Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

CMR Sigortası Nedir? & CMR Sigortası Kapsamı

Yolda Yolda 23 Kas 2021, 9 dk okuma süresi
CMR Sigortası Nedir? & CMR Sigortası Kapsamı

CMR sigortası, karayolu taşımacılığında eşyaların ve taşımanın güvence altına alınması noktasında sıklıkla karşılaşılan ifadelerden bir tanesidir. CMR sigortası ile uluslararası anlamda karayolu taşımacılığı işlemlerinde, eşyaların başına gelebilecek birçok soruna karşı önlem alınmaktadır. Böylece taşıma sırasında yaşanabilecek tüm olumsuz durumlara önceden koruma alınabilir, yaşanan tüm sorunlarda ürünlerin sigorta kapsamında bedellerini güvence altına alabilirsiniz. Peki, CMR sigortası nedir ve CMR sigortasının kapsamı nelerdir?

CMR Sigortası Nedir?

CMR sigortası genel olarak CMR Konvansiyonu şartları gereğince, karayolu üzerinden yapılan eşya taşımacılıklarında taşınan ürünlerin tamamının güvence altına alınmasını sağlayan sigortaya verilen isimdir. Taşımacılık sırasında eşyalara gelecek tüm zararlar, CMR sigortası kapsamında güvence altına alınmaktadır. Sigorta hükümleri, taşıma işlemi öncesinde hazırlanan poliçe üzerinde detaylı şekilde yer almakla birlikte genel anlamda bakıldığında taşıma sırasında eşyaların başına gelebilecek tüm olumsuz durumları kapsamaktadır.

CMR sigortası kapsamında bir eşyanın güvence bedelinin ödenmesi için taşıyıcı firmanın ya da taşımacılığı gerçekleştirecek olan kişinin kusurlu bulunması gereklidir. Taşıma sırasında eşyaların gönderici firma tarafından yanlış paketlenmesi ve benzeri durumlar nedeni ile ortaya çıkan sorunlar ya da zarar, CMR sigortası kapsamında değerlendirilmez. Ancak taşımacılık sırasında kaza, doğal afet ya da taşıyıcı firma sebepli çeşitli sorunlar çıkması halinde ürünün zarar görmesi durumunda ürünlerin tamamı CMR sigortası kapsamında değerlendirilir. Eşyaların taşınmasındaki tüm sorumluluk, taşıyıcı firma ve kişinin üzerindedir. CMR sigortası kapsamında değerlendirilecek ürünlerin sigorta durumu, transferi gerçekleştirilen ürünler alıcıya teslim edildikten sonra sona erer. Bu noktaya kadar ise ürünlerin tamamı sigorta kapsamında değerlendirilir. Ancak eşyaların transferi tamamlandıktan ve eşyalar alıcıya iletildikten sonra sigorta kapsamından çıkar.

CMR Sigortası Genel Şartları

CMR sigortasının hem taşıyıcı kişi ve firmalara hem de alıcı ve mal sahibine karşı sorumluluk kapsamları oldukça geniştir. Eşyaların teslim alınması ve araca yüklenmesi sırasında herhangi bir sorun yaşanmadığı ve eşyaların tamamının sağlam şekilde transferine başlandığı durumlarda, transfer sırasında gerçekleşen tüm olumsuz durumlar bu sigorta kapsamında değerlendirilir. Taşımaya başlanan ürünlerde hasar olmaması, ancak eşya tesliminden sonra ürünlerin bir kısmında ya da tamamında kusur bulunması halinde ürünlerin tüm sorumluluğu taşıyıcı kişi ya da firma üzerindedir. Taşıyıcı firmanın tüm sorumlulukları ise CMR sigortasını karşılayan firma tarafından üstlenilmektedir.

CMR sigortası sadece alıcı ya da gönderici firmanın belirli bir taşımacılık şirketi ile anlaşarak eşyalarını transfer etmesi konusunda sorumlu değildir. Bununla birlikte bu firmaların kendi araçları ve imkanları ile yapacakları taşımalarda da eşyaların tüm bedelleri CMR sigortası kapsamında değerlendirilmektedir. Aynı zamanda firmanın taşıma işi için lojistik firmalarından araç kiralaması ya da bu firmalardan hizmet alması da eşyaların CMR kapsamına girmesini sağlar.

CMR sigortası, temel olarak taşınan mal ve eşyaları değil, bunun yerine taşınan mal ve eşyalara ilişkin hukuki sorumlulukları güvence altına alır. Bu noktada CMR sigortasının mal ve eşya sigortaları ile karıştırılmamaları gereklidir. Bununla birlikte CMR’yi diğer sigorta türlerinden ayıran en büyük etkenlerden biri de CMR sigortasının bedelinin gönderici firma tarafından değil, taşıyıcı firma tarafından ödendiğidir. Sigorta bedelleri mal ve eşya sigortalarında gönderici firma tarafından ödenirken, CMR sigortasının primleri taşıyıcı firma tarafından ödenmektedir. Ödenmesi gereken bu tutar, taşıyıcı firmanın yıllık kazancının belirli bir yüzdesi şeklinde hesaplanır. CMR sigortasının bedelinin ödenmesi ise sigorta firması ile taşıyıcı firma arasında hazırlanan poliçede ifade edilmektedir.

CMR sigortası mal sigortalarından farklı olarak firmanın hangi zararları karşılayacağını belirten bir sigorta değil, bunun yerine taşıyıcının sorumluluklarını belirten bir sigortadır. Bu sigorta türü, karayolu üzerinden uluslararası taşımacılık yapan şirketlerin, alıcıya karşı olan sorumluluklarını ifade etmektedir. Taşımacılık şirketinin eşya sahibine ya da bu eşyaların ilişkilendirildiği kişi ve firmalara ve taşınan eşyalara karşı olan tüm sorumlulukları CMR ile sigortalanmaktadır. Sigorta hükümleri ve sigorta kapsamında değerlendirilen tüm sorumluluklar CMR konvansiyonu hükümlerinde ifade edilmektedir. CMR Sigortasında belirtilen genel hükümler şu şekilde ifade edilmektedir:

Yukarıdaki maddelere benzer şekilde birkaç farklı şartın bir araya getirilmesi sonucunda CMR sigortası oluşmaktadır.

CMR Sigortası Hesaplama

CMR sigortası bedelini hesaplamak için, taşıyıcı firmanın çeşitli yıllık gelir bilgileri kullanılmaktadır. Bununla birlikte taşımacıların eşyaların başına gelecek herhangi bir zarar ya da kusur durumunda alıcı ya da gönderici firmaya ödemesi gereken tazminat tutarının da çeşitli hesaplama yöntemleri bulunmaktadır. CMR sigortası hesaplama işlemi, taşıma sırasında eşyaların başına gelebilecek herhangi bir kaza durumunda taşıyıcı firma tarafından ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesinde kullanılmaktadır.

CMR sigortası hesaplanırken Special Drawing Right olarak adlandırılan özel çekme hakkı bedelinden yararlanılmaktadır. CMR sigortası kapsamında ödenecek olan tazminat bedeli, eşyaların kilogramı başına 8,33 SDR ile sınırlandırılmaktadır. Örnek verecek olursak, taşıması gerçekleştirilen ve hasar gören eşyaların toplam ağırlığı 10 ton ise bu durumda taşıyıcı firmanın ödemesi gereken CMR sigorta tazminatı 83.300 SDR olacaktır. SDR olarak belirtilen para birimi, IMF tarafından oluşturulan ve uluslararası ticaret işlemlerini kolaylaştıran bir para birimidir. Bu para birimi direkt olarak çeşitli ülkelere ya da bankalara devredilerek yerine değeri kadar nakit alınması ile gerçekleşmektedir. SDR, Dolar, Euro, Sterlin ya da Japon Yeni birimlerine dönüştürülerek kullanılabilir.

Yolda.com ile Tüm Eşyalarınız Güvende

Yolda.com tarafından gerçekleştirilen tüm taşımacılık işlemlerinde, eşyalarınızın tamamı sigorta kapsamında değerlendirilerek güvence altına alınmaktadır. CMR sigortasının yanı sıra araç içerisindeki her bir ürünün de kendi eşya sigortası yapılmaktadır. Bu sayede en beklenmeyen durumlara karşı bile eşyalarınız tamamen güvence altına alınmaktadır. Yolda.com’da taşımalarınızın türü ne olursa olsun hem komple araç taşımalarında hem de parça taşımalarda eşyaların tamamı sigorta kapsamında değerlendirilmektedir.

Yolda.com, parsiyel taşımacılık ve komple taşımacılık hizmetlerinde eşyaların tamamını taşıma sigortasına alarak eşyaların güvenliğini garanti altına almaktadır. Komple taşımacılıkta aracın tamamının tek bir firma tarafından doldurulması halinde, araç içerisindeki eşyaların değerine göre 1 milyon TL’ye kadar sigorta imkanı sunulmaktadır. Böylece yol üzerinde beklenmeyen kaza ve zarar görme gibi durumlarda alacağın hasar da minimum seviyelere indirilmektedir.

Yolda.com’dan alacağın tüm lojistik işlemlerinde, henüz taşımaya başlamadan sadece fiyatlandırma aşamasında bile kazanç elde etmeye başlayabilirsin. Yolda.com tarafından geliştirilen ve tüm müşterilere eşit fiyatlar uygulanmasını sağlayan fiyatlandırma teknolojisi sayesinde teslimat adreslerini ve eşyaya dair genel bilgileri panele girdikten sonra anlık olarak fiyat teklifleri alabilirsin. 3 farklı fiyatlandırma seçeneği arasından taşıma hızı, ek hizmetler ve fiyat seçeneği olarak firmanın ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan yöntemi seçerek taşımaların için en iyi alternatifi tercih edebilirsin.

Sen de şirketin için en doğru, güvenli ve ideal taşımacılık hizmetinden faydalanmak için müşteri odaklı ve kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışıyla fark yaratan Yolda.com’a kaydolabilir, hemen fiyat alabilir, raporlama ve takip avantajlarından yararlanabilirsin!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler