Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

ETGB Belgesi (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

Yolda Yolda 24 Eyl 2021, 8 dk okuma süresi
ETGB Belgesi (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

Günümüzün en yaygın alışveriş yöntemleri arasında yer alan internet alışverişi sırasında firmaların işlemlerini daha profesyonel ve hızlı şekilde gerçekleştirmek için kullanabileceği çeşitli evrak ve beyannameler bulunuyor. Günümüzde EGTB olarak belirtilen, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi de firmaların internet üzerinden satışını gerçekleştirdiği tüm ürünlerin gümrüklerden geçişinin kolaylaşması için kullanılmaktadır. Deniz yolu, demiryolu ya da karayolu gibi farklı transferler sırasında gümrüklerden geçmesi gereken eşyaların her biri, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sayesinde gümrük sırasında beklemeden yoluna devam edebiliyor. Tamamen elektronik ve dijital ortamlarda hazırlanan EGTB bu sayede firmaların dijital ortamlarda bürokratik işlemlerini halletmelerine imkan sunuyor.

ETGB Belgesi Nedir?

EGTB belgesi, e-ihracat işlemlerinde firmaların tüm evrak işlemlerini ve gümrük prosedürlerini çok daha kısa sürede halletmesi için ortaya çıkarılan beyannameye verilen isimdir. E-ihracat sektöründe, devlet tarafından gerçekleştirilen çeşitli teşvik uygulamalarının yanı sıra internet ortamının günden güne yaygınlaşması, e-ihracat işlemlerine ilginin de artmasını sağlıyor. Günümüzün en çok tercih edilen alışveriş yöntemlerinden birisi olarak karşımıza çıkan e-ihracat, bu noktada oldukça büyük önem taşıyor. Firmaların e-ihracat işlemlerinde teslim etmesi gereken evrakların ve gümrük kontrollerinin en hızlı şekilde tamamlanmasını sağlayan EGTB belgesi de e-ihracat işlemlerinde büyük avantajlar sunuyor. Bu noktada firmaların EGTB belgesinden önce, e-ihracatın ne olduğunu ve bu sistemin avantajlarını da yakından kavraması gerekiyor.

E-ihracat genel anlamda bakıldığında yurtdışına satışı gerçekleşecek tüm ürünlerin tamamen online platformlar üzerinden satışının gerçekleştiği durumlar için geçerlidir. E-ihracat işlemlerinde eşyaların faturası ve diğer evrakları da sanal ortamlar üzerinden alıcıya gönderilebileceği gibi aynı zamanda fiziki olarak eşyalar ile birlikte de gönderilebilir. Ancak Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi gibi belgeler, ihraç edilecek ürünlerin gümrüklerde çok daha hızlı şekilde işlem görmesini sağlamaktadır. E-ihracat sürecinin avantajları ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

ETGB Belgesi Nasıl Alınır?

ETGB belgesi almak için eşyaların gönderileceği lojistik firmasına EGTB beyanı vermeniz yeterlidir. Bunun ardından talebiniz üzerine lojistik firması eşyalara dair Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesini e-posta ya da çeşitli yollar ile firmanıza gönderecektir. Bununla birlikte talebiniz üzerine lojistik firması sadece ETGB belgesini değil aynı zamanda talimatların tamamını da e-posta ile göndermektedir. Sürekli olarak aynı lojistik firmasını tercih etmeniz halinde ise tüm EGTB beyanlarını otomatik olarak alabilir, böylece doküman eksikliği gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.

ETGB belgesi genel olarak eşyaların kargo ya da çeşitli yollar ile gönderilmesi sırasında geçerlidir. Bu sayede hızlı ithalat işlemlerinizde avantaj elde edebilir, ürünlerinizin mümkün olan en hızlı sürede istediğiniz adrese teslim edilmesini sağlayabilirsiniz. ETGB sorgulama işlemleri de transfer için tercih ettiğiniz lojistik ya da kargo firmasının kendi internet sitesi üzerinden gerçekleşmektedir. Günümüzde EGTB belgesi düzenleme hakkı bulunan birkaç farklı lojistik firması bulunmaktadır. PTT, UPS, DHL ve FedEx gibi lojistik firmalarının ETGB belgesi düzenleme ve bu belge çerçevesinde taşıma gerçekleştirme hakkı bulunmaktadır. Peki, bu lojistik firmaları aracılığı ile taşımacılık işlemleri nasıl gerçekleşmektedir?

PTT: Mikro ihracat işlemlerinde ülkemizde sıklıkla tercih edilen firmaların başında PTT geliyor. PTT’nin mali müşavir vergi numarası, faturanın seri numarası ya da fatura numarası ile birlikte ETGB belgesi çerçevesinde gönderim yapma hakkı bulunuyor. PTT ile ETGB beyanı kapsamında göndereceğiniz eşyalar için ek ücret gibi ödemeler bulunmamakla birlikte tüm bu gönderiler posta yolu ile transfer edilebilmektedir.

UPS: UPS ile ETGB belgesi kapsamında gönderim yapmak isteyen firma ya da kişilerin, gönderi hazırlama aşamasında talebini belirtmesi ve buna göre kendisinden istenilen evrakları hazırlaması gereklidir. Eşyaların ETGB çerçevesinde değerlendirilebilmesi için UPS tarafından size verilen mail adresine, tüm evrakları eksiksiz olacak şekilde göndermeniz gereklidir. Mail üzerinden gönderdiğiniz tüm evrakların orijinal hallerini ise transfer edilecek eşyaları sizden teslim almaya gelen UPS görevlisine teslim etmeniz gerekiyor. Gönderilerin ETGB kapsamında transfer edilme süreci, eşyaların firma tarafından teslim alınmasının ardından yaklaşık olarak 1 gün şeklinde belirlenmiştir.

DHL: Ülkemizde ETGB belgesi düzenleme yetkisi olan firmalardan bir diğeri ise DHL’dir. DHL’nin kendi internet sitesi üzerinden ETGB belgesinin hangi ürünleri ve hangi gönderi türlerini kapsadığına dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte ETGB belgesi kapsamında yapacağınız gönderiler için DHL’nin müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek eşya transferinin ETGB çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirtmeniz gerekiyor. Eşya transferleri için sizden istenilen tüm evrakları da firmaya teslim etmenizin ardından eşyalar tarafınızdan teslim alınarak dış ticaret işlemlerine başlanacaktır. DHL’nin kendi internet sitesi üzerinden gönderi oluşturabileceğiniz gibi aynı zamanda ETGB sorgulama işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.

FedEx: ETGB düzenleme yetkisine sahip bir diğer firma olan FedEx aracılığı ile siz de tüm e-ihracat işlemlerinizde belirtilen şartları sağladığınız koşulda ETGB belgesi avantajlarından yararlanabilirsiniz. Firma tarafından sizden istenilen evrakları teslim etmenizin ardından ilgili eşyalar için bir Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi oluşturulacak ve eşyanın gümrüklerden zaman kaybetmeden ilerlemesi sağlanacaktır.

Yolda.com ile E-Ticaret İşlemlerinde Profesyonel Adımlar Atın

E-ticaret işlemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, eşyaların istenilen zamanda olması gereken adrese teslim edilmesidir. E-ticaret platformlarındaki yüksek rekabet ile birlikte müşteri memnuniyetinin azalması, firmanın kısa süre içerisinde müşteri kitlesini kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle tüm siparişlerin zamanında teslim edilmesi, transferler sırasında eşyaların zarar görmeden taşınması gereklidir.

Yolda.com tarafından sunulan profesyonel lojistik hizmetleri sayesinde sen de ister tüm aracı dolduracak kadar geniş çaplı ürünlerin taşınması, istersen de parsiyel taşımacılık ile sadece birkaç parça eşyanın taşınmasını sağlayabilirsin. Tüm taşımaların için eşya bilgisi ve adres detaylarını doldurarak, farklı maliyetlerde fiyatlandırmalar ile karşılaşabilirsin. Böylece sen de firmanın tüm ihtiyaçlarını karşılayan taşımacılık seçeneklerini değerlendirerek kendine en uygun hizmeti alabilirsin.

Bu ve bunun gibi konularda aklına takılan tüm ulaşım soruların için bizimle iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğun bilgilere uzman ekibimiz aracılığı ile ulaşabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler