Yolda Logo
Login
Geri Dön
Lojistik Rehberi

1PL, 2PL, 3PL, 4PL Kavramları

Yolda Yolda 23 Kas 2021, 8 dk okuma süresi
1PL, 2PL, 3PL, 4PL Kavramları

Lojistik sektöründe, yapılan işlemlere ve gönderen ve alıcı firma ile bu firmalar arasındaki tüm aracı firmaların sayısına ve bunların türüne bağlı olarak işlemler çeşitli şekillerde detaylandırılmaktadır. Bu kapsamda karşımıza 1PL, 2PL, 3PL ve 4PL gibi farklı lojistik terimleri de çıkıyor. Peki, bu lojistik türleri hangi alanları kapsamaktadır ve birbirleri ile arasındaki farklar nelerdir?

1PL (Birinci Parti Lojistik) Nedir?

1PL, direkt olarak kendisi tarafından üretilen mal, ürün ya da hizmetleri direkt olarak satıcı firmaya gönderen firmaların yaptığı lojistik iş türü olarak nitelendirilmektedir. Bu noktada diğer lojistik türlerinden ayrılan en büyük etken, lojistik işleminin direkt olarak üretici ya da alıcı firmanın kendi imkanları ile gerçekleştirilmesidir. Küçük çaplı ürün satışlarında, herhangi bir meyve ya da sebze üreticisinin topladığı ürünleri kendi imkanları ile satışa sunulacak markete transfer etmesinin yanı sıra yüksek üretim kapasitesine sahip bir fabrikanın, ürünlerinin dağıtımını kendi tır filoları ile gerçekleştirmesi de birinci parti lojistik kapsamına girmektedir.

2PL (İkinci Parti Lojistik) Nedir?

Gerçekleştirilen lojistik işleminin 2PL kapsamında değerlendirilebilmesi için üretici ya da alıcı olan firmanın, farklı bir lojistik firmasından hizmet alması gereklidir. 2PL hizmeti veren firmalar genel olarak 1PL firmaları ile birlikte çalışarak depo, antrepo ya da çeşitli marketlere taşınması gereken ürünlerin transferini gerçekleştirir. Meyve ya da sebze üretimi yapan bir firmanın, ürünlerini topladıktan sonra kendi araçları ile taşımacılık hizmeti veren bir lojistik firması ile anlaşarak çalışması, ikinci parti lojistik hizmeti olarak değerlendirilmektedir.

3PL (Üçüncü Parti Lojistik) Nedir?

3PL hizmetlerinde işletme tarafından gerçekleştirilmesi gereken tüm lojistik hizmetleri farklı bir nakliye ya da lojistik firmasına devredilerek işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu noktada üretici firma, lojistik firmasından hizmet alırken lojistik yönetiminin bir kısmını ya da tercihe bağlı olarak tamamını lojistik firmasına devredebilir. Ürün transferlerinin yönetimi ve işlemler üzerindeki tüm denetlemeler üretici firma tarafından gerçekleştirilmelidir. Bununla birlikte, firmalar arasında yapılan anlaşmalara bağlı olarak lojistik firmasından transfer sırasında ürünlerin paketlenmesi ve kutulanması gibi ek hizmetler de alınmaktadır. Üçüncü parti lojistik firmaları genel olarak üretici ya da tedarikçi firmalara genel kapsamlı lojistik hizmeti sunmaktadır.

3PL hizmetleri üçüncü parti lojistik hizmeti olarak gönderici ya da alıcı firma ve bununla birlikte taşıyıcı lojistik firmasına ek olarak şirketin lojistik operasyonlarını gerçekleştiren üçüncü bir firmanın daha dahil olması anlamına gelmektedir. 3PL hizmeti veren firmanın temel görevi, gönderici ve taşıyıcı firma arasındaki hizmetlerde yönetici konumunda yer almaktır. Bu noktada firmaların taşınması gereken ürünleri ve üretim prosesindeki işlemler üçüncü parti lojistik hizmeti veren firma tarafından denetlenmektedir. Ancak sevk edilen ürünlerin mülkiyetleri ve taşıma sırasında ürünlerin zarar görüp görmemesi konunda 3PL firmasının bir sorumluluğu yoktur. 3PL hizmet sağlayıcı firmalar tarafından çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Genel olarak bu hizmetler ise şu şekilde sıralanabilir:

4PL (Dördüncü Parti Lojistik) Nedir?

4PL hizmetleri, 3PL’den farklı olarak firmaların çok daha kapsamlı hizmet almalarına yönelik hizmetleri kapsamaktadır. Lojistik firmaları sadece firmanın eşya taşıma işlemlerini gerçekleştirmez, bununla birlikte firmanın envanter yönetimi, hammadde tedarik zinciri ve benzer hizmetler de lojistik firması tarafından gerçekleştirilir. Üretim sırasında azalan hammaddelerin tedarik edilmesi gerektiği ve hangi ürünlerin azaldığı gibi bilgiler de yine lojistik firmasının takibi altındadır. 4PL hizmetleri, diğer lojistik türlerinden farklı olarak firmaların kapsamlı çalışmalarını sağlayarak uzun dönemde daha yüksek kazanç elde edilmesini sağlar. Bununla birlikte dördüncü parti lojistik hizmetleri üretici firmalar tarafından dış kaynak olarak her zaman kullanılabilir.

Üçüncü Parti Lojistik ve Dördüncü Parti Lojistik Arasındaki Farklar Nelerdir?

4PL hizmetlerini genel olarak incelediğimizde, 3PL hizmetlerinden farklı olarak 4PL’de nakliye ya da depo gibi varlıkların bulunmadığı görülmektedir. Bunun yerine 4PL hizmetlerinde, firmaların tedarik zincirinin doğru şekilde yönetilmesi söz konusudur. Dördüncü parti lojistik hizmetleri genel olarak bakıldığında üçüncü parti lojistik hizmetlerinin koordine edilmesi olarak ifade edilmektedir. Bu noktada 4PL hizmeti veren firmalar, 3PL firmalarının yürüttüğü tüm işlemlerin denetlenmesinden ve koordine edilmesinden sorumludur.

3PL hizmetleri, firmaların taşıma ve lojistik alanında günlük hedeflerine ve yapılması gereken tüm işlemlere odaklanmaktadır. Ancak 4PL hizmetleri bundan farklı olarak firmaların lojistik yönetimindeki entegrasyonlarını ve sistem optimizasyonlarını kapsamaktadır. 4PL firmaları, 3PL’den farklı olarak firmaların en yüksek düzeyde verimlilik elde etmesini sağlamaktadır. 4PL firmaları, üretici firma tarafından gerçekleştirilen tüm hizmetlerin denetimini gerçekleştirirken, 3PL firmaları kendi yürütmesi gereken lojistik işlemlerine odaklanmaktadır. Ancak 3PL firmaları da tedarikçi firmaların ihtiyaçlarına yönelik olarak özel araçlar ile hizmet vererek hizmet kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Özellikle uzun dönemli yapılan lojistik anlaşmaları ile 3PL hizmetleri sayesinde ek fiyat avantajları da elde edilmektedir.

Yolda.com ile Profesyonel Lojistik Yönetimi

Yolda.com tarafından sunulan lojistik hizmetleri sayesinde sen de firmanın tüm lojistik ihtiyaçlarını karşılayarak, kısa sürede firmanın çok daha hızlı şekilde büyümesini sağlayabilirsin. Yolda.com’un gelişmiş kullanıcı paneli üzerinden, gerçekleştirmek istediğin tüm lojistik hizmetleri için anlık olarak fiyat alabilir, fiyatlara dahil olan tüm hizmetleri ve ek fiyatları görüntüleyebilirsin. Bu sayede en hızlı ve güvenilir lojistik hizmetleri ile taşıma işlemlerini gerçekleştirebilirsin.

Yolda.com tarafından, kurumsal tedarikçi ve müşteri potansiyelini kısa sürede arttırmak isteyen firmalara ek hizmetler de sunulmaktadır. Tüm firmalara özel olarak tasarlanan API entegrasyon sistemi sayesinde, sen de firmanın tüm lojistik işlemlerini direkt olarak firmanın altyapısı ile ortak olarak kullanılan panel üzerinden gerçekleştirebilirsin. Böylece her taşıma için sıfırdan talep oluşturup, ürün detaylarını ve taşıma bölgesini seçmek yerine, sistem üzerinde kayıtlı olan firmanın ürünlerini, kendi kurduğun lojistik ağı üzerinde transfer edebilirsin. Teknolojinin tüm imkanlarını lojistik sektöründe kullanan Yolda.com sayesinde sen de haftanın her günü, 24 saat boyunca firmanın çeşitli ürünleri için lojistik hizmet talebinde bulunabilirsin. Bunun ardından ürünlerine ve taşıma detaylarına bağlı olarak akıllı sistem tarafından oluşturulan farklı fiyatlandırmalar ile, kendine en uygun fiyatları tercih ederek işlemleri başlatabilirsin.

Çok daha ekonomik lojistik çözümleri için Yolda.com tarafından sunulan parsiyel taşımacılık hizmetlerinden yararlanarak, hızlı teslimatın yanı sıra uygun fiyat avantajlarından da yararlanabilirsin. Aynı taşıt içerisinde farklı birkaç firmanın, benzer noktalara transfer edilmesi gereken ürünlerinin taşınması, tüm firmaların tamamen araç fiyatlarını ödemek zorunda kalmadan taşımacılık hizmeti almasını sağlamaktadır. Böylece sen de aynı hizmeti, çok daha uygun fiyatlar ile alarak firmanın lojistik ihtiyaçlarını karşılayabilirsin. Bununla birlikte net bir teslim tarihi olan ya da son kullanma tarihi birkaç gün olan hassas ürünlerin taşımasında, direkt olarak tek bir taşıma aracı ile hizmet alarak, ürünlerin senin tarafından belirlenen tarihlerde teslim alınmasını ve teslim edilmesini sağlayabilirsin. Gelişmiş takip sistemi sayesinde tüm taşımacılık yöntemlerinde kullanıcı paneli üzerinde, ürünlerinin anlık olarak konumlarını görüntüleyerek tahmini varış zamanını öğrenebilir, buna göre lojistik ağının diğer aşamalarını da koordine edebilirsin.

Haydi şimdi Yolda.com’a kaydol, avantajlarından hemen faydalanmaya başla!

Gray Background
Yolda Kırmızı Ok
Yolda.com Blog'a abone olun birbirinden ilginç içerikleri e-posta kutunuzdan takip edin.
Keep Reading
Yolda AuthorYolda
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları

Dünya ticaretinde önemli bir role sahip olan transit rejim, uluslararası ticaretin karmaşıklığına etkili bir çözüm sunar. Bu rejim, mal taşımacılığı sürecinde bir ülkenin gümrük sahasından diğerine geçişini düzenleyen bir mekanizmayı ifade eder. Transit ticaret, malın bir ülkeden diğerine geçiş yaparken, bu süreçteki gümrük işlemlerini hafifletir ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemiz, coğrafi konumuyla transit ticaretin önemli […]


22 Ara 2023 , 8 Min Read
Transit Rejimi Nedir? Transit Ticaretin İşleyişi ve Türkiye’deki Uygulamaları
Yolda AuthorYolda
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme

İşletmeler, hızla değişen pazar koşulları ve tüketici beklentileriyle başa çıkmak adına sürekli olarak operasyonlarını geliştirmeye odaklanır. Bu süreçte, depo yönetimi ve lojistik operasyonlarının etkin bir şekilde yönetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Warehouse Management System (WMS) veya Türkçe adıyla Depo Yönetim Sistemi, organizasyonlara depo operasyonlarını optimize etme ve verimliliği artırma imkanı sunar. WMS, stok yönetiminden sipariş […]


20 Ara 2023 , 8 Min Read
WMS (Warehouse Management System) ile Depo Operasyonlarını Optimize Etme
Yolda AuthorYolda
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşıma sözleşmeleri, mal veya hizmet taşımacılığı sürecinde taraflar arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen kritik belgelerdir. Bu sözleşmeler, taşıma işleminin düzgün ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak, anlaşmazlıkları önlemek ve taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak, bir taşıma sözleşmesi hazırlarken dikkatlice düşünülmesi ve belirli unsurlara özen gösterilmesi gerekir. Tarafların hakları, taşıma sınırlamaları, tazminat hükümleri ve […]


18 Ara 2023 , 10 Min Read
Taşıma Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler