Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

Covid-19 Sonrası Lojistik Sektöründe Neler Değişti?

Yolda Yolda 27 Oca 2021, 4 dk okuma süresi
Covid-19 Sonrası Lojistik Sektöründe Neler Değişti?

11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19’un pandemi olarak ilan edilmesi ve 13 Mart itibarıyla Türkiye’de de sıkı önlemlerin alınmaya başlamasıyla birlikte ülkemiz de küresel anlamda etkisini gösteren bu sürecin bir parçası olarak yeni bir sürece girdi. 2020 yılına olumsuz anlamda damgasını vuran ve hayatın neredeyse her alanında büyük değişikliklere sebep olan COVID salgını ve pandemi süreci, lojistik sektöründe de köklü değişikliklere ve yeniliklere yol açtı. COVID-19 pandemisi sürecinde gıda, eğitim, sanayi, sanat, ticaret, spor ve turizm gibi birçok büyük sektör, sürecin yarattığı ihtiyaçlara yönelik farklı şekillerde etkilendi. Tabii ki günümüz dünyasında taşımacılık faaliyetlerinin yoğunluğunu da göz önünde bulundurursak, hem ulusal hem de küresel taşımacılık faaliyetlerinin de coronavirus pandemisi sürecinde çeşitli değişimler gösterdiği yadsınamaz.

Lojistik Sektörü Corona Sürecinden Olumsuz Etkilendi

Çeşitli istatistikler, birçok sektör için olduğu gibi lojistik sektörü için de koronavirüs sürecinin olumsuz etki ettiğini ifade ediyor. Ocak ayından itibaren hem kara hem deniz hem de demiryolları taşımacılığında sektörün covid sürecinden etkilendiğini belirtmek mümkün. Örneğin Asya-Avrupa ticaret alanındaki gemilerin neredeyse yarısı, 2020 yılının ocak ayının sonundan mart başına kadar geçen süreçte faaliyetlerini iptal etti. Üstelik bu bahsedilen süreç, salgının küresel alanda bir pandemi olarak ilan edilmesinin öncesini kapsıyor. Salgının etkilerinin bütün dünyaya yayılımıyla birlikte gemi lojistik sektörünün yaşadığı etkilerin daha da derinleştiğini ifade etmek mümkün.

Pandemi sürecinde demir yolu taşımacılığının hizmet ettiği alanlarda da faaliyetler yavaşladı ve bu da yük taşımacılığı sektörünün sekteye uğramasına neden oldu. Yine de salgının etkilerinin devam ettiği şu günlerde demiryolu taşımacılığı, diğer taşıma türlerine oranla daha iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor ve durum da hem ülkelerin hem de uluslararası kuruluşların göz önünde bulundurduğu bir durum. Bu bağlamda Avrupa Birliği ülkelerinin Ulaştırma Bakanları ve Avrupa Komisyonu temsilcileri, demiryolu taşımacılığının daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için çalışmalar yürüttü.

COVID-19 Sürecinde Kara Yolu Taşımacılığının Durumu

Koronavirüs pandemisi, deniz ve demir yollarında olduğu gibi kara yolu taşımacılığı konusunda da derin etkilere yol açtı. Örneğin uluslararası kara yolu taşımacılığı, sınır kontrollerinde salgından kaynaklanan ekstra önlemler nedeniyle yavaşladı ve bundan kaynaklı gecikmeler yaşandı. Bu gecikmeler neticesinde navlun fiyatlarında artış oluştu. Ayrıca bazı ülkeler, kendi yurttaşları arasındaki salgın yoğunluğuna göre zaman zaman sınırlarını kapatmak durumunda kaldığı için bazı ülkeler arasındaki sevkiyat olanakları oldukça kısıtlı bir hale geldi ve bu faktör, karayolu taşımacılığını büyük ölçüde olumsuz etkiledi. Salgının etkileri devam ettiği sürece bu tarz aksaklıkların da devam etmesi öngörülüyor.

Yolda olarak bu tarz durumlar neticesinde yaşanabilecek problemleri en aza indirgemek için hassasiyetle çalışıyor ve şirketin için en nitelikli taşımacılık hizmetini sunuyoruz. Salgın döneminde gereken bütün sağlık önlemlerini ve resmi işlemleri eksiksiz bir şekilde yerine getiren Yolda’nın nitelikli çözümlerinden yararlanmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsin.

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler