3 farklı türü bulunur. K belgeleri;

şeklindedir.

K1 Belgesi Nedir?

K1 belgesi, yurt içinde yük ve eşya taşımacılığı yapılması için araçlarda bulunması gereken belge türüdür. K1 belgesi olmadan ticari olarak yük taşımacılığı yaptığı tespit edilen kişi ve araçlar hakkında ceza işlemi uygulanmaktadır. Ticari olarak taşımacılık firma olarak gerçekleştiriliyor ise firmanın sahip olduğu tüm araçlara K1 belgesi alınmalıdır.

K1 belgesi bulunmayan araçlar ile yapılan taşımacılıklarda, başka bir firmaya ait eşyaların araç içerisinde bulunması durumunda araç sahibine ceza işlemi uygulanır. Ancak firmanın kendi eşyalarını taşıması durumunda ise farklı durumlardan yararlanılmaktadır. Ancak yol üzerinde yapılan kontrollerde araç içerisinde bulunan tüm eşyaların ticari maksatla taşınmadığı kanıtlanmalıdır. Ticari olarak taşımacılık yapan tüm araç ve firmaların araçlarında K1 belgesi bulunma zorunluluğu vardır.

K2 Belgesi Nedir?

K2 belgesi, hususi taşımacılık yapan tüm araçlarda bulunması gereken K belgesi türüdür. K2 belgesi bulunmayan araçlar ile yapılan taşımacılık işlemlerinde araç içerisinde bulunan eşyalar direkt olarak firmanın kendi eşyaları olsa dahi bu araçlara ceza işlemi uygulanır. Bu nedenle hususi taşımacılık yapılacak araçlara K2 belgesi alınmalıdır. K2 belgesi bulunmadan yapılan taşımacılıklar için ise hususi araçla yük taşıma cezası uygulanmaktadır.

K3 Belgesi Nedir?

K3 belgesi ise genel olarak ticari anlamda taşımacılık yapılan durumlarda geçerlidir. Eşya nakliyatı ticari olarak gerçekleştirilecek ise bu araçların her birinde K3 belgesi bulunmalıdır. K3 belgesi bulunmadan yapılan ticari taşımacılık ve nakliyatlarda, araca yapılan muayenelerde durumun ortaya çıkması halinde araç sahibine ve araca ceza uygulanır. Bununla birlikte hem yurtiçi hem de uluslararası anlamda yapılan taşımacılıklarda aracın her ne kadar K3 belgesi bulunuyor olsa da yapılan nakliyat işlemlerinde aracın toplam taşıma kapasitesi aşılmamalıdır.

Tüm Taşımaların İçin Profesyonel Destek

Yolda.com tarafından hem bireysel hem de kurumsal tedarikçilere lojistik hizmet verilmektedir. Böylece sen de hem yurt içi sınırlarında hem de uluslararası anlamda gerçekleştireceğin taşımacılık işlemlerin için profesyonel destek alabilirsin. Yolda.com olarak geliştirdiğimiz akıllı algoritma teknolojisine sahip kullanıcı paneli, hizmet verdiğimiz tüm tedarikçilerin en uygun fiyat ve nakliyat seçeneklerinden yararlanmasını sağlar. Sen de taşınmasını istediğin eşyalara dair içerik, tarih ve konum bilgilerini sisteme girdikten sonra direkt olarak taşıması için fiyat alabilirsin.

Taşıma fiyatları nakliyat sırasında verilen hizmetlere ve eşyaların taşınmasında ihtiyaç olan ek hizmetlere göre farklılık göstermektedir. Eşyaların ilgili konumdan alındıktan sonra teslim edileceği bölgeye net bir tarihte teslim edilmesi gereken durumlarda fiyat seçenekleri arasından hızlı teslimat seçeneğini tercih ederek taşımaların direkt olarak senin istediğin tarihte teslim edilmesini sağlayabilirsin. Tek bir aracı dolduracak kadar fazla eşyanın taşınmaması durumunda ise esnek teslimat seçeneğini tercih ederek eşyaların birkaç günlük zaman dilimi içerisinde teslim edilmesini sağlayabilir, en uygun fiyat avantajlarından yararlanabilirsin.

Haydi şimdi Yolda.com’a kaydol, avantajlarından hemen faydalanmaya başla!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu

Tır sürücülerinin kış aylarında karlı ve buzlu hava koşullarına uygun olarak hareket etmeleri, trafik güvenliği açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, özellikle soğuk ve zorlu hava koşullarında etkili bir yol tutuşu sağlamak amacıyla tır sürücülerinin kış lastiği kullanımına ilişkin zorunluluklar getirilmiştir. Kış lastikleri, özel tasarım ve malzemelerle üretilerek donmuş zeminlerde daha iyi çekiş ve frenleme […]


13 Ara 2023 , 8 Min Read
Tır Sürücülerinin Kış Lastiği Kullanım Zorunluluğu
Yolda AuthorYolda
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?

Nakliyat sigortası, taşıma işlemlerinin önemli bir parçası olarak bilinir ve taşınan malzemelerin güvencesini sağlayan kritik bir araç olma görevini üstlenir. Bu sigorta ile birlikte malzemelerin taşınması sırasında oluşabilecek her türlü hasara karşı koruma sağlanmış olur. Taşıma süreci sırasında pek çok riskle karşı karşıya olan mal sahipleri ve taşıma şirketleri için, nakliyat sigortası, olası maddi kayıpları […]


13 Kas 2023 , 7 Min Read
Nakliyat Sigortası: Taşımanın Güvencesi Nasıl Sağlanır?
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?