Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

E-ticaret ile Tedarik Zincirleri Talep Zincirlerine Dönüşüyor mu?

Yolda Yolda 10 Mar 2021, 3 dk okuma süresi
E-ticaret ile Tedarik Zincirleri Talep Zincirlerine Dönüşüyor mu?

Neredeyse bir senedir içinde olduğumuz ve hemen hemen tüm sektörlerin hazırlıksız yakalandığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde fiziksel olarak var olma zorunluluğu olan sektörler önemli ölçüde zarar görürken, pandeminin olumlu yönde etkilediği sektörlerin başında ise e-ticaret geliyor.

TÜBİSAD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye’de e-ticaret büyüklüğü 2019 yılında 83,1 milyar TL’ye ulaştı. Online perakendenin toplam perakende içindeki payı ise %6,2. E-ticarette online perakendenin büyüklüğü ise 44,9 milyar TL olarak açıklandı.

Bu rakamlardan yola çıkarak, pandeminin yarattığı zorunluluklarla birlikte e-ticaretin çok daha fazla büyüdüğünü düşünürsek 2020 rakamlarının çok daha çarpıcı olacağına şüphe yok. E-ticaret sektörü bu dönemde çok ciddi büyüme kaydederken, beraberinde başka sektörleri de etkiledi. Peki, bu durumun lojistik sektörüne ne gibi etkileri oldu?

E-ticaretin adımlarını düşündüğümüzde, lojistik aslında ürünün üretim aşamasından itibaren tedarik zincirinin önde gelen adımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle aslında lojistik şirketleri e-ticarette sürecin doğrudan içinde yer alıyor. E-ticaret şirketleri ile lojistik şirketlerinin işbirliği içerisinde ve entegre çalışmaları kaçınılmaz. Yazılım ve süreç entegrasyonu gibi işbirlikleri sayesinde tüketicilerin değişen beklentileri ve artan ihtiyaçları daha hızlı, daha düşük maliyetli ve daha az riskli karşılanabilir. E-ticaret işletmesi sahibi olarak tedarik süreçlerini kısaltmak ve maliyetlerini düşürmek için parsiyel taşımacılık çözümleri Yolda.com’da!

E-ticarette tedarik zinciri süreçlerinin kısalmasındaki en önemli etkenlerden birisi de elbette dijitalleşme. Çeşitli yapay zeka uygulamaları, akıllı algoritma çözümleri sayesinde lojistik süreçleri işletmelerin ve dolayısıyla müşterilerin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor, kısalıyor ve kolaylaşıyor. Ancak burada pandeminin tedarik zincirleri üzerindeki olumsuz etkisine değinmekte fayda var.

Pandemi ile birlikte e-ticarette artan talep karşısında işletmeler, stok yönetimi, üretim süreçlerindeki aksamalar nedeniyle tedarikçi değiştirme ihtiyacı ve elbette işgücü kaybı gibi ciddi birkaç sorun ile karşı karşıya kaldı. Bu noktada, işletmelerin arasından çevik yönetim anlayışı ile hızlı kararlar alıp süreçlerini müşteri talepleri doğrultusunda uyumlandırabilenler minimum hasar ile yollarına devam edebildi.

Bu süreçte işletmelerin ihtiyacı olan en önemli konu süreçleri kısaltabilmek ve ürünün üretiminden müşteriye ulaştırılmasına kadarki yolculuğunda lojistik ihtiyacını giderebilmek idi. Çünkü başta da söylediğimiz gibi lojistik, artık talep zincirine dönüşen bu sürecin doğrudan bir parçası. İşletmeler, artan müşteri taleplerini, minimum risk, düşük maliyet ve azalan işgücünün yerine geçebilecek dijital lojistik çözümleri ile karşılamak durumundaydı. Bu şartlara uyum sağlayacak adımlar atan e-ticaret işletmeleri hem müşteri memnuniyetlerini artırdı hem de rekabette birkaç adım öne geçerek özellikle pandemi sürecinin olumsuzluklarından kendilerine pozitif yönde bir pay çıkarttılar.

Sen de dijital lojistik ile şirketine değer katıp müşteri memnuniyetini artırmak için doğru adımları atmak istiyorsan, Yolda.com’un parsiyel taşımacılık çözümleri ile tanışmak istiyorsan, hemen Yolda.com’a kaydol!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler