Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Grupaj Taşımacılık Nedir?  & Grupaj Yük Hesaplama Yöntemleri 

Yolda Yolda 5 Ara 2022, 5 dk okuma süresi
Grupaj Taşımacılık Nedir?  & Grupaj Yük Hesaplama Yöntemleri 

Mal ve yüklerin tek bir çatı altında taşınması olarak ifade edilen grupaj taşımacılık maliyetlerin paylaşımı esasına dayanır. Bu uygulamada tüm yükler birleştirilerek gönderildiğinden gümrük işlemlerinden de tasarruf sağlanır. Özellikle gümrük geçişlerinde yaşanan evrak düzenleme yoğunluğu bu modelle minimum seviyeye indirilir. Tüm taşıma türlerinde kullanılan sistem, maliyetlerin paylaşımı sayesinde şirketlere giderleri de asgari seviyede sunar. Aynı güzergah üzerinde bulunan farklı müşteri yükleri bu modelle istenen zamanda göndericiye ulaştırılır.  Grupaj model tercih edildiğinde yük hesaplama yöntemleri taşımacılık tarzına göre değişkenlik gösterir. Maliyet açısından kazanım sağlayan grupaj taşımacılık nedir sorusu kısaca bu şekilde cevaplanır. Malları dünyanın farklı lokasyonlarına güvenle ulaştırılan sistem,Yolda.com fırsatları ile taşımacılıkta daha hızlı ilerleyen lojistik süreçleri sağlar.

Grup Taşımacılıkta Hacim Hesapları Nasıl Yapılır? 

Taşıma sektöründe kullanılan bazı ölçümler, yükün kapasitesine ve kapladığı ağırlığa göre değişir. Karayolu taşımacılığında etkin rol oynayan modelde hesaplamalar metreküp, lademetre ve ağırlık üzerinden gerçekleştirilir. Grupaj taşımacılıkta hacim hesaplarının yapılması sırasında bazı kriterler öne çıkar. Parsiyel yüklerin ağırlıklarının hesaplanmasında sıklıkla kullanılan yöntem, en boy ve yüksekliğin adetle çarpımı olarak formüle edilir. Özellikle karayolu güzergahları üzerinde aynı lokasyona sahip olan mallar güvenli olarak taşınır. Yükleme işlemlerinin kapı veya depodan gerçekleştirildiği sistem sayesinde tüm dağıtım işlemleri belli bir sıralamada yapılır. Hacim hesaplarının lojistiğin işleyişine göre yapıldığı sistem sayesinde işletmelerin kârlılıklarında artış yaşanır. 

Grupaj Yük Hesaplama Yöntemleri 

Grupaj hesaplamalar yapılırken taşıma sektörünün maliyetleri dikkate alınır. Az maliyetle daha fazla yükün taşınması, işletmelerin kazançlarını maksimum düzeyde sağlayan unsurlardır. Karayolu taşımacılığında yük ücreti hesaplanırken hacim üzerinden işlem gerçekleştirilir. Koli bazında taşınması gereken yüklerde metreküp ölçüsü baz alınır. Bir metreküp yükün kapladığı alan 333 kilo olarak sabitlenir. Deniz yolu ile taşınan yüklerde de bir metreküp ölçüsü bir ton olarak hesaplanır. Havayolu ile gerçekleşen işlemler sırasında standart ölçü olan bir metreküp 167 kilo bazında hesaplanır. 

Grupaj Taşımacılığın Özellikleri Nelerdir? 

Lojistik sektöründe yapılan taşımaların rekabet ortamının şartlarına uygun olması gerekir. Ekonomik çözümler olarak öne çıkan grupaj taşımacılıkta taşınan eşyanın maliyet hesaplamalarına belli bir ücret ilavesi yapılır. Grupaj taşımacılığın özellikleri arasında gönderilerin bilgilerinin net olarak belirtilmesi gerekir. Malın ambalaj şekli, istiflenerek dizilip dizilemeyeceği, kargonun türü, sevkiyat için hazır olma tarihleri, ağırlık ve ölçü gibi detaylar, gümrüklerden çıkma ve varış tarihleri gibi detaylar öne çıkar. Ayrıca malın teslimat için belli bir zaman diliminin olup olmadığı da bilinmesi gerekli olan bilgiler arasında yer alır. Bu prosedürler sağlanırken taşınacak aracın planlaması da detaylı olarak yapılır. Taşıma sırasında araçlarda belli bir oranda yüzdelik kısım boş bırakılır. Kargoların uzun süre gitmesi planlandığından oluşabilecek risklere karşı gerekli önlemler Yolda.com güvencesi ile sunulur.

Grupaj Yüklemenin Avantajları 

Lojistik sektöründe diğer sevkiyat türleri kadar aktif kullanıma sahip grupaj taşımacılık, sağladığı artıları açısından da son derece faydalıdır. Tüm taşımacılık türleri ile entegre edilebilen modelde yük ya da malın kapladığı alan dikkate alınır. Bu durum işletmelerin kârlılığı açısından son derece önemli bir detaydır. Taşımacılığın uyum içerisinde yürütülmesinin amaçlandığı sistem ,Yolda.com farkı ve avantajları ile firmalara zaman tasarrufu da sağlar. Ayrıca lokasyon düzenlemeleri  sayesinde gereksiz kullanımı olan karbon ayak izinin korunması amaçlanır. Hem çevrenin korunması hem de zaman tasarrufu açısından değer kazanan grupaj taşımacılık avantajları ile de şirketlerin sıklıkla kullandığı bir yöntem olmayı başarıyor. Hem uluslararası hem de kıtalar arası taşımalarda riskleri minimize eden model, doğru planlamanın yapıldığı Yolda.com ile daha işlevsel bir hale gelir. 

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler