Yolda Logo
Login
Geri Dön
Yolculuk Rehberi

Forklift Türleri ile İşinizi Kolaylaştırın

Yolda Yolda 20 May 2021, 8 dk okuma süresi
Forklift Türleri ile İşinizi Kolaylaştırın

Türkçe karşılığı ‘’Çatallı İstifleyici’’ ya da ‘’İstif Makinası’’ olarak kullanılan forklift İngilizce olarak ise çatal anlamına gelen ‘’Fork’’ ile kaldırmak anlamına gelen ‘’Lift’’ kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur. Forklift genel olarak bir yerden bir yere transfer edilmesi ya da depo içerisinden araçlara yüklenmesi gereken ancak taşınamayacak kadar ağır olan tüm malzemelerin taşınması için kullanılan araçtır. Forklift denildiğinde genellikle akıllara daha düşük kapasiteli yüklerin taşınması gelse de forkliftlerin üretim amacı ve kapasitesine göre kaldırabileceği toplam ağırlık 40 tona kadar çıkabiliyor. Peki, forklift nedir ve hangi amaçlarla kullanılır?

Forklift Nedir?

Forklift, genel olarak bakacak olursak depolama ve lojistik alanında sıklıkla kullanılan makinaların başında gelmektedir. Üreticiden gelen ürünlerin depoya yerleştirilmesi ya da hali hazırda depoda bulunan ürünlerin araçlara yerleştirilerek sevkiyata çıkarılması gibi durumlarda yükler insan fizyolojisinin kaldıramayacağı kadar ağırsa forkliftler yardımı ile bu ürünlerin transferi gerçekleştirilmektedir.

Forklift tasarımlarına göre araç sürücüsünün konumu değişiklik göstermektedir. Bazı forklift türlerinde araç sürücüsünün ayakta durması gerekirken, bazı türlerinde ise sürücü oturarak aracı kullanır. Sürücünün pozisyonu araç içerisinde değişiklik göstermesine rağmen tüm forklift türlerinin temel olarak çalışma prensibi birbiri ile benzerlik gösterir.

Forklift Nasıl Kullanılır?

Forklift genellikle sanayi ve lojistik sektöründe, ağır yük transferinin yaygın olduğu alanlarda karşımıza çıkıyor. Forkliftlerin genel kullanım alanları ise ürün depolama, transfer ve istifleme işlemleridir. Forkliftler sayesinde ağırlığı 40 tona kadar ulaşabilen eşyaların transfer işlemleri sadece birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Sanayi sektöründe firmaların depo düzenlemesi ve istiflemenin yanı sıra ürün transferinde de kullanıldığı gibi aynı zamanda bu makinalar liman, gümrük ve benzeri mal giriş ve çıkışının yaygın olduğu sektörlerde de kullanılmaktadır.

Forkliftler, yük taşınması gereken alanlarda işletmelere pratik avantajlar sunduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Forklift kullanılırken dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan bir tanesi ise forkliftlerin trafiğe çıkışının yasak olmasıdır. Bu nedenle forklift kullanılarak yapılan mal taşıma işlemlerinin işletme ya da deponun yakın çevresinde gerçekleştirilmesi gereklidir. Uzun mesafelere yapılan eşya taşımalarında forklift kullanılmamaktadır. Forklift kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise forkliftin kullanıldığı zemindir. Genel olarak çoğu zemin türünde çalışabiliyor olsa da toprak ve benzeri daha yumuşak dokuda bulunan zeminlerde forklift daha düşük verimle çalışmaktadır. Bu nedenle yaygın olarak forklift kullanılması gereken alanlarda zeminin asfalt olması verimliliği arttıracaktır. Peki, forklift nasıl kullanılır, forkliftin çalışma prensibi nedir?

Forklift kullanma yetkisi sadece forklift operatörüne aittir. Ortamda çalışan diğer personellerin iş sağlığı ve güvenliği açısından forklift kullanmaması ve forklift kullanılırken mesafeyi koruması gerekmektedir. Peki, forklift operatörü nedir ve forklift operatörü olmak için ne yapmak gereklidir?

Forklift Operatörü

Forklift makinaları her ne kadar işletmelere taşıma, depolama ve istifleme açısından işletmelere birçok avantaj sunsa da kullanımı sadece profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Forklift operatörü, taşıma ve yerleştirme aşamalarında forklifti kullanma yetkisine sahip kişiye verilen isimdir. Forklift tarafından gerçekleştirilmesi gereken tüm yükleme ve boşaltma işlemleri forklift operatörü tarafından gerçekleştirilmektedir. Forklift operatörünün bir diğer görevi ise makinenin periyodik bakımlarını yapmak ve bakım işlemlerini takip etmektir. İşlemler gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli detay, tüm güvenlik önlemlerinin alınmasıdır. Peki, forklift operatörünün görevleri nelerdir?

Forklift Operatörünün Görevleri;

Forklift Çeşitleri Nelerdir?

Forkliftlerin farklı ihtiyaçları karşılayacak birçok çeşidi bulunmaktadır. Forkliftler hem çalışma prensiplerine hem de yakıt tipine göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Peki, hareket tipine göre forklift çeşitleri nelerdir?

Forkliftler hareket tipine göre 4 gruba ayrılmaktadır. Bunlar;

Debriyajlı Forkliftler: Bu tip forklift çeşidinde yürüyüş sisteminde dönme hareketi motordan alındıktan sonra şanzıman, şaft, diferansiyel ve aks üzerinden tekerleklere iletilmektedir. Debriyajlı forkliftler geçmiş yıllara nazaran kullanımı günden güne azalan makinelerdir. Bunun en büyük nedeni ise uzun süren kullanımlardan sonra debriyaj kısımlarında problem çıkarak makinanın sürekli onarıma ihtiyaç duymasıdır.

Tork Konverterli Forkliftler: Bu tip forkliftler genel olarak tüm iş makinelerinde ortak olarak kullanılan kavrama ve kaldırma sistemini kullanmaktadır. Dizel, benzinli ve LPG’li forkliftlerde sıkça rastlanılan tork konverter sistemi, hidrolik şanzıman sistemi kullanmaktadır. Hem kullanım hem de bakım ve onarım kolaylıklarından dolayı tork konverterli forklift çeşitleri operatörlerin en rahat kullandığı forklift çeşididir.

Hidrostatik Forkliftler: Standart olarak tüm motorlu taşıtlarda ve forkliftlerde görülen iletim elemanları, hidrostatik forkliftlerde bulunmaz. Bunun yerine makinenin iletimi kavrayıcı sistem yerine hidrostatik pompa ve motor yardımı ile gerçekleşmektedir. Motorlar, makinada bulunan basınçlı hidrolik yağ yardımı ile tekerlekleri döndürür. Forkliftin ileri ya da geri hareket etmesi için ise forklift operatörü makinanın hidrolik sıvısına yön veren valfleri kontrol eder. Diğer motorlu araçlarda bulunan diferansiyel, şanzıman ve diğer iletim elemanları bu forklift çeşidinde yer almaz.

Elektrik Motorlu Forkliftler: Özellikle son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan elektrik motorlu forkliftler, motorun tamamının tekerlekleri hareket ettirmek için gücünü elektrikten alır. Elektrik motorları tekerlekleri hareket ettirerek forkliftin ilerlemesini sağlar.

Tüm Lojistik İşlemleri için Tek Adres

Yolda.com, müşterilerine yıllardan bu yana verdiği profesyonel hizmetler sayesinde tüm lojistik işlemlerinin düzenlenmesinde ve uluslararası yük transferlerinin kolaylaştırılmasında yardımcı oluyor. Yolda.com aracılığı ile yapacağın tüm lojistik işlemleri için üye paneli üzerinden taşınacak yüke dair detayları girdikten sonra firman için en uygun fiyat, süre ve hizmet avantajlarını sunan hizmet seçeneklerini görebilir, dilediğin taşıma hizmetini alarak ürün transferini birkaç dakika içerisinde başlatabilirsin.

Lojistik hizmetlerinde her ne kadar tüm önlemler Yolda.com tarafından alınıyor olsa da çeşitli problemler yaşanabiliyor. Bunun gibi durumlarda ise müşterilerimizin ürün güvenliğini sağlamak için tüm taşımacılık hizmetlerinde araç başına 1 milyon TL’ye kadar taşıma sigortası tarafımızca sağlanır. Böylece transferler sırasında hasar riskin minimum seviyelere düşürülerek daha güvenilir bir taşıma hizmeti alabilirsin.

Sen de şirketin için en doğru, güvenli ve ideal taşımacılık hizmetinden faydalanmak için müşteri odaklı ve kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışıyla fark yaratan Yolda.com’a kaydolabilir, hemen fiyat alabilir, raporlama ve takip avantajlarından yararlanabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?

Günümüzde ulusal ve uluslararası lojistiğin iş dünyasının en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri haline geldiğini söyleyebiliriz. Ürünlerin firmaların elinden geldiği kadar hızlı ve verimli bir biçimde bir bölgeden bir bölgeye taşınması, ulusal ve uluslararası lojistikte firmaların birbirlerinin üzerinde bir avantaj elde etmesini ve daha fazla müşteriyi kendine doğru çekmesini sağlar. Lojistikte verimliliği ise lojistik yönetimi […]


9 Eki 2023 , 7 Min Read
Rota Optimizasyonu Nedir? Uluslararası Lojistikte Nasıl Yapılır?
Yolda AuthorYolda
E-İhracat için Vergi Muafiyeti & Vergi Avantajı

Devlet ve yerel yönetimler tarafından bazı hizmet ve ürünlerden alınan gelir, vergi olarak tanımlanır. Kamu hizmetlerinin aksaksız  yapılabilmesi için gelir elde etme amacına yönelik olarak belirlenen vergiler, farklı kalemlerde alınır. Vatandaş ve şirketlerden alınan vergiler zorunlu olarak kesilir. Bazı durumlarda şirketler ve tüzel kişiler için vergi muafiyeti uygulanır. E-ihracat için vergi muafiyeti uygulamaları ile küçük […]


8 Eyl 2022 , 8 Min Read
E-İhracat için Vergi Muafiyeti & Vergi Avantajı
Yolda AuthorYolda
Emtia (Mal Sigortası)

Ticarette satışı yapılabilen tüm mallar emtia olarak tabir edilir. Satışından belli oranlarda gelir elde edilen eşyaların hepsi bu kapsamda değerlendirilir. Ülkelerin ve kişilerin birbirleri ile yaptıkları alışveriş, emtia adı altında toplanır. Buradaki ayrıntı ticarete konu olan malın maddi değerinin fazla olmasıdır. Doğalgaz, altın, tarım ürünleri, petrol ve değerli madenler ekonomik gelişmelere katkı sağlayan emtialar arasında […]


31 Ağu 2022 , 10 Min Read
Emtia (Mal Sigortası)