Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Entegre Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Yolda Yolda 4 Eki 2021, 8 dk okuma süresi
Entegre Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte, lojistik sektöründeki gelişmeler de hızla artmaya devam ediyor. Lojistik sektöründe taşımacılık hizmetlerine ek olarak verilen depolama ve benzeri yönetim hizmetleri sayesinde siz de firmanızın çok daha hızlı şekilde büyümesini sağlayabilir, firmanızın büyüme planlarını çok daha net adımlar ile belirleyebilirsiniz. Entegre lojistik hizmetleri de lojistik firmaları tarafından verilen neredeyse tüm ek hizmetleri kapsamaktadır. Bu sayede firmalardan sadece taşımacılık hizmeti değil, ek hizmetler de alarak firmanızın çok daha profesyonel ve emin adımlar ile büyümesini sağlayabilirsiniz. Günümüzde lojistik sektöründe en sık karşılaşılan sorular arasında ise ‘’Entegre lojistik nedir ve entegre lojistik yönetimi nasıl gerçekleşmektedir?’’ soruları yer alıyor.

Entegre Lojistik Nedir?

Entegre lojistik, firma ihtiyaçlarının önceden belirlenerek bu ihtiyaçların karşılanmasını, bununla birlikte gelecek dönemlerde karşılaşılabilecek tüm ihtiyaçların da önceden belirlenmesini kapsayan profesyonel bir lojistik yönetim yöntemidir. Entegre lojistik sayesinde firmaların elinde bulunan tüm hammadde, sermaye, insan gücü ve teknoloji tam verim ile kullanması sağlanmaktadır. Aynı zamanda firmaların müşteri talepleri de zamanında karşılanmakta, bu sayede müşteri memnuniyeti sağlanmaktadır. Entegre lojistik yönetimi, tamamen hizmet odaklı gelişen ve firma faaliyetlerinin kazanç ve müşteri memnuniyeti çerçevesinde gelişmesini sağlayan bir yönetim biçimidir. Bu nedenle firmaların özellikle uzun dönemde çok daha profesyonel adımlar ile kazanç elde etmesi sağlanmaktadır.

Entegre lojistik ifadesinin bir diğer karşılığı olan entegre lojistik yönetimi ise entegre lojistik işlemlerinde atılması gereken tüm adımları kapsamaktadır. Entegre lojistik yönetimi, depolama, depo yönetim sistemleri, ulaşım yönetimi, envanter yönetimi, gerçek zamanlı konum sistemleri ve tersine lojistik olmak üzere 6 adımdan oluşmaktadır. Entegre lojistik yönetiminin bu adımları, sürecin çok daha profesyonel şekilde yönetilmesini sağlamak için geliştirilmiştir. Genel olarak bakıldığında verilen tüm adımlar şu şekilde işlemektedir.

Depolama: Lojistik yönetiminin alt dalı olarak değerlendirilen depolama, firmaya ait mal, hammadde, envanter ve çeşitli bilgilerin depo içerisinde güvenli şekilde saklanmasını kapsamaktadır. Depolama sırasında hem depo içerisindeki tüm eşyaların güvenli şekilde saklanması hem de depolama maliyetlerinin minimum düzeyde tutulması, firma çıkarları için oldukça önemlidir.  Operasyon maliyetlerinin minimuma çekilmesinde doğru depo yönetimi ve depolama planlaması da yapılması gereklidir. Eşya transferleri için en elverişli depo tasarımının uygulanması, depo masraflarının düşmesine yardımcı olacaktır.

Depo Yönetim Sistemleri: Entegre lojistik yönetiminin bir alt dalı olarak da karşımıza çıkan depo yönetim sistemleri genel olarak depo içerisinde gerçekleştirilecek olan kısa ve uzun dönemli tüm işlemlerin planlanmasını kapsamaktadır. Depo içerisinde yer alan tüm eşyaların planlanması, bununla birlikte üretime yönlendirilecek hammaddelerin hazırlanması ve envanter yönetimi gibi tüm detaylar bu alanda gerçekleştirilmektedir. Depo yönetiminin başarılı şekilde devam edebilmesi için firmanın diğer tüm birimleri ile iletişim içerisinde olması gereklidir. Depo yönetim sistemlerine yapılan harcamalar, üretkenlik, doğruluk ve bilgiye erişim imkanlarını arttırarak firmanın özellikle uzun dönemde daha yüksek kar elde etmesini sağlamaktadır.

Ulaşım Yönetimi: Şirket içerisindeki tüm eşya transferleri ve tedarik zinciri yönetimi, ulaşım yönetimi kapsamında değerlendirilmektedir. Bununla birlikte diğer firmalar ile yapılan anlaşmalardan daha yüksek kar elde edilmesi için gereken adımlar da ulaşım yönetiminde oluşturulmaktadır. Sipariş girişi bu yönetim türü sayesinde otomatik hale getirilmekte, gönderilerin izlemesi gereken yol ise en verimli şekilde planlanmaktadır. Tedarik zinciri içerisinde yer alan tüm birimler arasında iletişimin sağlanması, ulaşım yönetiminin firmaya sağladığı bir diğer avantajdır. Bu sayede firmanın iletişim masrafları azalmakta, daha başarılı ve eksiksiz iletişim ve gönderi yönetimi ile kazanç seviyesi artış göstermektedir.

Envanter Yönetimi: Envanter yönetimi, firmanın üretim birimlerinden perakende satışa ya da depolama birimlerine kadar uzanan tüm envanter bilgilerinin doğru ve net şekilde toplanarak kullanılmasını sağlar. Firmanın kendi kaynaklarının daha verimli kullanılması, üretim için gerekli olan hammadde miktarının ne kadar süre boyunca karşılanabileceği gibi verilerin elde edilmesi firmanın sürekli olarak üretime devam etmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte firmanın elinde fazla biriken son ürünlerin üretiminin azaltılması ve diğer ürünlerin üretimine yoğunlaşmak da firmadaki ürün çeşitliliğinin artmasını sağlamaktadır. Böylece firmanın üretim potansiyeli ve pazardaki varlığı da kısa süre içerisinde artış göstermektedir.

Gerçek Zamanlı Konum Sistemleri: Firma bünyesindeki tüm varlıkların ve bununla birlikte iş gücünün anlık konumlarının öğrenilmesinde kullanılan tüm teknoloji ve araçlar bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu sayede hem personelin daha verimli çalışması sağlanır hem de çalışma sırasında personel güvenliği maksimum seviyeye çıkarılır. İletişim ağının güçlenmesi, firmanın tüm birim ve kaynaklarından gelen bilgilerin alınması gibi detaylar, tedarik zinciri operasyonlarının daha sorunsuz şekilde işlemesine yardımcı olarak firma kazançlarını etkilemektedir. Entegre lojistik yönetiminde depoya yerleştirilecek olan ya da depodan alınacak tüm eşyaların anlık konumlarının bilinmesi, bu operasyonlarda çalışacak personellerden gerekli bilgilerin alınması gibi detaylar gerçek zamanlı konum sistemleri kapsamında değerlendirilir.

Tersine Lojistik: Özellikle internet üzerinden ürün satışlarının yaygınlaşması ile birlikte tersine lojistik işlemleri de büyük ölçüde önem kazanmaya devam ediyor. Ürünlerin iade hacminin tespit edilmesi ve müşterilerden geri dönüşlerin toplanması gibi işlemlerin tamamı, tersine lojistik kapsamında incelenmektedir. Ürünlerin yanlış satın alımları, teslimat sırasında oluşan hasarlar, ürünün artık istenmemesi ya da çeşitli sorunlara bağlı olarak iade edilen ürünlerin tamamının iade sebeplerinin araştırılması, firmanın ilerleyen dönemlerde atacağı adımların daha doğru olmasını sağlayacaktır. Tersine lojistik, entegre lojistik yönetiminin en önemli adımlarından bir tanesidir.

Lojistik Entegrasyon Nedir?

Lojistik entegrasyon süreci, entegre lojistik yönetiminden farklı olarak genellikle e-ticaret platformları için vazgeçilmezdir. Müşterilerin internet ortamı üzerinden satın aldıkları ürünlerin hatasız ve en kısa süre içerisinde iletilmesi ve bu süreç içerisinde izlenmesi gereken tüm yol, lojistik entegrasyonun bir parçasıdır. Online platformlar üzerinden satın alınan ürünler için genellikle depolama maliyetleri ve lojistik masrafları daha düşük olduğu için ürün fiyatları da standartlardan daha düşüktür. Fiyat avantajları ise müşterilerin daha yoğun şekilde internet ortamından alışveriş yapmasını sağlıyor. Online platformlar gibi her gün milyonlarca ürünün satışının gerçekleştiği ürün pazarlarında tutunabilmek ve müşteri memnuniyetini arttırmak için de lojistik işlemlerini başarılı şekilde yürütmek gerekiyor.

Lojistik Entegrasyona Yolda.com ile Katılın

Yolda.com tarafından verilen profesyonel lojistik desteği sayesinde sen de firmanın hem online platformlarda hızla büyümesini sağlayabilirsin. Günümüzün internet çağında, çeşitli platformlar ya da direkt olarak firmanın internet sitesi üzerinden verilen tüm siparişleri zamanında teslim etmen, müşteri potansiyelini arttırmak için oldukça önemlidir. Bununla birlikte yurtdışı odaklı, uluslararası ticaret firmalarının da toplu siparişlerini ve yurtdışında bulunan mağaza ihtiyaçlarını anlık olarak karşılaması, sektördeki varlığını korumak için büyük önem taşıyor. Sen de yurtdışına transfer edilmesi gereken tüm komple taşımacılık ve parsiyel taşımacılık eşyalarını, kusursuz lojistik hizmetleri ile Yolda.com aracılığı ile gerçekleştirebilirsin.

Yolda.com’un gelişmiş API entegrasyonu sayesinde karmaşık işlemlere saatler harcayarak işlem yapmak yerine, sadece birkaç dakika içerisinde gönderilerin için istek oluşturabilirsin. Transferinin gerçekleşmesini istediğin ürün detaylarını panele yazdıktan sonra, adres bilgilerini de oluşturarak anlık fiyat alabilir, hızlı ve güvenilir taşımacılığın tüm avantajlarından Yolda.com sayesinde yararlanabilirsin.

Haydi şimdi Yolda.com’a kaydol, avantajlarından hemen faydalanmaya başla!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler