Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Frigolu Taşımacılık Nedir, Nasıl Yapılır?

Yolda Yolda 15 Eki 2020, 4 dk okuma süresi
Frigolu Taşımacılık Nedir, Nasıl Yapılır?

Isı hassasiyeti olmayan paketli ürünlerin 18 °C ve üstünde; çikolata, yumurta ve unlu mamullerin 15 °C ile 18 °C arası serinlikte; beyaz et, kırmızı et, sebze ve meyvelerin 4 °C ile 8 °C arası soğuklukta; dondurma ve dondurulmuş et, meyve ve sebze ürünlerinin -18 °C ile -26  °C arası donduruculukta saklanması gerekir. Bu ürünlerin yurt içi ve yurt dışı taşınma süreci frigolu taşımacılık ile mümkün olur. Frigolu taşımacılık hakkında öğrenmek istediklerini blog yazımızın devamında bulabilirsin.

Yaş sebze-meyve, kuruyemiş, dondurulmuş ürünler gibi gıdaların tazeliğini ve besin değerini koruması; ilaç ve kimyasal maddeler gibi ısı kontrolü gerektiren ürünlerin ve süs bitkilerinin de tazeliğini koruması önem taşır. Bu ürün gruplarının taşımacılığında frigolu taşımacılık yöntemi kullanılır.

Frigolu taşımacılık nedir?

18 °C ile -26 °C’ye kadar ayarlanabilir soğutucuları bulunan donanımlı araçlarla yapılan taşımacılık frigolu taşımacılık olarak ifade edilir. Frigolu taşımacılık; frigo nakliye, soğuk taşımacılık, soğuk gıda taşımacılığı, soğuk zincir taşıma ve iklim kontrollü taşıma gibi kavramlarla da ifade edilir.

Frigo taşımacılıkta kullanılan araçlar frigorifik kamyon veya kamyonet olarak adlandırılıyor. Frigolu taşımacılıkta çoğunlukla CEMT standartlarında 13.60m uzunluğunda yarı-römork (semi treyler) araçlar kullanılır. Araçların sıcaklık dengesi sağlanarak ürün kalitesinden ödün vermeden hijyen koşullarına uygun bir şekilde taşınması sağlanır.

Gıda taşımacılığında oluşacak kırılma mikrobiyolojik, fiziksel veya kimyasal bozulmalara neden olup ürünün raf ömrünü azaltabilir. İlaç sektöründe şuruplar, haplar, serum ve özel tıbbi malzemeler farklı saklama koşullarına sahip olduğundan ısı değerinin doğru ayarlanması önem taşır. Bu tür ürünlerin nakliye aracına yüklemeden boşaltmaya, işletmeye aktarmadan son tüketiciye aktarılmasına tüm nakliye sürecinin titizlikle yönetilmesi gerekir.

Frigolu taşımacılıkta ısı değerleri

Frigolu taşımacılık hem gıda sektöründe hem sağlık sektöründe sıklıkla tercih edilir. Özel araçların ısı değerinin ayarlanması veya buz küpünün eklenmesi işlemi ürünlerin türüne göre yapılır. Frigo taşımacılık yapan firmalar gıda ürünlerinde şu ısı değerlerini göz önünde bulundurur:

Frigolu taşımacılık fiyatları; ürün hacmi, sayısı ve nitelikleri ile nakliye mesafesine göre değişkenlik gösterebilir. Her türlü bakımları yapılan frigorifik araçlarımızla soğuk zincirin kırılmaması için özen göstererek uygun sıcaklık aralığında her türlü taşıma işlemini gerçekleştiriyoruz. Frigolu taşımacılık hakkında daha bilgi için bizimle iletişime geçebilirsin.

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler