Yolda Logo
Login
Geri Dön
Blog

E-Ticaret Sistem Entegrasyonu (API Koduyla Entegrasyon)

Yolda Yolda 4 Nis 2022, 8 dk okuma süresi
E-Ticaret Sistem Entegrasyonu (API Koduyla Entegrasyon)

Tüm dünyada yaşanan Covid-19 salgını ile birlikte e-ticaret çok daha hızlı bir büyüme gösterdi. Ticaretini internete taşıyarak yeni yollar arayan işletme sahiplerinin yeni ilgi alanı ise e-ticaret entegrasyonu oldu. Entegrasyon kelimesi bir araya gelerek birleşme, bütünleşme anlamında kullanılıyor. Bu anlam üzerinden ilerleyerek e-ticaret sistem entegrasyonu ise ticarette birden fazla sistemin bir araya getirilerek tek bir sistem olarak çalışmasını ifade ediyor. Sistemlerin işlevselliğini arttırabilmek için birçok alt sistem birbiri ile entegre olmaları gerekiyor. Sistem entegrasyonu bu yüzden mevcut birçok sistemin birbirleri ile bütünleşmesini içeriyor. Bugünün dünyasında sistem entegrasyon mühendislerinin rolü oldukça önemli. Sistem entegratörleri; bilgisayar ağları, kurumsal uygulama entegrasyonu, iş süreç yönetimi veya programlama gibi çeşitli teknikleri kullanarak ayrık sistemleri bir araya getiriyor. 

E- ticaret entegrasyonu, e-ticaret operasyonlarının tek bir panelden yönetilmesini sağlıyor. E-ticaret yapmanın zahmetli ve vakit alan süreçlerini kolaylaştırarak işletmelerin daha verimli yönetilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca ürünler pazar yerleriyle entegre ederek, satış kanallarını çeşitlendiriyor. Bu özelliği ile “Pazaryeri entegrasyonu” olarak da adlandırılıyor. E-ticaret entegrasyonu, e-ticaret sitesindeki ve pazaryeri mağazalarındaki ürünleri tek bir merkezde topluyor. Böylece her bir dijital mağazayı ayrı ayrı yönetmek yerine tek bir panelden idare edebiliyor. Tüm ürünlerin tek bir panelde toplanması; toplu güncellemeler, akıllı stok yönetimi ve sipariş takibi gibi birçok açıdan konfor sağlıyor. 

E-Ticaret Entegrasyonu Özellikleri Nelerdir?

Dijital mağazalardaki işleri kolaylaştıracak e-ticaret entegrasyonu özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Sipariş ve Stok Yönetimi

E-ticarette ön planda olan iki temel unsur; ürün ve hizmettir. Eğer satılan şey bir ürünse, bunun üretiminin ve/veya tedariğinin planlanması gerekiyor. Tedarik zinciri yönetimi genel olarak müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru fiyatla ulaştırılması, satıcı tarafından bu işlemlerin en düşük maliyetle gerçekleştirilmesi amacını kapsıyor. Ayrıca malzeme, bilgi ve para akışının entegre şekilde yönetilmesini içeriyor. Ürünün tedarik edilmesinden sonra ise stok yönetimi ve dağıtımı önem kazanıyor. 

Lojistik, ürünlerin taşıması, envanteri, depolaması, idaresi ve paketlemesini kapsayan süreçler bir bütünüdür. İnsan gücü, araç ve fiziki depolama alanı gerektiren lojistik işlemleri firmalar için büyük çaplı masraflar yaratıyor. Birden çok pazar yerinde satış yapılıyor ise pazar yerlerindeki satışların, ürünlerin stok durumunun ve kargo süreçlerinin takip edilmesi gerekiyor. Her pazaryeri için ayrı ayrı bu takibi yapmak, fazla vakit kaybına ve satışların gözden kaçmasına neden olabiliyor. Pazaryeri entegrasyonu ile tüm pazar yeri mağazalarında gerçekleşen işlemleri tek bir panelden takip edebiliyor. E-ticaret entegrasyonunun en işlevsel özelliklerinden birisi de otomatik stok güncellemesi. Bir ürün bir pazar yerinde satıldıktan sonra stok durumu satışa açık olduğu tüm kanallarda otomatik olarak güncelleniyor.

XML ile Toplu Ürün Yükleme

Birden çok dijital mağaza yönetmenin en büyük zorluklarından birisi de ürün eklemektir. Her pazaryeri mağazası için ürünleri tek tek girmek çok fazla vakit alıyor. Bunun yerine e-ticaret entegrasyonu sayesinde tüm ürünler XML tablosu ile aktarılabiliyor. Özellikle yatay modelde çalışan firmaların günümüzde tedarikçi firmalar üzerinden XML ile ürün ve stok göstererek lojistik maliyetlerini minimum seviyeye inmesini sağlıyor. Hazır e-ticaret paketleri, yönetim panellerinde birçok ana tedarikçinin XML’ini kullanıma hazır olarak sunuluyor. Stok maliyetlerine girmeden satış yöntemi bir çok e-ticaret sitesi için uygun olsa da, geciken teslimat sürelerinden ötürü dezavantaj yaratıyor. Büyük e-ticaret firmaları çok satılan ürünlerini doğrudan stoğa alarak teslimat sürelerini kısaltma yoluna gidiyorlar.

Ürün Yönetimi

Firmanın sattığı ürün ve hizmetlerin tedarik, stok planlaması, fiyatlandırılması, rekabet takibi ve satış ve pazarlama stratejilerinin yönetimini içeren süreçlerdir. Bir e-ticaret sitesinin sattığı ürün veya ürün grupları, ürün yöneticileri veya kategori yöneticileri tarafından yönetiliyor.  E-ticaret entegrasyonu ile ürünlerin beden, renk, özellik gibi varyasyonları tek sistem üzerinden tanımlanabiliyor. Satış sonrası hangi özellikteki ürün satıldıysa o ürünün stokları otomatik olarak güncelleniyor. Böylece bir ürünün farklı özellikteki çeşitlerinin kontrolü güvenli bir şekilde yapılıyor.

Kargo Takip

E-ticaret operasyonunun müşteri ayağındaki son halkası ürünlerin sevk edilmesi veya kargolama olarak kabul ediliyor. Ürünlerini müşterilerine gün içerisinde ulaştırması gereken firmalar sevklerini kendi araçları ile gerçekleştirirken, geri kalan birçok firma ürün teslimatını kargo firmaları üzerinden sağlıyor. Kargo firmaları ile yapılan anlaşmalar sonucunda firmalar, sipariş hacmine göre ürünleri kendilerine özel olarak yapılan indirimli fiyatlardan gönderebiliyor. Bu ücretler belli bir satış limitine kadar müşteriden tahsil edilebiliyor, belli bir tutarın üzerindeki siparişlerin kargo ücretleri ise çoğunlukla e-ticaret firması tarafından karşılanıyor. E-ticarette kargo operasyonları müşteri memnuniyeti açısından önem taşıyor. E-ticaret entegrasyonunun bir özelliği olan kargo entegrasyonu, satılan ürünlerinizin kargo süreçlerini tek bir panelden takip edilmesini sağlıyor. Bu sayede tüm pazar yerlerindeki satışların kargo durumlarını görebilir, satılan ürünleriniz için kargo etiketi kullanabilirsiniz.

Ödeme Sistemleri ve E-Fatura

Bir e-ticaret sitesinin başarısını etkileyen en önemli sebeplerden birisi ödeme seçeneklerinin çeşitli olması. Bir online alışveriş sitesinde ödeme seçenekleri ne kadar çok olursa, bununla ilgili olarak siparişten vazgeçme oranları düşerken, dönüşüm oranları yükselmiş oluyor. Dönüşüm oranı, bir e-ticaret sitesinde alışveriş yapan müşterilerin, siteyi ziyaret eden tüm kullanıcılara (potansiyel müşterilere) oranıyla ölçülüyor. Müşterilerin sepeti terk etme, yani alışverişten vazgeçme oranı da dönüşüm oranını etkiliyor. Müşterilerin sepeti terk etme (drop out) oranı 2013’te %65 olarak gerçekleşti. Sepeti terk etme nedenleri arasında ödeme seçeneklerinin yetersiz olmasının oranı ise %7 olarak belirlendi. Özellikle banka altyapıları ve son yıllardaki yeni ürün ve hizmetler sayesinde ödeme sistemleri açısından oldukça fazla seçeneğe sahip hale geldi. E-ticaret sitelerinde; e-fatura entegrasyonu ve ödeme sistemleri geliştirilmesi halinde, geçmiş faturaları görüntüleyip ve raporlar oluşturabiliyor. Böylece ön muhasebe işlemleri hız kazanırken, müşteri memnuniyeti artıyor.

E-Ticaret Entegrasyonu Avantajları Nelerdir?

E-Ticaret entegrasyonu kullanmak pazaryeri ve e-ticaret mağazalarınızı çok daha verimli yönetmenizi sağlıyor;

E-Ticarette API Entegrasyonu Nedir?

API (Application Programming Interface); bir uygulamaya ait yeteneklerin, başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için yeteneklerini paylaşan uygulamanın sağladığı arayüz olarak tanımlanıyor. A uygulamasının özelliklerini B uygulamasında da kullanılabilmesini sağlayan yapıya API deniliyor. Örneğin, A isimli e-ticaret sitesine yüklenen ürün, API izni vererek kullanılan diğer B isimli e-ticaret sitesine de yüklenmesini sağlayarak aynı anda satışa sunulabiliyor. API ile erişim yetkisi verilen 100 hesapta aynı anda aynı ürün yüklemesi yapılabiliyor. 

E-ticaret sitelerinde gerçekleşen ürün ekleme, stok yönetimi, sipariş yönetimi, kargo süreci veya muhasebe süreçleri zaman alıyor. Bu zaman kaybını önlemek için e-ticarette API entegrasyonu devreye giriyor. Entegrasyon sistemlerine entegre olabilmek için de API bilgilerine ihtiyaç duyuluyor. E-ticaret altyapı sağlayıcılarında açılan web sitesine ait API bilgileri, sitenin açıldığı sağlayıcıdan öğrenilebiliyor. Bu API bilgileri, entegrasyon sistemlerine entegre edildiği zaman mağazaya ait bilgiler alınıyor ve süreçlerin birçoğu otomatik hale geliyor. Kargo firmalarında API kullanımı, e-ticaret sitenizle kargo entegrasyonu arasında bağlantı kurmayı sağlıyor. Bu bağlantıyla, sipariş edilen ürünlere ait bilgileri, gönderici iletişim ve adres bilgileri kolayca kargo entegrasyonuna aktarılabiliyor. Kargo API sayesinde, satışı sağlanan ürünü alan müşterinin adres bilgileri ve ürün bilgileri alınır ve barkoda dönüştürülür ve takip kodu oluşturulur. Ayrıca kargonun durumu (Yolda, Teslim Edildi vb.) e-ticaret web sitesinde ya da pazaryeri panelinde de otomatik olarak güncelleniyor. Özellikle toplu siparişlerde kargo fişi ve barkodu hazırlamada harcanacak zaman böylece hızlandırılmış oluyor.

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Lojistik Sektörünün Rekabet Gücüne Etkisi ve Lojistikte Kalite

Ekonomik göstergelerin alınmasında lojistik önemli bir pay sahibidir. Geleneksel taşımacılığı üst seviyelerde sunan lojistik sektörünün rekabet gücüne etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Ülke bazında ekonomik, sosyolojik, kültürel ve küresel alanlarda söz sahibi olma ayrıcalığı veren önemli bir unsurdur. Küresel dünyada rekabet gücü sağlayan model, lojistik üs projeleri ile daha kapsamlı bir işleyişe ilerler. Büyüme oranlarının artmasında […]


4 Eki 2023 , 4 Min Read
Lojistik Sektörünün Rekabet Gücüne Etkisi ve Lojistikte Kalite
Yolda AuthorYolda
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?

Günümüzde dijitalleşmenin hız kazandığı ve elektronik ticaretin (e-ticaret) öneminin giderek arttığı bir çağda yaşıyoruz. Elektronik ticaret, internetin gücünü kullanarak ürün ve hizmetlerin alım-satımının gerçekleştirildiği modern bir ticaret modelidir. Elektronik ticaretin büyümesiyle birlikte, küresel pazarda rekabetçi olmak ve hızlı işlem yapmak isteyen işletmeler için gümrük süreçlerinin de dijitalleştirilmesi gerekmektedir. İşte bu noktada ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük […]


17 Ağu 2023 , 8 Min Read
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
Yolda AuthorYolda
Tedarik Zinciri Verimliliği için Yapay Zeka Destekli Dispatching Stratejileri Nedir?

Tedarik zinciri yönetimi, günümüz iş dünyasında büyük öneme sahip bir konudur. Şirketler, tedarik zincirlerini etkin bir şekilde yöneterek, stok yönetimi, teslimat süreleri ve müşteri memnuniyeti gibi faktörlerde önemli kazanımlar elde edebilirler. Tedarik zinciri verimliliğini artırmak için yapay zeka teknolojileri son yıllarda büyük ilgi görmektedir. Bu teknolojiler, tedarik zincirinin birçok aşamasında kullanılarak daha iyi ve daha […]


18 Tem 2023 , 8 Min Read
Tedarik Zinciri Verimliliği için Yapay Zeka Destekli Dispatching Stratejileri Nedir?